• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

06.12.2017

17:40

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Velika većina sudija Srbije smatra da nepotizam i lične veze pomažu prilikom napredovanja!

Društvo

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Velika većina sudija Srbije smatra da nepotizam i lične veze pomažu prilikom napredovanja!

Podeli vest

Oko 80 odsto sudija i tužilaca smatra da nepotizam i lične veze pomažu izbor na te funkcije i napredovanje u karijeri, što znači da sudije i tužioci pravosuđu još manje veruju nego građani, pokazalo je danas prdstavljeno istraživanje Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA)

Predsednik AKPA Siniša Trifunović ocenio je na skupu u Pres centru UNS-a da nisu uspostavljeni jasni kriterijumi za izbor sudija. 
- Ustavni dijalog o nezavisnosti sudstva nije nam pomogao, jer je propušteno da se rasprave konkretne procedure izbora sudija pred pravosudnim savetima, što je suštinsko pitanje nezavisnosti - naveo je Trifunović a preneo Pres centar UNS-a.

Potpredsednik AKPA Bojan Petković ocenio je da rezultati istraživanja pokazuju da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca nisu uspeli da od svog konstituisanja 2009. godine, steknu poverenje pravosuđa. 
- Zato je nužno da Ministarstvo pravde u predstojećim izmenama Ustava propiše završenu Pravosudnu akademiju kao uslov za dolazak na sudijsku i tužilačku funkciju - naveo je Petković.

U istraživanju je učestvovalo 1.218 sudija iz 83 suda, što čini 47 odsto svih sudija koji efektivno sude, i 385 tužilaca iz 47 tulaštava, što predstavlja 55 odsto svih tužilaca u Srbiji. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija