• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.12.2017

20:09

ŠOKANTAN SLUČAJ U VOJVODINI!  Preminula žena zaražena HIV-om putem transfuzije krvi!

Društvo

ŠOKANTAN SLUČAJ U VOJVODINI! Preminula žena zaražena HIV-om putem transfuzije krvi!

Podeli vest

Žena sa teritorije Južnobačkog okruga, zaražena ove godine HIV virusom putem transfuzije krvi, preminula je od posledica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mere lečenja, izjavio je direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) dr Vladimir Petrović

Petrović je naveo da je ovo prvi slučaj transfuzije krvi zaražene HIV virusom na području Vojvodine još od 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi takve infekcije u severnoj pokrajini.
Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine objavili su da je epidemiološka služba tog instituta u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, odmah po saznanju o dobrovoljnom davaocu krvi koji je HIV pozitivan, sprovela sva neophodna epidemiološka ispitivanja slučaja i preduzela sve neophodne mere za sprečavanja daljeg širenja infekcije.

IZJZV navodi da je pacijentkinja sa teritorije Južnobačkog okruga, u sklopu lečenja osnovne bolesti koja spada u red najtežih oboljenja, "primila krv-dar dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca".

- Prilikom dolaska na davanje krvi dobrovoljni davalac nije davao informacije koje bi ga privremeno ili trajno isključile iz davanja krvi, a u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija, njegov dar je imao nereaktivan rezultat, te je kao takav i upotrebljen za transfuzijsko lečenje pacijenata - objašnjeno je iz IZJZV.

DANIJELA UMRLA OD PRELOMA NOGE! Još jedna žrtva STRAŠNE LEKARSKE GREŠKE!

Public

Ukazuje se da je prilikom narednog dobrovoljnog davanja krvi utvrđeno da je isti dobrovoljni davalac reaktivan na HIV i odmah je isključen iz daljeg davalaštva, te da je od pacijentkinje koja je primila njegovu krv iz prethodnog davanja uzet uzorak krvi i rezultat je bio reaktivan na HIV.

Pacijentkinja je nedugo potom, nažalost, preminula od posledica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mere lečenja, navode iz IZJZV-a.
Iz IZJZV-a navode da niko nije napravio propust u zdravstvenoj službi, nego je krivac takozvani "period prozora", koji predstavlja period koji traje od šeste nedelje do šestog meseca, a u proseku oko dva meseca, od trenutka infekcije, "u kom je nemoguće utvrditi da li je davalac krvi zaražen HIV-om".

Kako je kazao dr Petrović, taj slučaj je epidemiološki završen, a taj slučaj transfuzije krvi zaražene HIV virusom prvi je takav na području Vojvodine još od 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi takve infekcije u severnoj pokrajini.

IZJZV je uputio poziv svima da se u što većem broju testiraju na krvnoprenosive viruse u regionalnim zavodima, domovima zdravlja i privatnim labaratorijama, a ne u ustanovama za transfuziju krvi.


Prema preliminarnim podacima IZJZV-a, u 2017. godini na teritoriji Pokrajine prijavljen je 51 slučaj HIV infekcije, s tim što je kod 41 osobe infekcija novootkrivena, dok je 10 osoba bilo inficirano ranije, ali su slučajevi prijavljeni u ovoj godini.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija