• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

04.01.2018

17:05

APELI KONAČNO URODILI PLODOM! Prvi doček bez operacija zbog petardi!

Društvo

APELI KONAČNO URODILI PLODOM! Prvi doček bez operacija zbog petardi!

Podeli vest

Iako je bilo manjih povreda, ove godine, za vreme novogodišnjih praznika, prvi put posle dugog niza godina, nijedno dete nije operisano, niti hospitalizovano u Institutu za majku i dete sa povredama izazvanim petardama, kaže Đorđe Kravljanac, direktor Klinike za dečju hirurgiju pri tom Institutu

- Uspeli smo da objasnimo roditeljima koliko su opasne igre sa petardama i korišćenje pirotehničkih sredstava - rekao je Kravljanac i dodao da na tome treba zahvaliti i medijima, uključujući i Tanjug, koji su ukazivali na opasnost i apelovali na decu i roditelje.

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika uvek bude povreda koje su izazvane petardama, navodi on, ali ove godine ih je bilo manje nego prošle i bile su neuporedivo manje ozbiljne.

PRESELA IM NOVA GODINA U BEČU! Seksualno napastvovanje, grad razbucan, PETARDAMA RAZNOSILI SEBI RUKE

- Imali smo povređene dece, ali su ona sva zbrinuta ambulantno i puštena na kućno lečehenje. Ove godine, posle dugog niza godina, nismo imali nijedno dete koje je hospitalizovano zbog povrede nastale petardom, operisano ili lečeno u bolničkim uslovima - istakao je Kravljanac.

Manjih povreda uzrokovanih petardama bilo je 31. decembra i prvog januara, odnosno, uveče je bilo jedno povređeno dete, a u toku novogodišnje noći još osmoro.

Pixabay

- Uglavnom su to bile povrede u vidu opekotina i rana u predelu porstiju i šake. Kod jednog pacijenta su bili povređeni stopalo i šaka, a jedan dečak je zadobio opekotinu čela - rekao je on i objasnio "da se to računa" kao manja povreda, da deca ovih dana redovno dolaze na kontrolu i da se njihovo stanje prati.

Podsećajući koliko opasna "igračka" mogu biti petarde, Kravljanac se osvrnuo na iskustvo iz prethodnih godina, kada su deca operisana i neretko su im amputirani delovi šake ili čak cele šake.

UŽAS NA KONJARNIKU! Dete teško povređeno od petardi!

- Bilo je više strašnih slučajeva, jedan dečak je bacio petardu, ona nije eksplodirala, on ju je ponovo uzeo u ruku, u tom trenutku je ona eksplodirala i došlo je do amputacije tri prsta, srednjeg, domalog i malog, a palac i kažiprst smo uspeli da spasimo - podsetio je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija