• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

23.12.2017

23:29

Spinovanjem od policije napravili “novu vojsku” (ISPRAVKA)

Društvo

Spinovanjem od policije napravili “novu vojsku” (ISPRAVKA)

Podeli vest

U očitoj namjeri da amortizuju Dodikovo odstupanje od prošlogodišnjih “tvrdih stavova”, portali “Sputnik” i “Informer” su pompezno najavili formiranje “nove vojske Republike Srpske”.

U ovo doba prošle godine, bh. javnost pratila je sagu o postrojavanju jedinica Oružanih snaga BiH povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ovaj praznik proglasio neustavnim. Milorad Dodik je tada najavio da će, bez obzira na odluku Ustavnog suda, tim povodom postrojiti Treći pješadijski puk OS BiH u Banja Luci, što se i desilo uz pomoć člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića. Iako Ivanić nije imao ovlaštenja da to uradi bez saglasnosti Ministarstva odbrane BiH ili konsenzusa svih članova Predsjedništva BiH, dio Trećeg pješadijskog puka je ipak postrojen 8. i 9. januara, po njegovom zahtjevu. U javnosti su tada kružile razne kontradiktorne izjave o ovom događaju, uključujući i tvrdnje same ministrice odbrane BiH, Marine Pendeš, da nije bio postrojen Treći puk, nego “počasna jedinica”, što se ispostavilo netačnim.  

Krajem prošlog mjeseca, Dodik je po svoj prilici odlučio da se suzdrži od sličnih manevara, koji su prošle godine izazvali negativne reakcije međunarodne zajednice i, pored održavanja referenduma o rečenoj odluci Ustavnog suda, vjerovatno doprinijeli tome da se nađe na “crnoj listi” američkog State Departmenta.

Nasuprot ratobornih izjava koje je tim povodom davao prije godinu dana, Dodik je 22.12.2017. poručio tek to da je “odbio” učešće OS BiH - paradoksalno, sa vrlo sličnim argumentima koje je prošle godine iznosio kada je insistirao upravo na tome da se 9. januara postroji Treći pješadijski puk OS BiH.

Odbio sam bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana Republike Srpske. Ne želim više da imam polemiku o ovome. Počasni vod ćemo promovisati na Dan Republike i ne trebaju nam Oružane snage BiH.

Umjesto OS BiH, Dodik je, dakle, najavio postrojavanje 50 policajaca, to jest “počasnog voda u uniformama koje će biti primjerene obilježavanju Dana Republike.” I tu dolazimo do suštine tekstova koje su objavili “Sputnik”, “Informer” i nekoliko drugih portala.

Istog dana kada se Dodik oglasio o formiranju “počasnog voda” policije, “Sputnik” je u rubrici “Komentari i analitika” objavio članak naslovljen “Polemike više nema: Rađaju se oružane snage u uniformama Republike Srpske”, u čijem uvodu stoji:

Milorad Dodik vuče poteze koji idu u pravcu stvaranja uslova da jednog dana on ili neka nova generacija političara raspiše referendum o samostalnosti Republike Srpske, jer je očigledno da međunarodna zajednica nije spremna da vrati barem deo otetih nadležnosti koje je dobio srpski entitet prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.


Vrlo ozbiljnu tvrdnju iz naslova, razrađenu u uvodu teksta, autor Nenad Zorić dalje nije potkrijepio ničim, osim špekulacijama dva sagovornika koji se ni sami nisu previše potrudili da argumentuju ovakve interpretacije Dodikove izjave.

Jedan je Anđelko Kozomara, “Sputnikov” čest sagovornik (koji, u svim izjavama i po svim pitanjima, bez izuzetka stoji na strani Milorada Dodika), koji je kao “argument” za tvrdnju o stvaranju nove vojske uspio navesti tek najavljene nove uniforme za 50 policajaca. Drugi je Aleksandar Pavić, takođe redovan komentator na ovom portalu, koji se nije ni bavio pitanjem navodne nove vojske, već je “polemisao” sa hipotetičkim reakcijama drugih bh. političara, te se fokusirao na podršku Dodikovoj izjavi, navodeći kako je “potpuno logično da centralna proslava Republike Srpske bude stvar Republike Srpske“, te kako je Dodik povukao “lucidan”, pa čak i “briljantan” potez.

Da bi izbegli te komplikacije, rezonuje Kozomara, očigledno je da Dodik ne želi više da dovodi u neprijatnu situaciju ni Republiku Srpsku ni Mladena Ivanića i odlučio je da pokaže da Republika Srpska ima nešto što je do sad bilo nepoznato javnosti.
„Za sad je to počasni vod od 50 policajaca u nekim novim uniformama koje niko do sad nije video. Dakle, Dodik na mala vrata uvodi oružanu silu Republike Srpske“, tvrdi Kozomara.

 

S druge strane, Aleksandar Pavić sumnja da će hrvatski član predsedništva BiH Dragan Čović da reaguje negativno, prvo i zbog sopstvenih problema koje ima i sa Bakirom Izetbegovićem i sa Sarajevom ali i zbog stvarno dobrog odnosa koji je uspostavio sa Miloradom Dodikom.
„A što se tiče Bakira Izetbegovića, baš bi bilo zanimljivo da Bakir sâm ponudi počasni vod vojske BiH na obeležavanju Dana vojske Republike Srpske, jer bi to praktično značilo da i Bakir Izetbegović priznaje Dan Republike Srpske“, kategoričan je Pavić.

Zajednička nit u stavovima oba komentatora svakako je bespogovorna podrška Dodiku, te razne verbalne i logičke akrobacije kojima su njegovu izjavu pokušali predstaviti kao potpuno dosljednu njegovim ranijim potezima vezanim za organizovanje manifestacija povodom 9. januara.

Cijeli tekst, stoga, ima vrlo jasne elemente “spina” - pokušaja da se pažnja javnosti skrene sa realnih implikacija Dodikove izjave (odustajanje od ranijeg insistiranja na angažovanju OS BiH za obilježavanje 9. januara) i da se ista, bez ikakvog činjeničnog utemeljenja, predstavi kao njegova politička pobjeda uz pomoć senzacionalističkih najava o “formiranju nove vojske RS”.

Korak dalje u razradi ove teze otišao je portal “Informer”, koji je sutradan prenio “Sputnikov” članak uz naslov “RAĐA SE NOVA VOJSKA REPUBLIKE SRPSKE: Postrojavanje zakazano za 9. januar! DODIK POVUKAO NAJOPASNIJI POTEZ U KARIJERI!”

U naslovu teksta, Dodikovo očito “spuštanje lopte” i odustajanje od postrojavanja vojnih jedinica OS, paradoksalno je prikazano kao njegov “najopasniji potez u karijeri”. Najavljeno postrojavanje policajaca je i ovdje bez ikakve osnove opisano kao “stvaranje nove vojske”, a posebno je zanimljiva sintagma iskorištena u uvodu članka, gdje se govori o postrojavanju “specijalne jedinice Republike Srpske”, bez jasne odrednice o kakvoj se jedinici radi. Implikacije ove “omaške” u ovakvom kontekstu su jasne, jer ona sugeriše da se radi o vojnoj jedinici, što, kako i sam članak pokazuje, nije tačno.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik povukao je do sada najopasniji potez, koji će SAD, NATO i Federaciju BiH potpuno izvesti iz takta. On je odlučio da u obeležavanju Dana RS 9. januara odbije bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH, i da za taj dan postroji specijalnu jedinicu Republike Srpske i to u posebnim uniformama koje će biti primerene obeležavanju Dana Republike.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zorica

pre 6 godina

"Лицемерно је да било која структура из БиХ учествује у прослави ..". Аналитичар Павић је све рекао. Толико се те структуре, које би радо умарширале наоружане у РС, само да могу, труде да оспоре њену државност, и све што је постигнуто у Дејтону, тако да је излишно и помислити тако нешто. Председник Додик је правилно одлучио. На шта би личила прослава Дана државности РС без учешћа српских униформи и симбола?

Borac rs

pre 6 godina

GOSPODO JELI VI ZNATE DA SMO BE MI IMALI VOJSKU KOJU JI ISTI DODIK UKINUO NA NAGOVOR AMERIKANACA A SADA GLUMI VELIKOG SRBINA DA BI SE SPASIO OD HAPSENJA KOJE CE GA STICI KAD TAD.

Miša

pre 6 godina

Ima tu i dobrih strana jer zemljište je zatrovano a negde i dalje izrazito radioaktivno tako da će ameri iskusiti sve ono što su nama namenili.

srbija

pre 6 godina

Pametan potez ,bravo za RS i za Dodika,podrska iz SRBIJE !!!

arman

pre 6 godina

Dodik bolje da radi neke druge stvari a ne da se bavi formalizmom...postrojavanje ,datumi...i sl. Nezavisnost se stiče novcem!

MILIJA SUZOVIĆ

pre 6 godina

BRAVO PREDSEDNIČE REPUBLIKE SRPSKE I REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE(uskoro,daće Bog)

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija