• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

06.12.2017

22:45

SRBIJA LEŽI NA ZLATU I BAKRU VREDNOM MILIJARDE DOLARA! Kanadske i američke firme završile ispitivanja!

Društvo

SRBIJA LEŽI NA ZLATU I BAKRU VREDNOM MILIJARDE DOLARA! Kanadske i američke firme završile ispitivanja!

Podeli vest

Jedno od najbogatijih ležišta bakra i zlata otkriveno je na lokaciji "Čukaru peki" kod Bora. Koncentracija bakra prelazi dva odsto, dok se profitabilnim smatraju ležišta sa jedan odsto tog metala

Pošto su završili ispitivanja gornje zone ležišta "Čukaru peki" kod Bora, kanadska kompanija "Nevsun", u saradnji sa američkom rudarskom kompanijom "Friport Mekmoran", započela je ispitivanja donje zone tog ležišta, u šta će biti investirano 20 miliona dolara, saznaje "Blic".

Već prvi rezultati istraživanja - na 14 lokacija na dubinama većim od 800 metara - pokazala su da je reč o jednom od najbogatijih ležišta bakra i zlata na svetu, pošto je na osnovu istraživanja ustanovljen sadržaj bakra koji na pojedinim mestima prevazilazi i dva procenta.

O kakvom se ležištu radi najbolje govore stručni podaci po kojima se ležišta bakra sa jedan odsto tog metala smatraju profitabilnim, uz uslov da ima i dovoljno rude za eksploataciju. Recimo, u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor" eksploatiše se ruda sa najviše 0,25 procenata bakra.

Kako se očekuje, geološka istraživanja donje zone ležišta "Čukaru peki", za koje se procenjuje da ide do dubine i do 1.500 metara, trebalo bi da budu okončana tokom naredne godine.

KREĆE TRKA ZA 98 TONA BORSKOG ZLATA! Otkrivamo šta sve dobija onaj ko kupi NAJVEĆI RUDARSKI BASEN!

Nakon toga, radiće se preliminarna studija izvodljivosti koja treba da pokaže da li je ekonomski opravdano otvarati još jedan rudnik u okolini Bora, ali je već sada izvesno da je i donji deo ležišta "Čukaru peki" podjednako atraktivan kao i gornji.

Podsetimo, kanadska kompanija "Nevsun", u čijem je vlasništu 100 odsto gornje zone ležišta "Čukaru peki", objavila je da je završeno istraživanje tog dela rudokopa te da će rudnik, uz investicije od 1,5 milijardi dolara, biti otvoren 2021. godine.

SRBIJA LEŽI NA VEĆEM BOGATSTVU OD NAFTE: Evo zašto SAD želi da istera Ruse iz naše zemlje i zašto su nas bombardovali!

Po toj studiji, podzemni rudnik trebalo bi da se eksploatiše narednih 15 godina i za to vreme bi se odatle dobilo oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, vrednosti veće od 12 milijardi dolara.

Shutterstock

Uz to, kompanija "Nevsun", zajedno sa multinacionalnom kompanijom "Rio Tinto", koja je najveća rudarska korporacija na svetu, istražuje i još 20 istražnih polja u nastavku ležišta "Čukaru peki". Početne investicije su oko pet miliona dolara.

ARHEOLOŠKA MAFIJA HARA SRBIJOM: Pljačka nacionalne kulturne baštine dostigla epske razmere!

Procene govore da se to ležište prostire od Bora, preko zaječarskog sela Nikoličevo, pa sve do lokaliteta "Kraljevica", nedaleko od Zaječara, ali buduća istraživanja to tek treba da potvrde.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vule

pre 6 godina

Nas dinar ima vrednost na osnovu zlatne podloge. Ili bi tako trebalo da bude. Rudnici iz kojih se dobija zlato su drzavni. Koliko tona zlata je do sada izvadjeno, dinar bi mogao biti jaci od kuvajtskog. Gde je sve to zlato?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija