• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.12.2017

09:02

NADBISKUP HOČEVAR: Samo dijalog leči rane iz prošlosti!

Društvo

NADBISKUP HOČEVAR: Samo dijalog leči rane iz prošlosti!

Podeli vest

Slučaj kardinala Stepinca je prilika za vođenje temeljnog dijaloga i veoma je važan za bolje razumevanje Istoka i Zapada i dve crkve, kaže beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, ističući da samo dijalog leči rane iz prošlosti

U intervjuu za Novosti, Hočevar ukazuje da se prečesto zaboravlja zajednička milenijumska istorija pravoslavaca i katolika.

- Svi događaji iz prethodnog veka, uključujući i ulogu Stepinca, zapravo su veliki poziv da ne zaboravljamo prošlost - naglašava on.

Prema njegovim rečima, papa je veoma dobro pokazao da je okrenut elementarnim istinama i da ga skorija prošlost ne uznemirava tako jako da bi izgubio svest o sveobuhvatnosti istorije.

- Njoj ne smemo pridati preveliki značaj, jer ćemo tako izgubiti temeljne vrednosti o zajedništvu - upozorava beogradski nadbiskup.

NADBISKUP HOČEVAR ČESTITAO BOŽIĆ: Pozvao na vraćanje Hristu!

Građanima Srbije - katoličkim, pravoslavnim i svim ostalim vernicima - potreban je dubok i svestran dijalog, ukazuje on, ističući da moramo svi zajedno preuzeti odgovornost za izbor najboljih puteva za budućnost.

- Potreban nam je zato otvoreniji razgovor između društava i svih verskih zajednica, kao i između države i crkava. Tako ćemo moći da pomognemo jedni drugima, od čega bi veliku korist svakako imala i država Srbija - objašnjava on. 

I stav Svete stolice po pitanju nezavisnosti Kosova je, kaže, "plod našeg stalnog dijaloga", a istovremeno ističe da Katolička crkva u Srbiji poziva srpske vlasti na jače kontakte sa Vatikanom.

- Očekujem dublje razgovore između Katoličke crkve, Srbije i Vatikana - kaže Hočevar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 6 godina

Ma koji stepinac ima li toliko pobijenih hrvata i njihove dece od strane srba prekinuti odnose sa hrvatskom crkvom i to trajno.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija