• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

04.01.2018

17:53

SVAKI DESETI SRBIN JE PIJAN NA POSLU! Poslodavci u našoj zemlji sve češće testiraju radnike na alkohol

Društvo

SVAKI DESETI SRBIN JE PIJAN NA POSLU! Poslodavci u našoj zemlji sve češće testiraju radnike na alkohol

Podeli vest

Svaki deseti radnik u Srbiji dolazi na posao pijan ili pripit, otkriva za Informer Dragoslav Tomović, predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu! Zbog učestalosti ove pojave i poslodavci su sve češće počeli da testiraju zaposlene na alkohol, ali i da ih kažnjavaju ako ih uhvate "pod gasom"

Prema Tomovićevim rečima, na radno mesto pijani najčešće dolaze građevinci i prodavci, a u praksi je imao slučajeve da je čak 30 odsto zaposlenih u nekoj firmi bilo pod dejstvom alkohola. Inače, u slučaju da se kod nekog radnika otkrije alkohol u krvi dok je na poslu, po zakonu, poslodavac ima i mogućnost da mu uruči momentalni otkaz.

Sve veći problem

Dragoslav Tomović kaže da je problem alkoholizma sve veći u firmama u Srbiji i da mnoge privatne, naročito strane, kompanije sve češće testiraju zaposlene.

- Poslodavci po zakonu imaju pravo da kontrolišu da li su im radnici pijani i da im uruče opomenu ili otkaz u slučaju da im pronađu alkohol u krvi dok su na poslu. Ovaj problem je sve ozbiljniji u srpskim firmama, a testovi koje sprovode specijalno obučeni timovi pokazali su da svaki deseti Srbin dolazi na posao u pijanom ili pripitom stanju. Imali smo u praksi i primere da je u nekim kompanijama čak trećina zaposlenih bila u alkoholisanom stanju -

Da zalijemo za sreću...

Na građevinama često i sami investitori donose alkohol radnicima, da se proslavi postavljanje ploče...

Dragoslav Tomović, predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu

kaže Tomović i otkriva da najdrastičnije primere sreće na građevinama i u prodavnicama:

- Ubedljivo najgore situacije srećemo na gradilištima. Tu čak i sami investitori donose radnicima alkohol usred radnog vremena ne bi li nazdravili za postavljenu ploču ili nešto slično. Pored građevine, nepisano je pravilo da najviše alkoholisanih radnika zateknemo na poslovima gde su male plate, posebno u trgovinama.

On kaže da radnik u pripitom stanju ne ugrožava samo sebe i svoj posao već i druge radnike.

- Alkohol je jedan od glavnih problema bezbednosti na radu. Prema velikom broju istraživanja, čak šest puta je veća šansa da dođe do nesreće, povreda ili tragedije ako je radnik pijan nego kada je trezan - tvrdi naš sagovornik.

Težak prekršaj

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković objašnjava da dolazak na posao pod dejstvom alkohola i drugih opojnih sredstava spada u težak prekršaj.

- Prema Zakonu o radu, poslodavac može da vam uruči otkaz ako dođete pijani na posao. Međutim, poslodavci obično prvo daju kazne i opomene pred otkaz, a tek ukoliko se ovakvi incidenti ponavljaju, pribegavaju prekidu radnog odnosa. Neke firme kupuju i svoje alkometre, koji nisu mnogo skupi, kako ne bi morali stalno da plaćaju testiranja drugim firmama koje se time bave. Znam čak i primere firmi koje su poklanjale radnicima alko-testove za Novu godinu kako bi mogli sami da vode računa o tome koliko piju - otkrio nam je Atanacković.

U Beočinu stroge kontrole

Pored privatnih firmi, uvođenje obaveznog alkotestiranja zaposlenih se očekuje uskoro i u državnim preduzećima. Prve konkretne poteze preuzela je opština Beočin, koja je prošlog meseca donela Pravilnik o postupku provere

Opomena, pa otkaz

Poslodavci posle prvog pijanstva obično opomenu radnika, a ako se to ponovi, uruče mu otkaz

Nebojša Atanacković, predsednik UPS

alkoholisanosti zaposlenih u Opštinskoj upravi. 

Predsednik Skupštine opštine Beočin Zoran Stokuća objasnio nam je da se zaposlenima neće tolerisati nijedan promil alkohola i da zbog toga mogu da ostanu bez posla.

- Prema Pravilniku koji smo doneli, kad god se ukaže potreba, možemo da testiramo zaposlene na alkohol i druge nedozvoljene supstance. Tolerancija je nulta, što u prevodu znači da ne smeju da imaju ni 0,1 promil alkohola u krvi. Provere obavlja tročlana komisija u kojoj mora da bude prisutan jedan stručnjak iz bezbednosti na radu. Ukoliko se utvrdi da neko ima alkohol u krvi, postoji nekoliko različitih vidova kažnjavanja. Najblaži je novčana kazna, pa smanjenje platnog razreda, premeštaj i na kraju prestanak radnog odnosa - objasnio nam je Stokuća.

Kazne za pijanstvo na radu

- opomena
- novčana kazna
- smanjenje plate
- premeštaj u nižu platni razred
- premeštaj na drugo radno mesto
- otkaz


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija