• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: in4s.net

03.01.2018

19:53

(ANKETA) BILO I (NE)PONOVILO SE! 100 GODINA OD UJEDINJENJA CRNE GORE I SRBIJE: Za Srbe slavan, a Milogorce sraman jubilej?!

Društvo

(ANKETA) BILO I (NE)PONOVILO SE! 100 GODINA OD UJEDINJENJA CRNE GORE I SRBIJE: Za Srbe slavan, a Milogorce sraman jubilej?!

Podeli vest

U godini koja je počela obeležava se jedan izuzetno značajan jubilej - vek ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Podsetimo, 1918. godine Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori, poznatija kao Podgorička skupština, izglasala je istorijsku i slavnu odluku o ujedinjenje Crne Gore i Srbije

Odluku o ujedinjenju izglasalo je 160 poslanika Podgoričke skupštine, a taj dokument je predviđao da se Crna Gora ujedini sa Srbijom u jednu državu pod dinastijom Karađorđević.

Prema odluci Podgoričke skupštine, crnogorski suveren kralj Nikola, koji je ranije pobegao iz zemlje, zbačen je sa prestola.

Odluka Podgoričke skupštine od 26. novembra o ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom bila je uvod u proglašenje zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra u Beogradu.

Podgorička Skupština je zasedala je od 24. do 29. novembra, a najvažnija sednica održana je 26. novembra kada je doneta istorijska odluka o ujedinjenju Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Srbije, kao i odluka o detronizaciji dinastije Petrovića.

wikipedija

Priznanje međunarodne zajednice

Međunarodna posmatračka komisija, sastavljena od više članova iz različitih država, saopštila je da su odluke Podgoričke skupštine odražavale većinsku volju stanovništva tadašnje Crne Gore.

IMA LI KRAJA DUKLJANSKOM LUDILU! Dinastija PETROVIĆ-NJEGOŠ posrbila Crnu Goru i DRŽALA JE U ROPSTVU 200 GODINA!

Portal IN4S integralno prenosi tačke izveštaja koji je sačinila međunarodna posmatračka komisija sastavljena iz više članova iz različitih zemalja, povodom izbora za Podgoričku skupštinu i generalnog stanja u Crnoj Gori:

1) Trupe koje su se nalazile u Crnoj Gori su bile jugoslovenske, a ne srbijanske: njihov broj u celoj zemlji ne prelazi 500 ljudi: one nisu bile upletene u izbore i zbivanja oko božićne pobune;

2) Izbori su bili slobodni pošto 500 oficira i vojnika jugoslovenskih nisu mogli desetinama hiljada Crnogoraca nametnuti svoju volju;

3) Izbori su bili demokratskiji nego oni praktikovani za vreme vladavine bivšeg kralja Nikole;

4) Svi Crnogorci su bili za ujedinjenje sa Srbijom i ne žele povratak raskralja Nikole, kojega drže za izdajnika zemlje;

5) Pobuna je prouzrokovana od strane nekoliko agenata bivšeg kralja, a koji su potpomognuti agentima italijanskim; mogli su obmanuti neke neobaveštene ličnosti;

6) U zemlji je vladao mir, krivci će biti osuđeni od strane redovnih sudova;

7) Zahteva se da odbegli pobunjenici kod Italijana u San Đovani Di Medui i Kotoru budu predati francuskom generalnu Venelu i da odgovaraju za rušenje telefonskih žica i pljačku vojničkih namirnica. Broj zatvorenih ličnosti se penje od prilike na jednu stotinu. Svi seljaci su pušteni na slobodu.

Pobunu finansirala Italija

Crna Gora je na početku Prvog svetskog rata stala na stranu saveznika, da bi 1916. godine bila okupirana od Austrougarske. Kralj Nikola i crnogorska Vlada emigrirali su tada iz zemlje, a 1918. godine u Crnu Goru dolaze savezničke i srpske trupe koje je oslobađaju od austrougarske okupacije.

MA JELI MOGUĆE?! MILO: LOGIČNO JE DA JA BUDEM PREDSEDNIČKI KANDIDAT! Rusija bi da strateški konflikt vodi na Balkanu!

Crna Gora nije učestvovala na Mirovnoj konferenciji u Versaju posle Prvog svetskog rata.

Kralj Nikola poslao je Pariskoj konferenciji zahtev da se povrati nezavisnost Crne Gore, ali njegova molba je odbijena.

Vikipedija

Nakon odluke Podgoričke skupštine o ujedinjenju, u Crnoj Gori je izbila takozvana božićna pobuna pristalica svrgnutog kralja Nikole i konfederalnog jugoslovenskog ujedinjenja, a finansirala je Italija.

Tu pobunu, uz pomoć saveznika, ugušile su pristalice ujedinjenja, a oružane borbe crnogorskih komita nastavljaju da traju sve do 1924. godine kada oni prihvataju amnestiju kralja Aleksandra Karađorđevića.

AMFILOHIJE: MILO I NJEGOV REŽIM POČINILI NAJVEĆE IZDAJSTVO U ISTORIJI CRNE GORE, Podgorica da povuče priznanje Kosova!

Crna Gora i Srbija bile su u raznim oblicima zajedničke države 88 godina, odnosno sve do referendum 21. maja 2006. godine, na kojem je, uz brojne malverzacije i prevare, izglasana crnogorska nezavisnost.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mate

pre 6 godina

A mi Hrvati, ocemo li mi opet biti s Srbima? U EU? Vala, i treba! Jer mi Hrvati i jesmo Srbi, ali oni pravi. Ono sto je od Srba valjalo, to je doslo na zapad, da se bore s Turcima u vojnoj krajini. Tu se izmjesali s malim plemenom Hrvata, koji ne izginuse u Krbavskoj bitci. Poslije pokrstavanjem postajemo.svi Hrvati, ali smo u stvari veci Srbi nego vi, Turski Srbi. Jer to se vidi po ratovima zadnjim, kako smo mi ratovali u Vukovaru, a kako vi u Oluji i zap. Bosni. To se vidi po krvozednosti i brutalnosti nasoj, nacionalnom homogenoscu.. Dakle, mi smo ona prava, ratnicka Srbija, a vi ona Turska, civilizirana Srbija, koja ni sama nezna gdje bi i kako bi, izgubljeni u vremenu i prostoru, koji jos zale za Jugoslavijom, sta vise reci? Dakle, molite boga da budemo.opet zajedno u drzavi, da vam popravljamo taj pokvareni gen. A ja mogu biti Hrvat ili Srbin, svejedno, samo da ostanemo ovakvi, jer samo takvi mozemo da zivimo na ovako lijepoj zemlji i moru..

Ja licno

pre 6 godina

Nedaj boze nikad vise a pun nam je Beograd izdajnika. odreko bih se srbstva i uzeo siptarsko drzevljanstvo. Samo kad bise ujedinili sa najcrnijom drzavom na svetu.

HRVOJE

pre 6 godina

sreca za crnu goru pa se pojavise partizani i tito danas ne bi ni postojala ta nacija srbin bi sve u srbine upisao to je bio cilj srpskoga kolonijalizma i srpske agresije dobro je da danas postoji demokratija i evropa da se srpskim okupatorima stane u kraj

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija