• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.12.2017

11:49

POVEĆANJE BROJA OBOLELIH! Epidemiolozi upozoravaju na širenje malih boginja!

Društvo

POVEĆANJE BROJA OBOLELIH! Epidemiolozi upozoravaju na širenje malih boginja!

Podeli vest

Epidemiolozi predviđaju da će u naredne dve nedelje doći do povećanja broja obolelih od malih boginja, a prema podacima Instituta "Batut", među zaraženima sve je više onih koji nisu vakcinisani ili su zaštićeni samo jednom dozom vakcine

Podaci pokazuju i da od malih boginja najviše obolevaju stariji od 30 godina, kao i deca do pet godina.

- Kod osoba koje su primile jednu dozu vakcine, male boginje mogu da budu nespecificne, odnosno da se ne pojave nikakvi simptomi, a da je osoba zarazna i tako virus širi dalje - kaže epidemilog Zavoda za javno zdravlje Beograd dr Predrag Kon.

On dalje objašnjava da se kod takvih slučajeva jedino laboratorijskim analizama može uvrditi da li je osoba zaražena malim boginjama ili ne.

Prema njegovim rečima, od malih boginja je trenutno obolela jedna osoba starija od 60 godina, što se, kako kaže, retko dešava.

- Ta osoba nije vakcinisana, jer tada cepivo nije ni postojalo, ali izgleda da nije nikada ni bila u kontaktu sa virusom. Ljudi koji sada imaju, na primer, 50 i više godina teško mogu da obole, ali eto ipak se desilo i to - objašnjava Kon.

On smatra da je verovatnoća smanjenja malih boginja u narednom periodu mala i kaže da će se epidemija malih boginja u Beogradu preneti i u 2018. godinu i da će potrajati najverovatnije do aprila ili maja.
Epidemilozi, takođe, upozoravaju da ukoliko virus uđe u dečije kolektive zaraziće svakog nevakcinisanog sa kojim dođe u kontakt.
U Srbiji se ne primenjuje Zakon o zaraznim bolestima, navode u Blicu, po kome nevakcinisana deca ne mogu da borave u predškolskim ustanovama, koji je važan zbog dece koja ne smeju zbog bolesti da prime MMR vakcinu, zato svi vrtići moraju da budu upoznati sa stanjem vakcinisanosti svoje dece, što je i etička obaveza školskih uprava i vrtića.

Prema poslednjim podacima Instituta "Batut" u Srbiji ima 361 obolelih od malih boginja, a u šest gradova je prijavljena epidemija, kao i na Kosovu.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija