• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.01.2018

21:23

SVEČANOST NA SVETOSAVSKOM PLATOU: Patrijarh Irinej otvorio manifestaciju  "Božićno seoce kod Hrama"

Društvo

SVEČANOST NA SVETOSAVSKOM PLATOU: Patrijarh Irinej otvorio manifestaciju "Božićno seoce kod Hrama"

Podeli vest

Manifestacija "Božićno seoce kod Hrama" u okviru koje je za posetioce pripremljen bogat program po prvi put otvorena je večeras na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, a trajaće do 28. januara


Manifestaciju je otvorio patrijarh srpski Irinej, a prisustvovali su generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, gradski menadžer Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, predstavnici Srpske pravoslave crkve, predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković, brojni građani…

Tanjug


Otvarajući manifestaciju, patrijarh srpski Irinej je pozdravio sve prisutne, a posebno decu.- Crkva voli ljude, voli decu i raduje se svakom detetu, rođenom i nerođenom, koje će nastaviti našu bogatu i slavnu istoriju, veliku hrišćansku i svetosavsku kulturu, naslediti preveliko duhovno nasleđe koje su nam naši preci ostavili i nastaviti u duhu te velike i slavne tradicije nasleđa - rekao je on i svima poželeo srećan predstojeći Božić.

Selaković je rekao da je manifestacija “Božićno seoce kod Hrama” jedna od divnih, novih stvari kojom je Beograd oplemenjen u prethodne četiri godine.

Tanjug

- Umiven, osvežen, grad koji se ubrzano modernizuje, grad koji posećuje sve više stranih turista, ali i grad u kome se ljudi koji u njemu žive osećaju bolje, prijatnije, lagodnije i u kome mogu ne samo da se kao u nekim teškim vremenima jedni drugima jadaju već i da proslave divne praznike koji nam slede i da se ponose nečim što Beograd ima - istakao je on.

Navodeći da od danas Beograd ima svoje Božićno seoce on je rekao da je pred početak ceremonije otvaranja manifestacije, više od 900 mališana dobilo božićne paketiće.Vesić je rekao da je posle uspešne Nove godine, tokom koje je Beograd posetilo 130.000 turista, ove godine po prvi put proslava produžena na mesec januar.

Tanjug


- Veoma smo zadovoljni što je ''Božićno seoce'' ovako dobro počelo- istakao je on i naglasio da je, pošto strani turisti polako odlaze iz Beograda, važno da imamo više događaja koji su više okrenuti Beograđanima, kako odraslima tako i deci.

Na ovaj način Grad Beograd pokazuje da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom može da uradi puno dobrih događaja.

- Zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom trenutno uređujemo plato ispred crkve Svetog Marka, a sledeće godine nas čeka i uređenje platoa ispred Hrama Svetog Save- naveo je Vesić i podvukao da crkva i država zajednički uređuju naše svetinje.

Kako je ocenio, veliki broj građana koji su došli na otvaranje manifestacije “Božićno seoce” pokazuje da će ta manifestacija postati tradicionalna.Mladenović je izrazio uverenje da će “Božićno seoce kod Hrama” sigurno biti tradicionalna manifestacija u Beogradu.

Tanjug

U to smo uvereni i ovaj veliki broj Beograđana koji se večeras okupio na platou ispred Hrama Svetog Save govori o tome da je bilo potrebno da se pred Božić i sve velike pravoslavne hrišćanske praznike, upravo na ovom svetom mestu i za naš glavni grad i za celokupno srpstvo organizuje ova manifestacija, čiji je sadržaj uglavnom namenjen deci”, istakao je Mladenović.

Tokom manifestacije posetioci će imati priliku da uživaju u nastupima dečjih i crkvenih horova, da se provozaju fijakerom oko hrama, da u drvenim kućicama pronađu različite rukotovorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete i prisustvuju mnogim drugim aktivnostima.

- Božićno seoce kod Hrama", u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, organizuju kompanije "Color Media Communications" i "Ninamedia".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija