• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.12.2017

11:26

GENERAL BAJIĆ OTKRIO ZAŠTO JE RAKETIRAO TUĐMANA: Žalim žrtve, ali ON JE BIO ZMIJA, a zna se da se ZMIJA BIJE U GLAVU!

Društvo

GENERAL BAJIĆ OTKRIO ZAŠTO JE RAKETIRAO TUĐMANA: Žalim žrtve, ali ON JE BIO ZMIJA, a zna se da se ZMIJA BIJE U GLAVU!

Podeli vest

General bivše JNA Ljubomir Bajić, koji je kao tadašnji komandant Petog vazduhoplovnog korpusa, naredio raketiranje Banskih dvora u kojima se u tom trenutku nalazio i Franjo Tuđman , oktobra 1991. godine, kaže da se ne boji ničega, da je to uradio za svoju domovinu i svoj narod i da je spreman da odgovora, ali svojoj državi 

Hrvatska je, naime, nakon 26 godina od tog događa i samo dve sedmice od izricanja pravosnažne presude šestorici Hrvata iz Hercegovine, saopštila da je istraga u vezi tog događaja završena i da su krivične prijave podnete protiv petorice visokih oficira JNA, pet državljana Srbije i jednog državljanina Hrvatske. 

Ukazujući na tu činjenicu i deo hrvatskih medija je juče pisao da su krivične prijave praktično preko noći od Tuđmana agresora, napravile Tuđamana žrtvom.

Gostujući na Pink tv. general Bajić je najpre podsetio šta je sve prethodilo njegovoj naredbi da se raketiraju Banski dvori, sedište prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, koji je, inače, pomenutom haškom presudom označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata u BiH.

Bajić je podsetio da je hrvatski vrh tada izdao naređenje na opšti napad na kasarne JNA na teritoriji Hrvatske, kada je došlo do predaje Varaždinskog korupusa, zatim koprivničke i bjelovarske, gde je prilikom predaje streljan komandant i još pet pripadnika brigade.

Tanjug/fotomontaža

Prisećajući se tih dana, general kaže da se kod Karlovca dogodio "pravi pokolj srpskih rezervista".

- Toj situaciji se moralo stati na kraj. Naređenje vojnog vrha je bilo da se za svaku kasarnu uništi jedan bitan objekat hrvatske paradržave. Ja sam odlučio da se izvrši napad na Banske dvore. Znao sam da je Tuđman u objektu... Na televiziji sam gledao njegovu konferenciju za novinare... - ispričao je general Bajić.

USTAŠKA POSLA! DA SPASU TUĐMANA, SRBE OPTUŽILI ZA POKUŠAJ NJEGOVOG UBISTVA: Baš ih boli što je Hagu osuđen kao zločinac!

Za njega je Tuđman bio neprijatelj čelu, kako je rekao, jedne paradržave i potrebno je, kaže, najpre se prisetiti njegovih izjava koje su sve bile na tragu rata, a kao primer je naveo: "Rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije želela" ili na onu da "Srbe treba udariti tako da nestanu".

- To govori da sam bio u pravu... Tuđman je bio zločinac - jasan je general Bajić, koji kaže da žali što je Tuđman izbegao taj napad.

- Žalim žrtve koje su pale..., a zna se da se zmija bije u glavu - naveo je general.

Podseća na tadašnju atmosferu u Hrvatskoj, gde se i danas zabranjuje srpski jezik i ćirilično pismo. 

(VIDEO) BAL ZLOČINACA U ZAGREBU! EVROPO ZAŠTO OVO TRPIŠ?! Od Praljka došlo da se oprosti pola vlade RH, a zlikovca nazvaju ljudinom!

Objašnjavajući da su najnovije krivične prijave podignute protiv šestorice bivših oficira JNA među kojima je i on, Bajić kaže da je sve to samo posledica presude haškog tribunala šestorici Hrvata za zločine u Herceg Bosni i pokušaj da opravdaju zločine koje su činili.

- Strah nemam, ne bojim se i spreman sa da odgovaram svojoj državi i svom narodu - kaže general, koji smatra da u vojsci mora da postoji samoinicijativa.

Dodao je i da, kako je rekao, "ima istorijske motive zbog čega je to napravio".

Jasno je, kaže, šta se tamo dešavalo tada i danas. 

- Čista ustašija i fašizam i ako se to ne spreči nastaće ono što je već bilo - upozorio je on.

Njegov kolega, general Vidosav Kovačvić je podsetio da je Hrvatska međunarodno priznata kao nezavisna država15. januara 1992, a da je 26. marta HVO napali BiH i napravili pokolj u Benkovcu, Bosanskom Brodu i Šamcu, kada je stradalo 3.500 Srba.

Kada im je na tom prostoru pružen otpor, hrvatska vojska je otišla u Herceg Bosnu, a o tome šta se tamo dogodilo govori i poslednja haška presuda.

KUBUROVIĆ: Zahtev Hrvatske o raketiranju Banskih dvora nije stigao

Prema njegovim rečima, Hrvatska je tamo bila agresor i zato ovim krivičnim prijavama protiv srpskih generala oni zapravo žele da skrenu pažnju sa tih događaja.

- Mi nemamo čega da se plašimo - kazao je general Kovačević i dodao da se JNA povlačila po nalogu vojnog vrha i da u Hagu nema nijednog oficira tadašnje vojske.

Lično je bio mnogo puta u Hagu i dodaje da oni imaju dobar tim za odbranu i da su spremni da zajedno sa tim timom pomognu odbranu Srba u Hagu, kao i domaćem pravosuđu.

HRVATSKA NAORUŽAVA TERORISTE I OPASNA JE PO MIR I BEZBEDNOST: Indeks dobre zemlje otkrio pravu istinu o najmlađoj članici EU!

Smatra da se hrvatski državni vrh, kako kaže, pogubio zbog razvoja ustaštva i fašizma i da njihovi potezi ne doprinose pomirenju i saradnji na način kako to radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Mi ne možemo da odemo u Hrvatsku ni da sahranimo svoje - zaključio je Kovačević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
AS

pre 6 godina

TO JE BIO NAPAD NA RATNOG ZLOČINCA, ISTO KAO ŠTO SU SAD-e NAPALE I UNIŠTILE BIN LADENA.

Vladdimir

pre 6 godina

Bolje je da General Bajic ne pokusava da od sebe napravi velikog srpskog patriotu jer JNA niti je to bila, niti su njeni Generali tada razmisljali na taj nacin, a svi cemo nadrljati zbog ovakvog naknadnog hvalisanja. Mladje generacije ne znaju i ne pamte to vreme ali JNA je bila opsednuta Jugoslavijom, bratsvom i jedinstvom, komunizmom i zastitom ustavnog poretka. I nicim drugim. To sto nisu uspeli da sacuvaju svoje tekovine ne znaci da bi sada trebalo da se prave velikim Srbima jer sam siguran da je General Bajic morao da skine monoge srpske glave za vreme svoga sluzbovanja kako bi postao u JNA to sto je i bio. Ostanite dosledni onome u sta ste verovali... Mnogo ce vas vise ceniti zbog toga...

hogar

pre 6 godina

Običan terorista koji će odgovarati za zločine.Naravno,ovdje pokušava da skine odgovornost vrha srbije,a to je nemoguće,jer je naredba došla iz beograda!E gospodo sada ćete odgovarati,ili živjeti u mišjoj rupi obzirom da će biti raspisana medjunarodna potjernica za istim tim teroristima!

Dragojlo

pre 6 godina

Cedo jedva ceka da trguje i sa Zagrebom i sa Pristinom.

kovacevic danilo

pre 6 godina

dvolicnost zato ste i namjerno zemlju rasparcali u dogovoru sa francekom i kucanom.sto generale slovence pustiste a tkz cetnike podrzavali.naurozanjem. na kraju balade opet poraz.u vama ni t nije bolo marsalovog generala a i kako bi kada glavni kadijevic bese ludo prase a ne general.ucesnik sam rata dubrovacko tkz.ratiste 91-92 sve dogovoreno samo vojnici jna mladjani i tkz rezervisti za dzaba zivote izgubise svih nacionanosti.mi mali kada pisemo secanja neko nas i danas blokira zarad samo jedne vase istine.

Treba da mu se sudi

pre 6 godina

....zato što je napad bio - neuspješan (ako je uopšte i bilo raketiranja, od strane JNA)!?

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Rusima prekipelo! Ovo će brutalno kazniti! Erdogana čekaju teška vremena: Najavljena velika promena u odnosima Turske i Rusije!
NIJE MU OVO TREBALO

Rusima prekipelo! Ovo će brutalno kazniti! Erdogana čekaju teška vremena: Najavljena velika promena u odnosima Turske i Rusije!

Turska već dugo pokušava da pregovara o miru u Ukrajini, ali u stvarnosti je saučesnik terorizma, tvrdi ruska Pravda. Teroristički napad na Krokus će zauvek promeniti ruske pristupe Ankari, navodi list i dodaje da je "Turska je sedište ukrajinske Glavne obaveštajne uprave za pripremu terorističkog fronta u Ruskoj Federaciji".

28.03.2024

12:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija