• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

09.12.2017

17:26

DOKTOR NEBOJŠA TASIĆ: Infarkt i šlog UBIJAJU SRBE!

Društvo

DOKTOR NEBOJŠA TASIĆ: Infarkt i šlog UBIJAJU SRBE!

Podeli vest

Svetsko Udruženje za vaskularno zdravlje je udruženje lekara koje donosi inovacije u lečenju vaskularnih bolesti. Skoro dve trećine bolesnika u Srbiji ima neko kardiovaskularno oboljenje, napominje doktor Tasić

Srpski kardiolog profesor dr Nebojša Tasić izabran je za predsednika Svetskog udruženja za vaskularno zdravlje (ISVH). Njegova ideja je da uz pomoć svetskih stručnjaka unese novine u lečenje kardiovaskularnih bolesti!

Prema njegovim rečima, ovo udruženje je među vodećima kada su u pitanju istraživanja najsavremenijih vidova dijagnostike i lečenja oboljenja krvnih sudova, koja su u osnovi najsmrtonosnijih bolesti današnjice poput infarkta i šloga. Stoga je dolazak profesora Tasića na čelo ISVH jedno od najznačajnijih priznanja srpskoj medicini, a posebno kardiovaskularnoj.

On u razgovoru za Informer otkriva koliko su ova oboljenja u svakodnevnom porastu i na koje načine planira da reši probleme bolesti od kojih svaki drugi stanovnik Srbije umire.

S obzirom na to da ste izabrani za predsednika Svetskog udruženja za vaskularno zdravlje, koliko će to značiti pacijentima u Srbiji?

- Ovo udruženje okuplja više stotina uglednih profesora sa svih kontinenata i meni je zaista velika čast da kao profesor iz jedne male zemlje mogu predvoditi svetska imena i koordinirati značajnim svetskim istraživanjima. Ovo je izvanredna prilika da Srbija bude u korak sa najnovijim dostignućima i pruži pacijentima bolju dijagnostiku i bolje lečenje. Svetsko Udruženje za vaskularno zdravlje (ISVH) je udruženje lekara koje godinama vrši značajna istraživanja na polju vaskularnog zdravlja. Njegov glavni cilj je savremena dijagnostika i uspešno lečenje poremećaja funkcije krvnih sudova.

Koliko ljudi u Srbiji godišnje oboli, a koliko umre od posledica kardiovaskularnih oboljenja?

- Prema poslednjim epidemiološkim podacima, skoro dve trećine bolesnika u Srbiji ima neko kardiovaskularno oboljenje, s tim što treba istaći da ovaj procenat raste sa starenjem. Tako da su, nažalost, kardiovaskularna i cerebrovaskularna oboljenja daleko najčešći uzrok umiranja u Srbiji i praktično svaka druga smrt je posledica ovih oboljenja.

Koji je uzrok nastajanja ovog problema i koje je oboljenje najzastupljenije među pacijentima?

- Oboljenje krvnih sudova izaziva mnogo faktora. Najopasniji razlog je proces ateroskleroze, koji vremenom dovodi do suženja ili zatvaranja krvnih sudova koji ishranjuju mozak, srce i druge organe. Pa dolazi do razvijanja infarkta ili šloga. Pored ova dva nimalo naivna smrtonosna oboljenja, i povišen krvni pritisak je sve više zastupljen, pogotovo kod starijih osoba. Prema statistici, infarkt i šlog su danas ubice broj jedan, a najbolje rešenje je preventiva.

Koja starosna grupa je najrizičnija i može se naći na udaru ovih opakih kardiovaskularnih oboljenja?

- Iako su za obolevanje i umiranje najrizičnije starije osobe, preko 50 godina starosti, treba istaći da se poslednjih godina ova granica pomera ka znatno mlađim osobama, sa već 30 ili 40 godina. Stoga rizik obolevanja od kardiovaskularnih bolesti treba posmatrati strogo individualno.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17