• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/ Informer.rs

14.12.2017

16:04

USTAŠKA POSLA! DA SPASU TUĐMANA, SRBE OPTUŽILI ZA POKUŠAJ NJEGOVOG UBISTVA: Baš ih boli što je Hagu osuđen kao zločinac!

Društvo

USTAŠKA POSLA! DA SPASU TUĐMANA, SRBE OPTUŽILI ZA POKUŠAJ NJEGOVOG UBISTVA: Baš ih boli što je Hagu osuđen kao zločinac!

Podeli vest

Samo dve sedmice nakon što je prvi hrvatski predsednik, presudom haškog tribunala u slučaju Prlić i ostali, označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata u delu BiH, Direktorat policije je 26 godina nakon raketiranja Banskih dvora saopštio da su krivične prijave za taj zločin podignute protiv pet državljana Srbije i jednog državljanina Hrvatske

Tako se, prema pisanju portala 24 sata, Franjo Tuđman za samo dve sedmice od izricanja haške presude hercegovačkoj šestorki, "iz agresora pretvorio u žrtvu agresije"

- Previše se govorilo o Franji Tuđmanu kao agresoru. Vreme je da se progovori o Franji Tuđmanu kao žrtvi agresije. Za to je savršeno poslužila jučerašnja objava u Direktoratu policije da je sa 26 godina zakašnjenja dovršena istraga protiv šest osoba zbog vazdušnih napada JNA na Banske dvore u oktobru 1991. godine u kojoj je poginula jedna osoba - piše ovaj medij.

Meta napada, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, bio Franjo Tuđman. 

KOMŠIJE ĆE DA PUKNU OD MUKE! HRVATSKA DRUGA NAJGLUPLJA ZEMLJA NA SVETU: Prve su SAD!

Portal primećuje da je ovo saopštenje "mnoge zatekla, pa i nasmejala".

- Neki su se tom događaju i otvoreno rugali, neki posezali za onom starom parolom o sporoj, ali dostižnoj pravdi. Skretanje pažnje. Pa, ipak, dva dana nakon komemoracije za Slobodana Praljka u Lisinskom i dve sedmice od izricanja pravosnažne presude haškog suda u kojoj je Franjo Tuđman proglašen vođom udruženog zločinačkog poduhvata u BiH, skretanje pažnje na događaj od pre 26 godina poslužio je za kompenzovanje optužbi protiv Tuđmana - navodi portal 24sata.

DAČIĆ: Hrvatska nikako da izađe iz kola antisrpske histerije!

Za skretanje pažnje, kako kažu, sa Tuđmanove uloge u zločinima, konc-logorima u BiH, progonima, okupaciji i agresiji, na fotografiju napada na Banske dvore u kojima su toga dana, pored Tuđmana, bili i Stjepan Mesić i Ante Marković, tadašnji predsednik i premijer SFRJ, Hrvatska je čekala 26 godina, a onda je ona objavljena upravo u trenutku kad se komentirala haška presuda za zločine stare 24 godine.

fotomontaža

Narativ je pritom munjevito promenjen. 

Prema pisanju pomenutog portala, Franjo Tuđman je najednom, gotovo preko noći, iz agresora pretvoren u žrtvu. 

- Od žrtve do agresora otprilike kao što je, upravo zbog Tuđmanove politike prema susednoj državi, Hrvatska iz uloge žrtve agresije u očima međunarodne javnosti munjevito pretvorena u agresora na BiH.

Čitava večnost bila je potrebna hrvatskim službama da otkrije odgovorne za raketiranje Banskih dvora, što bi trebalo da bude optužba sama po sebi, navodi ovaj medij.

(VIDEO) SRBI OPTUŽENI ZA RAKETIRANJE TUĐMANA: Hrvatska raspisuje poternice za majorima i generalima JNA POSLE 26 GODINA!!

Oni primećuju da bi kraj istrage duge više od četvrt veka i podizanje optužnica može sada poslužiti manje kao satisfakcija, a više kao pokušaj ublažavanja posledica haške presude, pa i šoka izazvanog Praljkovim samoubistvom u sudnici tribunala i još više reakcijama na presudu. 

HRVATSKA NAORUŽAVA TERORISTE I OPASNA JE PO MIR I BEZBEDNOST: Indeks dobre zemlje otkrio pravu istinu o najmlađoj članici EU!

- Vraćanje priče na 1991. godinu i stavljanje Tuđmana u poziciju žrtve agresije, umesto u poziciju samog agresora, dodatno će otežati i usporiti proces prihvatanja presude protiv Tuđmana zbog BiH - navodi portal 24sata.

Kolindi žao što se Srbe nisu setili ranije!

AP/Reuters/montaža

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović smatra da su krivične prijave za raketiranje Banskih dvora tokom proteklog rata mogle biti podignute i ranije. Upitana, naime, da li podizanje krivičnih prijava za raketiranje Banskih dvora nakon 26 godina znači nesposobnost hrvatskih institucija, Kitarović je odgovorila da je "do toga moglo doći i ranije".

- Mislim da to je moglo doći ranije, međutim, koliko sam informisana, nisu bili dostupni ključni svedoci i podaci. Optužnica mora biti čvrsta i utemeljena kako ne bi bila odbačena. Verujem da pravda treba stići, nekada je i kasno, ali dobro je da stigne -  kazala je Kitarović, preneli su hrvatski mediji.
Direktorat hrvatske policije saopštio je juče da su krivične prijave za raketiranje Banskih dvor pre 26 godine podignute protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija