• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik.rs

06.12.2017

17:47

KOSOVO  JE PRIORITET I RUSKE CRKVE: SPC i RPC zajedno čuvaju jedinstvo pravoslavlja, poručuje PATRIJARH KIRIL!

Društvo

KOSOVO JE PRIORITET I RUSKE CRKVE: SPC i RPC zajedno čuvaju jedinstvo pravoslavlja, poručuje PATRIJARH KIRIL!

Podeli vest

Rusko-srpski odnosi, briga o Kosovu i Metohiji, restauracija i ukrašavanje beogradskog Hrama Svetog Save i položaj Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Ukrajini bile su samo neke od tema o kojima su u Moskvi razgovarali patrijarh srpski Irinej i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, piše Sputnjik

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je izrazio nadu u "pravedno rešavanje pitanja budućnosti Kosova i Metohije", dok je srpski patrijarh govorio o namerama Srbije da se i dalje bori za očuvanje ove srpske pokrajina u sastavu zemlje, ističući istovremeno da Srbija računa na pomoć Rusije.

- Naša zemlja se uporno bori da sačuva tu zemlju u sastavu naše države. Tu zemlju nepravedno otimaju od Srbije. Naše snage su male i zbog toga nam je potrebna pomoć bratske Rusije i Ruske pravoslavne crkve - rekao je patrijarh Irinej.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve zahvalio se ruskom patrijarhu što prati situaciju vezanu za KiM, što je više puta posećivao tu zemlju i što je imao priliku da se lično upozna sa svim teškoćama i iskušenjima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu. 

On je takođe zahvalio poglavaru RPC i za pomoć koju Ruska crkva pruža u ukrašavanju Hrama Svetoga Save.

Tanjug

Ruski patrijarh je, s druge strane, naglasio da je ukrašavanje beogradskog Hrama jedan od prioritetnih zadataka, ističući da će on biti simbol srpsko-ruskog bratstva. Patrijarh Kiril je naglasio da su odnosi Srbije i Rusije tradicionalno čvrsti i da "mi čuvamo jedinstvo pravoslavlja".

- Kroz celu istoriju naši narodi su uvek bili zajedno, nikada nismo međusobno ratovali i uvek smo se borili na istoj strani. Mi zajedno čuvamo jedinstvo pravoslavlja i ovaj hram (na Vračaru) zaista treba da postane simbol tog čudesnog bratstva i uzajamnih odnosa dveju država, dvaju naroda i dveju crkava - dodao je ruski patrijarh.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija