• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna

02.01.2018

18:58

PUTIN NE DA DODIKA, NOVI SASTANAK VEĆ NAREDNIH MESECI: Rusija garantuje Srpskoj bezbednost, AMERI OSTALI KRATKIH RUKU!

Društvo

PUTIN NE DA DODIKA, NOVI SASTANAK VEĆ NAREDNIH MESECI: Rusija garantuje Srpskoj bezbednost, AMERI OSTALI KRATKIH RUKU!

Podeli vest

Šef Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović rekao je da je u toku 2018. godine potpuno realan sastanak predsednika Republike Srpske i Rusije Milorada Dodika i Vladimira Putina

Taj sastanak je postao već tradicija, viđaju se najmanje jednom godišnje, a nekada i češće, ako se pokaže da je to neophodno, naveo je Perović.

On očekuje da do kraja prvog kvartala sledeće godine bude otvoreno predstavništvo Republike Srpske i u Sankt Peterburgu.

- Zvanično otvaranje smo planirali u drugoj polovini maja 2018. godine, kada bi predsednik Dodik i gubernator Georgij Poltavčenko na svečanoj ceremoniji promovisali ovu ustanovu - rekao je Perović za portal Insajder.

Kaže da su kancelarije u najelitnijem delu Sankt Peterburga, u centralnom delu Nevskog prospekta, dobili besplatno na korišćenje, a plaćaće samo režijske troškove - struju, telefon i internet.

Perović je rekao da formiranje zajedničke firme GasResa i Gasproma SPG ima veliki značaj za energetsku bezbednost, jer Srpska nema magistralni gasovod i na ovaj način može obezbediti isporuku gasa svakom domaćinstvu ili privrednom subjektu.

NATO SE MORA SPREČITI DA UMARŠIRA U BANJALUKU: Republika Srpska se suočava sa najvećom pretnjom ikad!

- Ovom tehnologijom se prirodni gas hladi do minus 161 stepen Celzijusov i prelazi u tečno stanje, a njegova zapremina se smanjuje 600 puta. Na taj način se može lako transportovati i nije opasan kao, na primer, komprimirani gas koji se pod pritiskom sabija - rekao je Perović.

Printskrin

On kaže da će, što se tiče ekološke komponente, moći u Republici Srpskoj zameniti sve stare toplane koje sada rade na ugalj, mazut, drva i tako značajno smanjiti zagađenje vazduha.

- Tečni prirodni gas ima veliki stepen iskoristivosti energije, na primer, ako se kamion šleper preradi da vozi na ovaj gas, može sa jednim rezervoarom da pređe 1.200 kilometara, a sa istim rezervoarom dizela samo 800 kilometara, tako da se zaključak sam nameće - rekao je Perović.

ZA SARAJEVO MOŽE SAMO TRASOM VIŠEGRAD-PALE-ISTOČNO SARAJEVO: Autoput Bjeljina-Brčko-Tuzla za Srpsku ne dolazi u obzir!

Perović je istakao da je saradnja Republike Srpske i Ruske Federacije izuzetno dobra, kako sa centralnim organima vlasti, tako i sa oblastima i gubernijama.

- Mislim da imamo veliku šansu, međutim sve najviše zavisi od nas, odnosno od vlasti u Srpskoj, od toga koliko brzo može da odreaguje na ponuđene projekte, zato što na ruskom tržištu ima mnogo novca, a kapital traži sigurno i ozbiljno mesto za investiranje - rekao je Perović.

On je pojasnio da je uloga Predstavništva da kreira projekte i ostvaruje saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, u energetici, turizmu, prizvodnji hrane i drugo.

AP PHOTO

- Nažalost, mnogi projekti kada se realizuju, u Srpskoj i ne spominju Predstavništvo u Rusiji, odnosno ne kažu da je ono sve i napravilo. Spisak aktivnosti je jako dugačak, a jedan od najvećih uspeha je isplata ruskog klirinškog duga BiH. Tad, takođe, nažalost niko nije ni spomenuo Predstavništvo, a da ne govorim mene lično - rekao je Perović.

TAJNI DOGOVOR PUTINA I DODIKA, ODGOVOR NA AMERIČKU PROVOKACIJU: Rusija u Republici Srpskoj gradi GRADI TRI VOJNE BAZE!

Perović je dodao da Predstavništvo u 2018. ima velike planove i obaveze, mnogo tekućih projekata, a najznačajniji je upravo izgradnja LNG postrojenja u Zvorniku.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija