• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Republika.rs

22.12.2017

19:54

OVAKVU GLUPOST MOŽE DA LUPI SAMO ZUKORLIĆ: Bošnjaci su izvorni krstjani, nemaju nikakve veze sa Srbima!

Društvo

OVAKVU GLUPOST MOŽE DA LUPI SAMO ZUKORLIĆ: Bošnjaci su izvorni krstjani, nemaju nikakve veze sa Srbima!

Podeli vest

Bošnjaci su pre islama propovedali "izvorno" hrišćanstvo, nikada nisu bili pravoslavci, niti imaju bilo kakve veze sa Srbima", a ove apsurdne ideje Muamer Zukorlić, lider BDZ, nastoji da dokaže u svojoj knjizi "Drevna Bosna", koju je promovisao

Zukorlić priznaje da se istorijom bavi iz hobija, ali da je sa grupom mladih istraživača, posle pet godina temeljnog istraživanja, došao do takvog zaključka.

- Drevni Bošnjaci bili su krstjani, pre dolaska Osmanlija na ove prostore. U knjizi tretiram etnogenezu svih Bošnjaka, a Bosna je deo Srbije koliko je Srbija deo Bosne - kaže Zukorlić, uz napomenu da su bosanski istoričari dugo govorili o Bošnjacima kao o bogumilima, a da je on otkrio i dokazao da vera stanovnika Bosne tog perioda nije bila primarno bogumilska, već da su srpski izvori njih nazivali hereticima.

- Ipak, oni dolaze iz Bugarske i vezani su za popa Bogumila, njihovo učenje je dualističko i stiglo je iz Irana - objašnjava on. Zukorlić tvrdi da je došao do činjenica koje ukazuju na to da su u osnovi stanovnici Bosne u to doba pripadali hrišćanstvu, ali ne pravoslavnom niti katoličkom, već svom izvornom.

ŠEŠELJ TVRDI DA JE ZUKORLIĆ SRBIN, A MOAMER DA VOJA IMA BOŠNJAČKE GENE! Ovo može da reši samo DNK analiza!

- Nisu pravili crkve, već hidže - bogomolje, od kojih su neke čak bile u pećinama. To je dugo tretirano kao pravoslavna crkva, ali je u pitanju nešto sasvim drugo - pojašnjava on svoje otkriće.

Tvrdi i da su drevni Bošnjaci bili monoteisti, čiju je veru uspostavio Arije, koji se pobunio protiv Vatikana i bio je prognan.

Komentarišući teorije lidera BDZ, profesor Predrag Marković, doktor istorijskih nauka, kaže da je Zukorilić istoričar-hobista.

ZUKORLIĆ: Konačno razni tereti iz prošlosti otišli u prošlost!

- Kada su ove teme u pitanju, moram da pomenem Ejupa Mišovića, legendu novopazarskih istoričara, koji je dokazao da dve trećine muslimana Raške oblasti (Sandžaka) potiče iz Crne Gore, a deo ostatka su Albanci. Ejup je ceo život posvetio tom istraživanju, za razliku od Zukorlića, koji se istorijom bavi iz hobija - objašnjava Marković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vitez

pre 6 godina

Ako je posle 5 godina, temeljnih istrazivanja, dosao do ovakvih zakljucaka, onda je nevidjeni glupan sa sve "mladim istrazivacima"!!!

Vojin Ignjatijevic

pre 6 godina

ДА МАЛО И ЈА ДОСОЛИМ НАШ БАЛКАНСКИ ЧОРБУЉАК, КОЈИ ЈЕ ИНАЧЕ ПОСЕБАН, ВЕРОДОСТОЈНИМ ПОДАТКОМ: У 8 И 9 ВЕКУ ЦАР ЈУСТИНИЈАН ЈЕ НА СИНАЈСКО ПОЛУОСТРВО ИСЕЉАВАО НАШЕ ПРЕТКЕ, СРБО-БОШЊАКЕ, ИМЕ МОЖЕ И ОБРНУТО, ИЗ ПРОСТОРА ДАНАШЊЕ БиХ. ЛИЧНО ИХ СРЕТОХ У ОКОЛИНИ МАНАСТИРА СВ.КАТАРИНИ НА СИНАЈУ, У ДАНАШЊЕМ ЕГИПТУ, ГДЕ ЖИВЕ КАО БЕДУИНИ А САМО ИЗГЛЕДОМ ПОДСЕЋАЈУ НА АРАПЕ. ТОПЛИНУ ПОГЛЕДА ЊИХОВИХ ЖИВАХНИХ ОЧИЈУ И ТОПАО, ИСКРЕН ОСМЕХ НА ЛИЦИМА ЊИХОВИМ ПАМТИЋУ ДОК САМ ЖИВ !!!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija