• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.12.2017

21:07

OD UVOĐENJA NOVOG ZAKONA PROTIV NASILNIKA: 20.000 slučajeva nasilja u porodica!

Društvo

OD UVOĐENJA NOVOG ZAKONA PROTIV NASILNIKA: 20.000 slučajeva nasilja u porodica!

Podeli vest

U prvih šest meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmotreno je više od 20.000 slučajeva - crna je statistika koju je izneo državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić na jučerašnjoj konferenciji "Efekti primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i izazovi u praksi".

Kako on navodi, određeno je više od 7.000 hitnih mera protiv nasilnika i urađeno oko 4.000 individualnih planova zaštite žrtava nasilja u konkretnim situacijama.

- Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je stupio na snagu od 1. juna uspešno se primenjuje, što pokazuje mnogo prijavljenih slučajeva, ali i rešavanja problema. Grupa za koordinaciju razmatra svaki pojedinačni slučaj i do sada je izrečeno više od 7.000 hitnih mera protiv osoba koje su počinile nasilje. To znači momentalno udaljavanje nasilnika iz kuće kako bi se žrtvi odmah pomoglo. Za istim stolom sada sede ujedinjeni i državni organi i nevladine organizacije, i policija, i tužilaštvo, i sud, i centri za socijalni rad, i predstavnici zdravstva i prosvete i traže se što bolja rešenja za sprečavanja nasilja - naglasio je Ilić.

Hitne mere

Izrečeno je više od 7.000 hitnih mera protiv nasilnika

Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde

On se zahvalio UNDP i Britanskom savetu na podršci u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a naročito u sprovođenju obuke oko 2.000 sudija, tužilaca i policijskih službenika na Pravosudnoj akademiji.

Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji Stelijana Nedera rekla je da vidi spremnost svih institucija da se problem nasilja u porodici reši i da će UN podržati i pomoći Srbiji da se broj nasilja u porodici znatno smanji.

Vođa projekta "Podrška EU Pravosudnoj akademiji" u Britanskom savetu Huan Karlos da Silva naglasio je da je problem nasilja u porodici problem celog društva i da je zato neophodan sveobuhvatan pristup njegovom rešavanju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija