• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.12.2017

14:03

OD 1. JANUARA NOVA PRAVILA PENZIONISANJA! Ove uslove će MALO KO MOĆI DA ISPUNI!

Društvo

OD 1. JANUARA NOVA PRAVILA PENZIONISANJA! Ove uslove će MALO KO MOĆI DA ISPUNI!

Podeli vest

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podsetio je danas građane da od 1. januara 2018. godine stupaju na snagu nove odredbe za penzionisanja koje su u skladu sa Zakonom o PIO.

Starosna granica za odlazak u starosnu penziju se kod žena pomera za šest meseci, tako da je uslov za žene u 2018. godini 62 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

- Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 29. decembra - ističe Fond.

Zahtev za penziju se podnosi najkasnije 30. decembra, što može da se učini i poštom, kao preporučena pošiljka. Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u toj godini.

"Podsećamo da će se do 2032. godine kod žena postepeno pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života, da bi od te godine i žene imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi - 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, " dodaje se u saopštenju.

Osim ovog osnova za punu starosnu penziju i muškarci i žene mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Inforrmer

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2018. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i najmanje 57 godina života, a ženama 38 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četri meseca života, navodi Republički fond za PIO.

U ovom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34% za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini.

Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4%.

Sve filijale, službe i ispostave Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radiće u subotu 30. decembra 2017. godine, od 7:30 do 15:30 časova i to samo službe prijema zahteva i pravne pomoć, kako bi se omogućilo osiguranicima da blagovremeno podnesu zahtev i ostvare pravo na penziju u skladu sa uslovima važećim u 2017. godini.

Zahtevi će se primati bez obzira da li su priloženi svi dokazi potrebni za odlučivanje o zahtevu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Ко ће да надокнати - ШКАРТ и ГРЕШКЕ У РАДУ...Ко ће "правдати" силне пропусте у раду јер старији човек не види добро и не чује...Људе на време треба пензионисати - да не чине ГРЕШКЕ У РАДУ, због којих трпи и заједница ( друштво!) и они сами...Зашто људе треба убијати радом...Дајте шта му припада на време, корисније је за државу....него да прави шкарт

ivan

pre 6 godina

odlicno prava stvar uskoro necemo imati ni penzionera samo napred.

Stojan

pre 6 godina

Ne mozete ni da zamislite kako ste srecni sa uslovima za penziju u Srbiji. Na zapadu zene moraju da rade do 67 godina a muskarci mnogo vise. Nesto se govori da ce se pomeriti granice preko 70 godina.

Nije penzija voz

pre 6 godina

kakve veze ima kad se podnese ako je stekao uslov. Palamudatori sjasite nam sve ste strpali u svoje gubice delite tudju muku bez savesti .Da ste tako strogi prema sebi svi biste bili u zatvoru.

deda Raša

pre 6 godina

Ne znam ko ce ovu Srbiju finansirati, penzonera je sve manje. Radnika jos manje. Izgleda samo raste birokratija i lopovluk.

zoran

pre 6 godina

Na pocetku 2019. imacu 40 godina radnog staza i nesto manje od 63 godine zivota. Ovo TRAJNO umanjenje i kad se napuni 65 godina zivota je ne samo pljacka nego razbojnistvo.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija