• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D - N. S.

12.12.2017

15:57

RIGOROZNE KONTROLE DO 17. DECEMBRA! 500 patrola lovi po Srbiji PIJANE I DROGIRANE VOZAČE!

Društvo

RIGOROZNE KONTROLE DO 17. DECEMBRA! 500 patrola lovi po Srbiji PIJANE I DROGIRANE VOZAČE!

Podeli vest

Saobraćajci u narednih sedam dana najavljuju nultu toleranciju prema vozačima koji budu imali više od 0,3 promila alkohola u krvi ili budu pozitivni na neku od šest psihoaktivnih supstanci. Prošle godine za nedelju dana kažnjeno 1.286 vozača

Čak 500 patrola Saobraćajne policije od juče pa sve do 17. decembra loviće po Srbiji pijane i drogirane vozače! Najavljena je nulta tolerancija, pa će svakome koga uhvate sa više od 0,3 promila alkohola u krvi ili bude pozitivan na neku od šest psihoaktivnih supstanci odmah biti napisana kazna.

Prošle godine u ovoj međunarodnoj akciji, koja se sprovodi širom Evrope, na našim drumovima je zbog vožnje pod gasom 1.286 vozača isključeno iz saobraćaja za sedam dana, što je nešto manje od 200 dnevno.

Rigorozno u prestonici
Od 500 patrola, čak 250 biće u Beogradu

Okanović: Sve češća kontrola na narkotike

Damir Okanović naglašava da je policija rešila da stane na put i vozačima koji sedaju drogirani za volan, pa će se u sklopu akcije specijalnim aparatima kontrolisati psihoaktivne supstance u organizmu.- Ove godine prvi put će se vozači testirati na ovaj način, i to za početak u pojedinim gradovima u Srbiji, kao što su Kruševac i Čačak, dok će se sledeće godine ova kontrola raditi u celoj zemlji. Aparat funkcioniše tako što se analizira pljuvačka i tako se može utvrditi prisustvo šest psihoaktivnih supstanci: kokaina, heroina, benzodiazepina, kanabisa, metamfetamina i amfetamina - dodaje Okanović.

Kako saznajemo u Saobraćajnoj policiji, njihove patrole će u narednih sedam dana biti raspoređene u svim većim gradovima i na svakom važnijem putu u Srbiji.

- Akcija pojačane kontrole, koju od juče do 17. decembra organizuju sve države članice Mreže saobraćajnih policija Evrope (TISPOL), ima za cilj da još jednom ukaže vozačima na opasnost koju nosi sa sobom vožnja u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Širom Srbije, sve vreme trajanja akcije biće raspoređeno 500 patrola, od toga samo u Beogradu 250. Vladaće nulta tolerancija, što znači da će biti kažnjen svako ko bude uhvaćen sa više od 0,3 promila alkohola u krvi, koliko je zakonski dozvoljeni minimum. Takođe, vozače ćemo ove godine testirati i na šest psihoaktivnih supstanci - kaže izvor Informera iz Saobraćajne policije i dodaje da je prošlogodišnja akcija dala odlične rezultate:

- Tada je za sedam dana iz saobraćaja isključeno 1.286 vozača, što je nešto manje od 200 dnevno. Od tog broja, 273 vozača su zadržana na trežnjenju u službenim prostorijama.

Pogrešan osećaj
Upotreba alkohola ili droge kod vozača utiče na lažan osećaj sigurnosti i lagodnostiMilan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže za Informer da su vozači koji upravljaju kolima pod dejstvom alkohola ili droge prave "tempirane bombe na putevima".

- Svaki vozač koji je u pijanom stanju ili pod dejstvom narkotika, a zaustavio ga je policajac, imao je mnogo sreće, jer je nekoliko metara dalje mogao da pogine u saobraćajnoj nesreći. Svako ko sedne za volan pod gasom mora da zna da je to veoma skup sport! Osim što vozači mogu da ugroze sebe ili druge, činjenica je i da ukoliko izazovete saobraćajnu nesreću pod dejstvom alkohola, plaćate sve troškove, koji su često milionski. Osiguranje tada ne pokriva baš ništa - kaže Okanović.

8,5% udesa u Srbiji izazvano je zbog pijanstva15% udesa u Srbiji sa smrtnim ishodom izazvano je zbog pijanstva

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić smatra da se ovakve rigorozne akcije moraju sprovoditi sve dok se sa puteva ne ukloni i jedan pijani vozač.

- Upotreba alkohola ili droge kod vozača utiče na lažan osećaj sigurnosti i lagodnosti, zbog čega je izuzetno opasno sedati za volan u takvom stanju! Da stvar bude gora, određene droge se mogu detektovati i 30 dana nakon upotrebe. Zato podržavam da se vozači kontrolišu i adekvatno kažnjavaju ukoliko ugrožavaju svoj i život drugih - kaže Vujanić.

KAZNE ZA PIJANE VOZAČE

0,31-0,5 promilaKazna:
5.000 dinara

0,51-1,2 promilaKazna
6.000-20.000 dinara
6 kaznenih poena
3 meseca oduzimanja dozvole

1,21-2,00 promilaKazna
15.000-30.000 dinara
8 kaznenih poena
4 meseca oduzimanja dozvole

2,01 i više promilaKazna
100.000-120.000 dinara
10 kaznenih poena
6 meseca oduzimanja dozvole

KAZNE ZA DROGIRANE VOZAČE

15.000-30.000 dinaraOduzimanje dozvole na šest meseci
Zadržavanje u policijskoj stanici 12 sati
*Kazne su u dinarima

Psihoaktivne supstance koje se kontrolišu

*Kokain
*Heroin
*Benzodiazepin
*Kanabis
*Metamfetamin
*Amfetamin




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija