• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P. - M. M.

12.12.2017

08:00

POVUČENO 3.000 KUTIJA MLEKA ZA BEBE "LAKTALIS" zbog sumnje na zaraženost SALMONELOM!

Društvo

POVUČENO 3.000 KUTIJA MLEKA ZA BEBE "LAKTALIS" zbog sumnje na zaraženost SALMONELOM!

Podeli vest

Mlečna formula za bebe "silija ekspert 2" francuskog proizvođača "Laktalis" preventivno je povučena iz srpskih prodavnica i apoteka zbog sumnje da je zarežena bakterijom salmonelom, saopštio je juče generalni uvoznik i distributer tog proizvoda za našu zemlju "Amikus SRB"

Kako je navedeno u toj kompaniji, reč je samo o jednoj seriji mlečne formule za ishranu beba uzrasta od 6 do 12 meseci (serija 17C 0012838, pakovanje od 400 grama), dok su svi ostali proizvodi "Laktalisa" apsolutno bezbedni.

Prošlo sve kontrole
Mlečna formula "silija ekspert 2" prilikom uvoza u Srbiju prošla je sve zdravstvene kontrole, ali je ipak sklonjena iz prodajeMilena Novaković, "Amikus"

Prema rečima Milene Novaković iz "Amikusa", u Srbiju je uvezeno oko 3.000 kutija mleka sporne serije, koje su tokom jučerašnjeg dana povučene iz prodaje.

- Da napomenem da je cela serija od 3.000 kutija mlečne formule "silija ekspert 2" prilikom uvoza i pre stavljanja u promet u Srbiji prošla sve kontrole zdravstvene ispravnosti, koja uključuje i ispitivanja na prisustvo salmonele. Analize su potvrdile da je hrana bila bezbedna, zašta imamo i dokument sanitarne inspekcije. Međutim, uprkos tome odlučeno je, na preporuku "Laktalisa", da ove proizvode ipak preventivno povučemo jer je dokazano prisustvo salmonele u pogonu u Francuskoj gde je mlečna formula pravljena. Dakle, ni tamo nema još potvrda da je mlečna formula zatrovana, na te analize se još čeka, već samo da je salmonela pronađena u delu fabrike gde se formula pravi - kaže Novakovićeva.

U srpskim apotekama nema "Laktalisa"

Informerovi reporteri juče su obišli više od 20 apoteka u gotovo svim većim gradovima u Srbiji. Sporna "Laktalisova" formula "silija ekspert 2" nije mogla da se kupi ni u jednoj apoteci niti prodavnici. Kako su nam rekli prodavci, ona je odmah povučena iz prodaje, a mnogi je nisu ni imali u ponudi.

I u Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja juče je potvrđeno da čim je Francuska naložila povlačenje bebi-formule sa tržišta više zemalja, to je učinjeno i u Srbiji. Međutim, kako kažu u Ministarstvu, većina "Laktalisovih" proizvoda se i ne prodaje kod nas.

- Od svih spornih proizvoda u Srbiju je jedino uvezena "silija ekspert 2". Uvoznik je postupio u skladu sa zakonom i formulu je odmah povukao sa tržišta - rečeno je u Sanitarnoj inspekciji.

Epidemiolog Branislav Tiodorović se slaže da su i država i uvoznik uradili pravu stvar, bez obzira na to što je sporna serija mleka prošla sve kontrole.

- Što bi se reklo, bolje sprečiti nego lečiti, odnosno bolje povući i bezbednu formulu nego rizikovati. Jer, salmonela može biti opasna i po odraslog čoveka, a kamoli po bebu. Klinička slika kod obolelih odraslih je teška uprkos jakom imunitetu, a možete zamisliti koliko može da bude teška kod beba koje imunitet uopšte nemaju. Salmonela dovodi do teških stomačnih tegoba i velikog gubitka tečnosti što po bebe može biti fatalno - kaže Tiodorović.

Od 2007. "Laktalis" posluje u Srbiji

Francuska kompanija "Laktalis" je već godinama prisutna u Srbiji pošto je 2007. godine kupila "Dukat mlečnu industriju", u čijem je sastavu i Mlekara "Somboled". Na našem tržištu i u okolnim zemljama prisutni su sa robnim markama "dukat", "prezident" i "galbani".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija