• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.12.2017

22:00

​NAŠI NAJBOLJI HOTELI JEFTINIJI NEGO KOMŠIJSKI! Istraživanje Informera - koliko košta smeštaj u Srbiji i regionu!

Društvo

​NAŠI NAJBOLJI HOTELI JEFTINIJI NEGO KOMŠIJSKI! Istraživanje Informera - koliko košta smeštaj u Srbiji i regionu!

Podeli vest

Noćenje u najboljim hotelima u Srbiji jeftinije je od 30 do čak 100 odsto nego spavanje u istim tim hotelima u regionu! Zbog toga stranci sve više dolaze, a investitori sve češće grade hotele, kažu stručnjaci

Noćenje u najboljim hotelima u Srbiji jeftinije je od 30 do čak 100 odsto nego spavanje u istim tim hotelima u regionu, pokazalo je Informerovo istraživanje.

Tako, na primer, noćenje sa doručkom u 'Hajatu u Beogradu košta 14.000 dinara, dok je u Solunu čak 10.000 dinara skuplje za samo jednu noć. Onaj ko se opredeli za "Radison blu" hotel u Sofiji umesto u našoj prestonici, ostaće 'tanak' za 23.000 dinara, umesto što bi ga ta usluga kod nas stajala 11.000 dinara (pogledajte tabele).

Profit

Hotelijerstvo je izuzetno profitabilno, a čak i ako propadne posao, uvek ostaje nekretnina
Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera

Ovaj raskorak među cenama primetili su i strani turisti, koji sve više dolaze u Srbiji, kao i ulagači, koji sve češće grade hotele, kažu stručnjaci.

Stranci pohrlili

Direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović ističe da nam svake godine dolazi sve veći broj turista, kao i da ih mahom privlači to što u hotelima za relativno male pare dobijaju vrhunsku uslugu.

- Beograd postaje sve traženija destinacija za strane turiste. Svake godine u prestonici zabeležimo rast posete turista za 20 odsto, pa ćemo do kraja 2017. imati preko dva miliona noćenja, što je odlično. Tome doprinosi i cena jer će turisti mahom pre doći u Beograd u kojem će dobiti vrhunsku uslugu, nego ići u neku drugu evropsku prestonicu za duplo veće pare. Što su hoteli povoljniji, to će se više turista opredeliti baš za našu zemlju. Mnogo je bitniji promet od cene i zato su naši hoteli puni - smatra Popović.

Informer

On dodaje da su strani investitori već prepoznali Beograd kao jednu od najtraženijih destinacija u Evropi.

- Strani investitori koji otvaraju hotele u Srbiji već unapred su sproveli detaljna istraživanja. Oni neće graditi velike komplekse ukoliko nisu sigurni da će im se to isplatiti. To dokazuje da je turizam u Beogradu konstantno u porastu, ali i da će nam u budućnosti dolaziti još više stranaca koji će popuniti smeštajne kapacitete hotela koji su sada u izgradnji. Veoma je važno da se čuveni svetski hotelski lanci otvaraju kod nas jer to podiže ugled Beograda i čitave zemlje kao turističke destinacije - priča Popović.

Isplativo, ali se čeka

Turizmolozi i vlasnici hotela istakli su za naš list da je hotelijerstvo postalo sve unosniji biznis iako za vraćanje uloženog kapitala nekada treba i duže od decenije. Tomislav Momirović, generalni direktor "Mona hotel manadžmenta", u čijem sastavu rade hoteli "Mona" na Zlatiboru, "Javor" u Kušićima i "Argo" u Beogradu, kaže da se hotelijerstvo ovako dobro razvija u Srbiji pre svega zahvaljujući porastu broja turista.

- Stranci su prepoznali Srbiju kao destinaciju u kojoj mogu da se vrhunski provedu za relativno male pare. Njima je, pre svega Beograd, veoma interesantan za provod, ali rado idu i na planine i brojna izletišta. Pored toga, naša zemlja jeste sigurna destinacija za razliku od drugih država u regionu gde su se dešavali teroristički napadi. Sve to zajedno dovelo je do sve većeg broja stranaca u zemlji, što su investitori iskoristili. I sada sve više ulažu u otvaranje novih hotela - navodi Momirović.

Direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije Georgi Genov, koji ističe da u hotelijerstvu čak i ako propadne posao, uvek ostaje nekretnina.

- To je biznis koji se veoma isplati, ali na duge staze. Potrebno je najmanje 10 godina da se vrate pare koje ste uložili, ali je uslov da sve te godine popunjenost soba bude preko 65 odsto. Međutim, u ovaj biznis se prvenstveno ulaže kao u nekretninu. Čak iako posao propadne, ostaje vam veoma vredna nekretnina jer cena kvadrata stalno raste, pa su vlasnici svakako u plusu - kaže Genov.

Uskoro vrata otvara i "Hilton"

U Beogradu trenutno samo tri hotela imaju pet zvezdica: "Metropol", "Hajat' i "Skver najn". Ipak, Beograd uskoro dobija još tri luksuzna hotela. Već sledeće godine veliki svetski lanac "Hilton hotels end rizorts" otvoriće prvi hotel u samom centru prestonice, na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina. "Hilton" će imati osam spratova, prostiraće se na ukupno 32.418 kvadrata, a usluga će biti ocenjena sa pet zvezdica.

Pored toga, kompanija "Starvud hotels end rizortz vorldvajd" otvoriće 2019. godine prvi hotel u okviru lanca "W hotels" na obali reke Save, odmah pored prve dve stambene kule u okviru projekta "Beograd na vodi". Za dve godine u Kuli Beograd otvoriće se još jedan luksuzan hotel "Sent Ridžis", koji će takođe nuditi uslugu vrednu pet zvezdica.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija