• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.L.

20.12.2017

22:24

INFORMER U REZERVATU ZASAVICA: Krijumčari belih tartufa od kilograma zarade 3.000 EVRA!

Društvo

INFORMER U REZERVATU ZASAVICA: Krijumčari belih tartufa od kilograma zarade 3.000 EVRA!

Podeli vest

Na stotine tragača sa specijalno obučenim psima nezakonito beru bele tartufe u rezervatu Zasavica kod Sremske Mitrovice. Krijumčari te pečurke kasnije prodaju na crno najekskluzivnijim svetskim restoranima za 3.000 evra po kilogramu

Stotine lovaca na bele tartufe u rezervatu Zasavica kod Sremske Mitrovice svakodnevno traga za ovim skupocenim pečurkama, čija cena na tržištu dostiže i više od 3.000 evra po kilogramu! Ove ekskluzivne pečurke prodaju se uhodanim krijumčarskim putevima elitnim svetskim restoranima, pošto je njihov legalan izvoz strogo kontrolisan.

Beli tartufi se koriste za spremanje najdelikatesnijih jela za svetski džet-set, a služe i kao afrodizijak.

Opšta pomama

Informerovi reporteri posetili su ovih dana Zasavicu i uverili se da za belim tartufima vlada prava pomama, iako je njihovo branje dozvoljeno samo za potrebe lokalnog restorana. Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode Zasavica, kaže da beli tartufi u sremskim šumama rastu hiljadama godina, ali je lov na njih počeo tek nedavno, kada se pročulo kolika im je cena na crnom svetskom tržištu.

I.L.


- Otkako smo pre tačno godinu dana obelodanili da smo u našim šumama pronašli pet vrsta tartufa, među kojima i najskupoceniji kraljevski beli tartuf, Zasavica vrvi od lovaca, koji u nezakonitu potragu dolaze sa specijalno obučenim psima. Da ne bude zabune, tartufi su ovde bili hiljadama godina, ali u prošlosti ta vrsta začina i delikatesa jednostavno u Srbiji nije bila moderna. Sad kad se pročulo da kilogram vredi 3.000 evra, na stotine njih dolazi i krišom traga za ovim pečurkama. Traži i se i crni tartuf, koji je doduše daleko manje cenjen, jer kilogram košta od 300 do 500 evra - kaže Simić i dodaje da ekskluzivno pravo na branje tartufa ima samo restoran koji posluje u sklopu rezervata:

- Tartufe koje ovde nađemo koristimo u malim količinama u spravljanju naših delikatesa, paprikaša od mangulice i rakije od tartufa. Sve drugo nije dozvoljeno. Tartufe ne prodajemo, jer to zakonom nije dozvoljeno.

Zaštićeni zakonom

I.L.

Ekipa Informera je u potragu za tartufima išla sa gljivarom Zoranom Nedićem, šefom obezbeđenja rezervata Zasavica. Sa nama je bila i njegova ekipa tartufara, koja je vodila pse rase lagoto romanjolo, specijalno obučene za lov na ove "kraljevske pečurke".

- Crni i beli tartuf u našoj zemlji zaštićeni su nacionalnim propisima i pod zaštitom su države kao prirodno dobro, zbog čega je potrebna posebna, dosta skupa dozvola za njihov izvoz. Međutim, ovde se svakodnevno mota gomila lovaca koji nezakonito beru tartufe, a kasnije ih preko distributera na crno prodaju restoranima u inostranstvu. Do sada je podneto nekoliko krivičnih prijava protiv krijumčara, ali šuma je ogromna, idealna za lovce u mutnom, pa mnogi uspeju da dođu do plena - nemoćno širi ruke Nedić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija