• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.12.2017

12:43

PODRŠKA TALENTIMA! Borba za ostanak mladih i obrazovanih u Srbiji!

Društvo

PODRŠKA TALENTIMA! Borba za ostanak mladih i obrazovanih u Srbiji!

Podeli vest

EXIT fondacija i kompanija NIS sinoć su u Beogradu u svečanoj sali AKUD "Lola" organizovali panel diskusiju na temu "Podrška mladim talentima u Srbiji – nemoguća misija, da ili ne?"

Na panelu posvećenom unapređenju uslova za ostanak mladih talenata u Srbiji su govorili: Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ivan Petrović, predsednik UO EXIT fondacije, Snežana Lakićević, savetnik direktora Funkcije za organizaciona pitanja za saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama Naftne industrije Srbije, Mirko Topalski, osnivač i CEO kompanije Eipix Novi Sad – vodećeg svetskog proizvođača HOPA video igara, Kosta Jovanović, naučnik u oblasti robotike i dobitnik „Youth Heroes“ nagrade 2015. godine u oblasti obrazovanja i nauke i Marko Vanić, stipendista NIS-a. Domaćin diskusije je bio Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

Cilj organizatora je bio da se na ovaj način pokrene dijalog i pronađu sistemska rešenja koja će da doprinesu ostanku mladih u Srbiji, kao i povratku onih koji su stekli znanje i praksu u inostranstvu. Ovo je početak dugoročne zajedničke akcije EXIT i NIS-a da se unaprede uslovi za ostanak mladih talenata u Srbiji što bi doprinelo njenom ubrzanom razvoju.

Promo

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pohvalio je kompaniju NIS zbog ulaganja u obrazovanje i pozvao druge kompanije da slede taj prime.

- Mnogi naši istraživači i naučnici se nakon usavršavanja u inostranstvu vraćaju u Srbiju, to se ne dešava masovno, ali postoji i naš je cilj da takvih primera bude što više. Činjenica da će budžet Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u 2018. godini biti mnogo veći govori o prioritetima Vlade Republike Srbije. Kako bismo uhvatili korak sa četvrtom tehnološkom revolucijom učinili smo velike stvari, od uvođenja informatike kao obaveznog predmeta u petom razredu osnovne škole,  preko novih odeljenja za nadarene za informatiku u gimnazijama i  povećanja kvota za IT studije, pa do opremanja škola informatičkom opremom. Sledeće godine u proces digitalizacije biće uloženo čak 70 miliona evra - izjavio je Šarčević. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija