• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

03.01.2018

22:59

KRAVE I PSE PUNE KOKAINOM: SRPSKI CARNICI I POLICIJA DOBILI DOJAVU da narko-klanovi imaju novi način za krijumčarenje droge!

Društvo

KRAVE I PSE PUNE KOKAINOM: SRPSKI CARNICI I POLICIJA DOBILI DOJAVU da narko-klanovi imaju novi način za krijumčarenje droge!

Podeli vest

Srpski carnici i policija dobili su nedavno dojavu od kolega iz EU da su narko klanovi kokain počeli da krijumčare u kravama i psima

Modus je bio takav da se krave uspavaju, a da im se onda ubaci narkotik. Pored krava, za krijumčarenje najunosnije droge koriste se i vrhunski psi. I njih kriminalci prvo uspavaju a onda im ubacuju drogu. U ovakvu vrstu "mula" narkobosovi transportuju od pola do kilogram kokaina.

Ovaj do sada nezabeleženi način šverca narkotika provaljen je u Španiji gde je tamošnja policija otkrila kokain u životinjama. Španije je, naime, uvezla 50 krava iz Brazila. Prodavac i kupac, prema pratećoj dokumentaciji, bili su lokalni stočari. Želudac ovih životinja bio je pun kokaina. Modus je bio takav da se krave uspavaju, a da im se onda ubaci narkotik. Brodovima su transportovane do luke u Španiji.

Brazil je poznat po izvozu stoke i mesa, pa to u prvi mah nije izazvalo veću pažnju. Ipak, uskoro je otkrivena cela prevara. Pored krava, za krijumčarenje najunosnije droge na svetu koriste se i vrhunski psi. I njih kriminalci prvo uspavaju a onda im ubacuju drogu. U ovakvu vrstu „mula" narkobosovi transportuju od pola do kilogram kokaina. 

U pratećoj dokumentaciji obično se navodi da je reč o psima, koji idu na međunarodne izložbe. Tako se krijumčarima čini da će lako da pređu granicu.

Kao svojevrsne "mule" koristi se i voće i povrće. Nedavno je u nekoliko španskih marketa prijavljen veliki broj reklamacija nasamarenih kupaca. Žalili su se da su banane pokvarene i pune „nekog praha". Uskoro je otkriveno da je iz kore banana vađeno voće, pa su punjene kokainom, a potom lepljene da izgledaju kao prave.

Beta

Načelnik posebnog Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja pri Upravi Carina Ivan Ribać kaže da se narko-klanovi snalaze na različite načine.

- Naše je, međutim, da ih uhvatimo. Zato naš dan traje, mogu slobodno da kažem, 25 sati. Nedavno je, recimo, uočeno da su podmetači za tanjire nešto veće težine nego obično. Utvrđeno je kasnije da su potapani u tečni kokain. To se radi i sa tepisima, tapiserijama… Ponekad se takvi paketi šalju sa fiktivne adrese iz neke južnoameričke zemlje na neku od fiktivnih adresa u Evropi - priča Ribać.

SRBI ZAPLENILI SAT NA KOME JE ZABELEŽENA KENEDIJEVA SMRT! Nosio ga je deda iz Beograda, a vredi nekoliko miliona dolara!

On kaže da se na srpskim granicama najviše švercuju vredni antikviteti, istorijsko i kulturno blago, dijamanti i zlato, ali i oružje, kokain…

Premnja njegovim rečima naši carinici sprečili su i krijumčarenje 81.000 boksova cigareta, 22 tone nafte, 430 kilograma narkotika, više od 10 kilograma zlata, ali i 839 ilegalnih migranata.

Otkriveno je i zaplenjenio  4,5 miliona evra, koje su strani, ali i naši građani pokušali da prokrijumčare. 

- Najveća pojedinačna zaplena je bila na Preševu - tri i po miliona norveških kruna, što je oko 390.000 evra - kaže Ribać i dodaje da je primetno da iz godine u godinu raste iznos zaplenjenih novčanica, za koje se sumnja da su potekle od narko-biznisa.

UHAPŠENO 6 POLICAJACA I 12 CARINIKA NA GRADINI ZBOG MITA! U velikoj akciji MUP privedena ukupno 31 osoba!

Zato naši carinici sa partnerskim službama stalno razmenjuju informacije, jer se samo tako prestupnicima i kriminalcima može stati na put.

- Možda će se oni truditi da uvek budu korak ispred nas, ali mi ćemo im disati "za vrat". Kriminal ne poznaje granice, zato je neophodna saradnja sa kolegama iz regiona, ali i zajednički rad svih službi u našoj zemlji. Podatke razmenjujemo 24 sata - kaže Ribać.

Informer

Mašta kriminalaca, dodaje on, je neograničena. Pokušavaju da iskoriste i gužve na granicama i sitne sate, kada misle da smo usporeni i uspavani, ali uvek pogreše. 

Narko-bosovi, objašnjava Ribać, smišljaju uvek nove šeme, pa tako formiraju čak i narkokonvoje".

- Spreme tri automobila. U dva po kilogram, a u trećem i do 70 kilograma narkotika. I dok se policija i carinici bave sa prva dva, čiji vozači glume nervozu i privlače pažnju kako bi bili uhvaćeni, onaj u kom ima najviše droge pokušava da prođe. Ali, naši carinici znaju i za tu caku - otkriva Ribać.

Malinoi otkrivaju drogu

Carinici i njihove kolege iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja imaju najsavremenije skenere u Srbiji i drugu opremu, osposobljene pripravnike, a uskoro će im se pridružiti i vrhunski obučeni psi, rase belgijski ovčar - malinoi.
- To su psi obučeni za otkrivanje cigareta, eksploziva i narkotika. Neke od životinja biće obučene za detekciju dve vrste robe, recimo, eksploziva i cigareta - navodi Ribać.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija