• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Agencije/Novosti

01.01.2018

22:59

OBAVEZNA VAKCINACIJA DECE OD 1. MARTA: Spremno 165.000 doza, vakcina štiti od upale uva i pluća, meningitisa, sepse...!

Društvo

OBAVEZNA VAKCINACIJA DECE OD 1. MARTA: Spremno 165.000 doza, vakcina štiti od upale uva i pluća, meningitisa, sepse...!

Podeli vest

Vakcinacija dece protiv bakterije streptokokus pneumonija (pneumokoka) biće obavezna već od 1. marta ove godine, Vakcina štiti decu od upale uva i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa, a biće obezbeđena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

Za 2018. godinu planirano je 165.000 doza pneumokoke polisaharidne konjugovane vakcine, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Doktor Milan Jovanović Batut".

- Aktivna imunizacija protiv oboljenja izazvanih pneumokokom sprovodiće se dostupnom vakcinom kod dece sa navršena dva meseca života primenom tri doze, a revakcinacija u drugoj godini života jednom dozom - rekli su u Batutu. 

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) više od 1,6 miliona osoba umre godišnje od oboljenja izazvanih bakterijom pneumokok, a gotovo polovinu čine deca ispod pet godina života.

Kako su naveli u Batutu, ova oboljenja redstavljaju vodeći uzrok smrtnosti dece do pet godina života u grupi bolesti koje se mogu prevenirati vakcinama.

Najčešće kliničke manifestacije su zapaljenje sinusa ili srednjeg uha i pneumonija (zapaljenje pluća) a najteže meningitis, sepsa i oblici pneumonije praćeni prisustvom bakterija u krvi koji se nazivaju invazivna pneumokokna bolest.

- Moguće su ozbiljne posledice nakon preležane bolesti. Deca do pet godina su u najvećem riziku, potom osobe sa oslabljenim imunitetom i stariji. Uprkos učestalosti i težini kliničke slike bolest se uspešno može prevenirati imunizacijom - kazali su Batutu.

PUTIN ĆE VAKCINISATI SVE RUSE: Moskva neće dozvoliti terorističke napade biološkim oružjem!

SZO je 2012. godine preporučila uvođenje vakcine protiv ovih oboljenja u nacionalne programe, bilo za grupe u riziku (što se od 2013. godine sprovodi u Srbiji), bilo kao deo obavezne imunizacije za određene uzraste.

Vakcina koja štiti decu od upale uva i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa, biće obezbeđena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

U NIŠU RASTE BROJ OBOLELIH OD MALIH BOGINJA! Među zaraženima i zdravstveni radnici

Novim Pravilnikom i Programom imunizacije predviđena je i obavezna imunizacija osoba u posebnom riziku od oboljenja izazvanih respiratornim sincicijelnim virusom (prevremeno rođena deca, deca sa određenim srčanim manama i slabostima imunog sistema) od oktobra 2018, kao i u riziku od varičele od 1. januara 2019. godine. 

Shutterstock

Predviđeno je i da imunizacija ljudi izloženih određenim zaraznim bolestima, protiv hepatitisa A i trbušnog tifusa počne 1. januara 2019. godine, dok bi obavezna imunizacija zaposlenih u zdravstvenim ustanovama protiv određenih zaraznih bolesti trebalo da počne 1. januara 2020. godine.

Preporučena imunizacija za određene uzraste protiv varičele, oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV), rota virusne infekcije i drugih zaraznih bolesti treba da bude u primeni najkasnije do 1. aprila 2019. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija