• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS/Srna

07.12.2017

18:37

(VIDEO) HRVATI, OVO SU URADILI ONI KOJE  SLAVITE! Pre 26 godina masakrirana je porodica Zec u Zagrebu, MOLITE BOGA DA VAM OVO OPROSTI!

Društvo

(VIDEO) HRVATI, OVO SU URADILI ONI KOJE SLAVITE! Pre 26 godina masakrirana je porodica Zec u Zagrebu, MOLITE BOGA DA VAM OVO OPROSTI!

Podeli vest

Zagrebu su na današnji dan prije 26 godina hrvatski policajci ubili srpsku porodicu Zec, oca Mihajla (38), majku Mariju (36) i njihovu 12-godišnju kćerku, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar Veritas

Zločin su počinili pripadnici Prve zagrebačke specijalne jedinice pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske pod nazivom Jesenje kiše, kojom je komandovao Tomislav Merčep, koji je naredio privođenje porodice Zec zbog navodnih veza sa krajiškim Srbima.

Prema Merčepovom naređenju, Miro Bajramović je naredio pripadnicima jedinice Igoru Mikoli, Siniši Rimcu, Nebojši Hodaku i Snježani Živanović da privedu Mihajla Zeca, koga je prilikom privođenja kasno noću 7. decembra 1991. godine ispred njegove kuće u Poljaničkoj ulici, na Trešnjevci, ubio Siniša Rimac, navodno u pokušaju bega.

Nakon Mihajlove likvidacije, Munib Suljić se vratio u Mihajlovu kuću, odakle je izveo njegovu ženu Mariju i njihovu 12-godišnju kćer Aleksandru, koje je najpre odveo u hotel "Panorama", a odatle na Sljeme, gde ih je ubio hicima iz vatrenog oružja.

STRAŠNO! HRVAT POBIO 13 SRBA, ZAGREB TRAŽI DA DRŽAVI PLATI 900.000 EVRA: Krvava sapunica Hrastov se nastavlja!

Nakon toga, on je naredio ostalim pripadnicima jedinice da leševe bace u jamu za smeće i zatrpaju, ali je nekoliko dana posle likvidacije njihova tela pronašao Marijin brat Zlatko Mesić, i sam pripadnik MUP-a Hrvatske.

Drugo dvoje djece porodice Zec, Gordana i Dušan, uspeli su da prežive, jer su se sakrili u kući i tako promakli ubicama.

Ubice porodice Zec su ubrzo pronađene i uhapšene, a u pretkrivičnom postupku priznali su ubistva i odveli policiju na mesto gde su pokopali žrtve.

Za delo za koje su bili prijavljeni prije saslušanja nije bilo predviđeno obavezno prisustvo branioca u pretkrivičnom postupku, pa su se u nastavku istrage počinioci branili ćutanjem, a prethodni iskazi se kao nezakoniti izuzimaju iz spisa, dok se postupak obustavlja "u nedostatku dokaza".

ZLOČINE NATO U SRBIJI GLEDALO 100 MILIONA LJUDI! Kineska TV do detalja prikazala kako su nas ubijali i trovali uranijumom!

Hrvatska Vlada je, pod pritiskom međunarodne zajednice, u aprilu 2004. godine donela odluku da deci ubijenih Mihajla i Marije Zec, Gordani i Dušanu, dodeli iznos od 200.000 evra, kao pomoć za podmirenje dotadašnjih troškova života, jer su kao maloletna deca ostali bez roditelja i bez ikakvih sredstava za život.

Beta

Tužilaštvo u Zagrebu je u junu 2011. godine podiglo optužnicu protiv Tomislava Merčepa, osnivača i komadanta jedinice Jesenje kiše, kojom se tereti da je u jesen 1991. godine, kao komandant rezervne jedinice i savetnik MUP Hrvatske, lično naređivao nezakonita hapšenja, mučenja i ubistva civila.

U optužnici se navodi da su pripadnici Merčepove jedinice na širem području Kutine i Pakraca, te grada Zagreba, nezakonito uhapsili 52 lica, od kojih su 43 ubijena, tri se još vode kao nestala, dok su ostali preživeli mučenje i zlostavljanje. Među ubijenima je i tročlana porodica Zec.

HRVATI ĆE TEK SAD POLUDETI: Moskva može da stavi VETO NA PRESUDU GENERALU MLADIĆU!

Izmenjenom optužnicom iz juna 2012. godine, Merčep se tereti da nije učinio ništa, iako je znao, da svoje podređene spreči u neovlašćenom privođenju, mučenju i ubijanju civila.

TUĐMAN RATNI ZLOČINAC! Hag osudio bivšeg hrvatskog predsednika za UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT!!

Županijski sud u Zagrebu ga je u maju 2016. godine nepravosnažno osudio na pet i po godina zatvora, zato što "nije sprečio sebi podređene, da vrše nezakonita hapšenja, zlostavljanja i ubijanja 31 civila dovedenih iz Zagreba, Kutine, Ribnjaka, Janje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane, od kojih je 23 usmrćeno", dok su iz činjeničnog opisa presude izostavljene žrtve za koje se nije moglo utvrditi ko ih je hapsio i likvidirao.

Vrhovni sud je, presudom iz februara ove godine, preinačio prvostepenu presudu tako što je optuženom Merčepu povećao kaznu na sedam godina zatvora


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dr

pre 6 godina

Зато су Срби односно Србија људе који су се дигли против фашизма и наравно оваквих покоља сврстали у Хрватске територијаце.

Djordje

pre 6 godina

Dodao bih ..slucaj ''ZEC''se sada izucava na hrvatskim policijskim akademijama ....malo vas ovo zna ali eto samo jedan mali primjer kako smo mi srbi postali kao zamorci za izucavanje ustaske bande ....

Zorica

pre 6 godina

I sta sad? Oni su civilizovani Europejci, a mi Srbi necivilizovani Balkanci. U Beogradu nijedan Hrvat nije ubijen. Naprotiv, ima ih u vlasti, medju profesorima, direktorima... Ne bih se menjala za nizasta na svetu sa njima.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija