• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pečat

26.12.2017

16:07

(ANKETA) TREBA LI BEOGRADU SPOMENIK DRAŽI MIHAILOVIĆU? Vreme je da prestanemo sa udvaranjem Englezima, Hrvatima i Rusima!

Društvo

(ANKETA) TREBA LI BEOGRADU SPOMENIK DRAŽI MIHAILOVIĆU? Vreme je da prestanemo sa udvaranjem Englezima, Hrvatima i Rusima!

Podeli vest

Ako hoćete da utvrdite u kojoj meri se neki bivši komunista i partizan konvertovao u Srbina - govorio je profesor Milo Lompar na jednom od predavanja - postavite ga pred iskušenje iznošenja stava o sudbini Draže Mihailovića: ako je u stanju da izvrši samoprekoračenje i pošteno prizna Draži antifašističko vojevanje i tragičnu sudbinu, onda je narečeni bivši komunista postao Srbin; ako nije u stanju da to uradi, onda on ne samo da nije postao Srbin nego još nije na putu ni da primi hrišćanstvo

Ova briljantna i duhovita misao gađa u psihološki centar naše stvarnosti. Zašto i danas, tri decenije od zvaničnog silaska komunista s vlasti, u našoj vladajućoj eliti i dalje postoji toliki otpor da se prizna očigledno, i shodno tome učini nužno kada je general Mihailović u pitanju? 

Tragični junak

Formalno su se stekli svi uslovi: Dragoljub Mihailović je pravno rahabilitovan, istorijska nauka više nema nikakvih dilema oko njegovog rodoljublja i slobodarske borbe, postoje brojni dokazi da je bio prvi gerilac koji se borio protiv nacista na tlu porobljene Evrope i da su ga „saveznici" kasnije izdali, zbog čega je u svakom pogledu tragično okončao svoj život. 

Neformalno su stvari odmakle još dalje: general Mihailović je heroj u srcima mnogih Srba, u nekim srpskim entitetima poput Republike Srpske ili dijaspore praktično ima statut sveca, poštuju ga mnoge temeljne institucije poput SPC. Dakle, nema ni političkih, ni pravnih, ni naučnih, ni psiholoških prepreka da Beograd dobije spomenik ovom tragičnom junaku. Ali spomenika nema. I nije na vidiku. Zašto?

Krug dvojke

Možda zato što krug dvojke, kao nadmeni gospodar Srbije i ponizni sluga Zapada, u tome ne vidi nikakav interes. Čak suprotno, dobro znaju na ovom ostrvu uticaja da bi spomenik na njihovoj teritoriji bio ogledalo zapadne neprijateljske politike prema Srbiji i otkrivanja istorijskog falsifikata u kome su, kao koautori, Englezi imali značajan udeo. 

(FOTO/VIDEO) OVAKO SU IZGLEDALI POSLEDNJI SATI DRAŽE MIHAILOVIĆA: Na današnji dan streljan je Čiča!

Znaju da ni Rusi ne bi bili srećni zbog spomenika, jer zamućuje predstavu o oktobarskom oslobođenju prestonice. A kako bi tek bili besni u "okruženju" - naročito u Hrvatskoj prema kojoj elita kruga dvojke oduvek gaji neobjašnjivo poštovanje - zato što upravo u regionu decenijama preko lažne istorije Ravnogorskog pokreta nipodaštavaju povesne činjenice o zverskim zločinima koje su na državnom nivou činili protiv srpskog naroda.

Vikipedija

Ovu kancerogenu ravnotežu, koju čine očigledni istorijski fakti o zločinima kvislinga iz okruženja prema Srbima i čistom istorijskom falsifikatu o četnicima kao kvislinzima i zločincima, izmislili su i ustoličili upravo partizanski ideolozi u cilju stvaranja nove nacije i vladavine nove klase.

Platili smo kao narod najskuplju cenu njihove avnojevske avanture: na teritoriji Srbije iscrtali su nove države zbog kojih danas ratujemo, a poklonili Hrvatskoj skoro čitavu Jadransku obalu, iako su dobro znali da NDH tokom rata nije imala ni jedan jedini kvadratni centimetar te iste obale! 

TITO I DRAŽA ZARATILI ZBOG NOVCA IZ UŽIČKOG TREZORA NARODNE BANKE JUGOSLAVIJE: Šokantno otkriće, koje će PROMENITI ISTORIJU!

Možda spomenika još uvek nema u Beogradu zato što našom elitom i dalje vlada onaj isti duh koji je nekada stvaran u kumrovačkim klupama, a danas se oblikuje kroz kurseve nevladinog sektora u Budimpešti. Ispada da Dražin spomenik u srpskoj prestonici ne odgovara nikome, osim srpskom narodu!

Cer i Kolubara

Pre jednog veka dvojica vojnika su se gledala preko puščanih cevi u krvavim bitkama na Ceru i Kolubari. Jedan koji je već bio ranjavan u balkanskom ratovima, borio se kao srpski oficir i dve godine kasnije teško je ranjen, zbog čega je lekarska komisija u Solunu tražila njegov premeštaj u pozadinu. 

On je to odbio i vratio se na prve linije fronta u borbi za oslobođenje Srbije. Odlikovan je Zlatnom medaljom za hrabrost. Reč je o poručniku Dragoljubu Mihailoviću. 

Drugi je ratovao protiv Srba na strani Austrougarske monarhije i bio je pripadnik 42. domobranske „vražje" divizije koja je počinila nezapamćene zločine nad srpskim civilima u Pocerini, Mačvi i Podrinju. O tome je uporno ćutao tokom čitave karijere. Reč je o kaplaru Josipu Brozu. 

PRONAĐENE NAOČARE ĐENERALA DRAŽE U JAMI CEROVA?! Otkriven predmet koji bi mogao da reši misteriju!

Nekoliko decenija kasnije, kao u najmorbidnijem noćnom košmaru, srpski heroj sa Cera i Kolubare proglašen je izdajnikom i mučki je ubijen u Beogradu, od strane onih koje je rađala srpska majka i koji su nosili srpska imena i prezimena; onaj drugi, koji je ratovao protiv Srba u zloglasnoj vražjoj diviziji, proglašen je „najvećim sinom naših naroda i narodnosti"; iako je zvanično nosio hrvatsko ime i prezime, nikada mu nije otkriven pravi identitet, i niko nije plakao kao srpski narod kada je preminuo u dubokoj starosti. 

Fotomontaža/Wikipedija

Sahranjen je u luksuznom kompleksu u Beogradu, na najskupljem i otetom zemljištu, dok će grobno mesto generala Mihailovića verovatno zauvek ostati tajna. Neka i samo zato: treba nam spomenik u Beogradu da sa sebe skinemo ovo prokletstvo i ispravimo ovu nepravdu.

Posle decenija podela i mržnji spomenik bi mogao postati simbol pomirenja. Nikako ne bi trebalo dovoditi u sumnju partizanski pokret ili uklanjati njihove spomenike. 

POBEDILA RAVNA GORA Draža Mihailović REHABILITOVAN! (VIDEO)

Samo treba slušati istorijsku nauku koja nedvosmisleno potvrđuje da je Srbija od svih država u okruženju imala najrazvijeniju oslobodilačku borbu, kao i da je, za razliku od njih koji su zdušno bili na strani okupatora, imala ne jedan nego dva oslobodilačka pokreta! 

Zato nemojmo da negiramo Ravnogorski pokret i tako idemo naruku našim neprijateljima

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija