• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: in4s.net

02.01.2018

21:36

IMA LI KRAJA DUKLJANSKOM LUDILU! Dinastija PETROVIĆ-NJEGOŠ posrbila Crnu Goru i DRŽALA JE U ROPSTVU 200 GODINA!

Društvo

IMA LI KRAJA DUKLJANSKOM LUDILU! Dinastija PETROVIĆ-NJEGOŠ posrbila Crnu Goru i DRŽALA JE U ROPSTVU 200 GODINA!

Podeli vest

Koliko daleko se ide u odricanju od svojih predaka, istorije, identiteta i konačno - samog sebe, pokazao je nov projekat crnogorske Vikipedije

Dok su se na početku svoj neoideološkog puta zastupnici montenegrinskog identiteta odricali svega ali se kleli u kralja Nikolu, izgleda da su, nakon što je najveći pesnik ovog naroda, Petar Drugi Petrović Njegoš proglašen genocidnim, na tapetu našli i ostali Petrovići, pa i sam kralj Nikola.

Podsetimo na samo neke od argumenata datih za pokretanje crnogorske Vikipedije da u "etnolingvističkom smislu crnogorski jezik ima duboke crvenohrvatske korene", da je njegov ijekavski izgovor "pre hrvatski nego srpski", te da crnogorski jezik "ne koristi srpsko ćirilično pismo".

Ono što je ipak najviše začudilo, bio je oštar napad na Petroviće, tretman kakav su do sad samo imali Nemanjići. 

Tako se među razlozima navodi da je "srpski jezik uvezen u Crnu Goru 1918. godine", pa čak i ranije, od strane "posrbljene dinastije Petrović Njegoš, koja je vladala Crnom Gorom 200 godina", koji su navodno bili "izvanjci", da je "njihovo pravo poreklo iz Bosne i Hercegovine", pri čemu su, "nažalost bili izabrani da vladaju u Crnoj Gori bez ikakvog valjanog razloga i na štetu crnogorskog naroda".

NATOGORCI UDARILI NA NJEGOŠA! Prevode GORSKI VIJENAC na "crnogorski" jezik?!?

Ovde se već autor hvata u zamku sopstvenim rečima: Ako su Petrovići poreklom Hercegovci, onda su Srbi, a nikako "posrbljeni". Ako su izabrani da vladaju, onda znači da se nisu nametnuli već ih je izabrao narod, čiji izbor, današnji potomak, koji ih se odriče, smatra "štetom".

Autor ide toliko daleko da zaključuje kako "nažalost, u Crnoj Gori živi skoro 30 odsto posrbljene populacije, koja veliča dinastiju Petrović Njegoš kao da su bili nekakvi bogovi, a prava je istina da su Petrovići bili najveća greška u istoriji Crne Gore".

Možda bi pisce ovakve ideologije trebalo podsetiti da je Crna Gora u zadnjih 200 godina pod Turcima prošla čak kroz 40 ratova a na čelu svake bitke su stajale njene vladike. Pisac ovih argumenata bi trebao da odgovori da li su to bili ratovi za slobodu ili ropstvo?

MA JELI MOGUĆE?! MILO: LOGIČNO JE DA JA BUDEM PREDSEDNIČKI KANDIDAT! Rusija bi da strateški konflikt vodi na Balkanu!

Vladike, koje su jednom trenutku morale da napuste svoju manastirsku tišinu i vojuju zajedno sa narodom protiv neprijatelja, bili su tu da duhovno osnaže i ohrabre narod, i podignu ga iz čamotinje koju je uzrokovala borba protiv viševekovnog turskog zuluma, za kojeg je u jednom trenutku učinilo da mu nema kraja. 

Vikipedija

Trebalo bi možda podsetiti i da su upravo Petrovići bili oni koji su sabrali zakrvljena crnogorska plemena, u koja je trebalo svakodnevno ići i miriti krv i stišavati krvne osvete, i koji su ovaj namučeni narod nakon vekova borbe, zuluma i stradanja doveli do slobode i države.

AMFILOHIJE: MILO I NJEGOV REŽIM POČINILI NAJVEĆE IZDAJSTVO U ISTORIJI CRNE GORE, Podgorica da povuče priznanje Kosova!

Treba naglasiti, da čak i pored ovakve fašističke propagande, novi ideolozi za sada nisu uspeli u naumu. Prema zvaničnoj stranici Vikipedije, zahtev za pokretanjem stranice na crnoogorskom jeziku je odbijen.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija