• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.12.2017

10:10

JAČA BRATSKA SARADNJA: Putin i Vučić u Moskvi dogovorili i jačanje obrazovnih veza!

Društvo

JAČA BRATSKA SARADNJA: Putin i Vučić u Moskvi dogovorili i jačanje obrazovnih veza!

Podeli vest

Tokom susreta najviših državnika Srbije i Rusije u Moskvi, posebna pažnja posvećena je jačanju saradnje na polju obrazovanja jer je Srbija prva država na svetu koja je u Beogradu otvorila rusku osnovnu školu van Rusije 

Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, na zajedničkoj predsedničkoj konferenciji, posebno je istakao važnost "održavanja tesnih prosvetnih veza", a na marginama susreta se moglo čuti kako je upravo ruska osnovna škola "Valentina Tereškova" u Beogradu savršen primer konkretnog sprovođenja projekta jačanja obrazovnih veza, uz kulturnu i umetničku razmenu.

Kako je u šali izjavio jedan visoki ruski zvaničnik škola "Valentina Tereškova" u Beogradu je "sedmi mig koji je sleteo u Srbiju, već sklopljen i spreman za najviše ciljeve".

Vlasnik prve privatne ruske škole u Beogradu, Saša Borojević, lično je zahvalio poedsednku Vućiću na podršci u razvoju saradnje obrazovnih sistema Rusije i Srbije: 

- Zahvalan sam predsedniku Vučicu na odličnoj strategiji i fantasticnoj spoljnoj politici. Zahvalan sam jer nije zaboravio ni jedan segment u toj geopolitickoj saradnji, ni kulturu, ni obrazovanje - rekao je Borojević i dodao:

Public

- Ruska škola "Valenetina Tereškova" je jedina strana skola koja je verifikovana od strane Ministarstva Prosvete i kao takva ima posebne programa za decu koja su rodjena u Srbiji ali i onu koja nam dolaze iz Rusije. Naglašavam da smo imali jako puno problema prilikom početka i osnivanja škole, a probleme su nam uglavnom pravili prozapadne NVO. Možda je nekima zametala direktna komunikacija sa bivšim premijerom Rusije Sergejom Stepašinom, koji je zaista mnogo pomogao u projektu škole, upravo podstakla prozapadne dušebrižnike da ovaj projekat okarakterišu kao rusku "meku moć". Neka bude tako, da ne menjamo mišljenje. Stepašin je veoma uticajan i moćan čovek u Rusiji, bivši decenijski direktor FSB, dakle neko ko zaista ima dobre namere prema Srbiji. A može da se primeti i ozbiljnija aktivnost Nadežde Kuščenkove, direktorke Ruskog doma koja sve češće dovodi ruske pisce, ansamble, filmove... 

Na kraju je dodao i da sva deca iz Srbije koja zavrse rusku školu imaju prava da apliciuraju za besplatne fakultete u Rusiji.

Predsednik Vučić je istakao da jačanje veza Srbije i Rusije od izuzetnog značaja, a razmena studenata, stipendiranje i dostupnost ruskog obrazovanja u Srbiji, upravo je potvrda iskrenih namera dva predsednika. U narednom periodu očekuje se i finalizacija dogovora sa brojnim ruskim fondovima koji će školovanje građana Srbije u ruskoj školi u Beogradu znatno olakšati, a možda i potpuno subvencionisati.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
KIKA

pre 6 godina

lepo sto se ulaze u obrazovanje ovo je vazno i za srbiju i za rusiju..

Maya

pre 6 godina

Tradicionalno prijateljstvo Srbije i Rusije se samo poboljsava!

Milan

pre 6 godina

Razmena kulturnih i umetnickih vrednosti ce dodatno produbiti prijateljstvo Srbije i Rusije!

Tanja

pre 6 godina

Srbija i Rusija ostvaruju jaku uzajamnu saradnju u mnogim oblastima

Milica

pre 6 godina

Jacanje obrazovne veze izmedju dve zemlje ce dobro doci i jednima i drugima

Nikola

pre 6 godina

Verujem da cemo mnogima biti trn u oku zbog ove saradnje, ali to ne treba da nas plasi! Iz ovolike saradnje sa Rusijom mozemo imati samo koristi!

Bilja

pre 6 godina

Sjajno! Nadam se da ce do ove saradnje doci sto pre! Ma sta drugi zeleli!

Svetlana

pre 6 godina

Srbija je poznata po tome da posvećuje značajnu pažnju pripadnicima nacionalnih manjina koji žive na njenoj teritoriji.

kristinad

pre 6 godina

Srbi mogu mnogo toga da nauče od Rusa i njihova podrška nam mnogo znači!

Vuk

pre 6 godina

Tek ce u buducnosti saradnja izmedju nas i Rusa dati ocekivane rezultate.

Anja

pre 6 godina

Uvek treba ulagati u obrazovanje , jer to je put razvoja mladih strucnjaka .

Anja

pre 6 godina

Sjajna je ideja razmene studenata i dostupnost studiranja .

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija