• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - J. M.

29.12.2017

08:25

RODITELJI KAŽNJENI 5.000 DINARA JER SU IM DECA BEŽALA SA ČASOVA! Počela primena novog Zakona o obrazovanju!

Društvo

RODITELJI KAŽNJENI 5.000 DINARA JER SU IM DECA BEŽALA SA ČASOVA! Počela primena novog Zakona o obrazovanju!

Podeli vest

Prekršajni sud u Pančevu podneo prijavu protiv 88 roditelja zato što nisu opravdali deci izostanke iz škole. Od tog broja, u dva slučaja već presuđeno da roditelji plate kaznu od 5.000 dinara. Ministar Šarčević: Ovo je samo početak, tek će da pljušte kazne

Roditelji dvoje osnovaca iz Pančeva platili su kaznu od 5.000 dinara zato što su im deca pobegla sa časova u školi, saznaje Informer u Prekršajnom sudu u ovom gradu! Ovo je prvi slučaj primene novog zakona o obrazovanju, koji predviđa odgovornost roditelja za neopravdane izostanke dece sa nastave.

Sud u Pančevu, inače, podneo je od donošenja zakona ukupno 88 ovakvih prijava protiv roditelja nesavesnih đaka, a pored dva slučaja u kojima su presuđene novčane kazne, izrečeno je i deset opomena, dok su ostali postupci u toku ili su obustavljeni. Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je Pančevo prvi grad u kom se primenjuju kaznene odredbe novog Zakona o obrazovanju i da će se od Nove godine one primenjivati u svim školama u Srbiji.

Mogu i u zatvor?
Ukoliko roditelj ne izmiri ove obaveze, preti mu kazna zatvora, rad u javnom interesu ili blokada tekućeg računaSandra Medaković, portparolka Prekršajnog suda u Pančevu

Jankovićeva: Kazne menjaju odnos

Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da mnogi đaci ne dolaze redovno na nastavu i da njihovi roditelji uglavnom nemaju adekvatno opravdanje za to.- Učenici moraju da imaju drugačiji odnos prema školi i mislim da su novčane kazne samo jedna od mera koje treba preduzeti. Svakako da i roditelji moraju da budu svesni koliko je važno da se interesuju i da znaju šta im deca rade za vreme nastave i da li je redovno pohađaju - kaže ona.

Portparolka Prekršajnog suda u Pančevu Sandra Medaković objasnila nam je kako izgleda postupak protiv roditelja čija deca izostaju sa časova.

- Ove kazne predviđene su novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prema novim propisima, roditelji su dužni da 48 sati od trenutka pošto im dete ne dođe u školu jave nastavnicima razlog. Nakon toga, dužni su da u roku od osam dana i zvanično opravdaju časove. Ukoliko se to ne dogodi, škola obaveštava nadležni sekretarijat Gradske uprave i Centar za socijalni rad. Gradska uprava dalje podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja odnosno staratelja sudu. Zaprećena kazna za ovaj prekršaj je od 5.000 do 100.000 dinara, a ukoliko roditelj ne izmiri ove obaveze, preti mu kazna zatvora, rad u javnom interesu ili blokada tekućeg računa - kaže Medakovićeva i objašnjava kako sud konkretno presuđuje u ovim slučajevima:

Nova pravila
Kada imate truo sistem, morate da idete redom, da čistite i sređujete i uvodite nova pravilaMladen Šarčević, ministar prosvete

- Najpre se izriče opomena, a ako učenik i posle toga nastavi da bez opravdanja izostaje sa časova, onda se roditelji kažnjavaju novčano. Upravo tako je bilo i u ova dva slučaja, kada roditelji nisu deci pravdali časove ni po tri meseca.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Informer da je Pančevo prvi grad u Srbiji koji kažnjava roditelje nesavesnih đaka i da će se ova praksa od početka 2018. primenjivati svuda u zemlji.

88 zahteva podneto protiv roditelja čiji osnovci ne pohađaju redovno nastavu12 predmeta je ove godine rešeno10 opomena2 izrečene novčane kazne5.000-100.000 dinara iznos kazni za roditelje

- Kad imate truo sistem, morate da idete redom, da čistite i sređujete i uvodite nova pravila. Zato smo odlučili da primenu novog zakona o obrazovanju primenjujemo postepeno zajedno sa lokalnim samoupravama kako bismo imali uređeno i ispravno školstvo. Škole u Pančevu su samo pilot-projekat, da vidimo kakva je situacija sa izostancima, kako će se kazne primenjivati u praksi, ali i da svi ostali roditelji shvate ozbiljnost naših namera i da poštuju zakon - naglašava Šarčević i dodaje:

- Deca moraju da idu u školu, da stiču znanje, poštuju nastavnike i vršnjake, a prosvetni radnici su dužni da đacima pruže ono najbolje i najkvalitetnije. Zato smo i uveli kazne za bežanje sa časova, za vršnjačko nasilje, ali i za propuste u samom radu škole.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija