• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.01.2018

17:40

(FOTO) ZA MIR I SLOGU NA BADNJE VEČE: Uz molitve, širom Srbije i regiona pravoslavni vernici PALILI BADNJAKE!

Društvo

(FOTO) ZA MIR I SLOGU NA BADNJE VEČE: Uz molitve, širom Srbije i regiona pravoslavni vernici PALILI BADNJAKE!

Podeli vest

Tradicionalno paljenje badnjaka na Badnji dan i večeras je organizovano ispred Hrama Svetog Save na Vračaru. Badnjaci su goreli ispred crkava i manastira širom Srbije i regiona

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je večeras badnjak na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, a potom je obavljeno paljenje badnjaka. Nalaganje i paljenje badnjaka obavljeno je danas i u mnogim drugim gradovima Srbije.

Tanjug

Patrijarh je u obraćanju okupljenim građanima pred Hramom Svetog Save poručio da ovaj najveći i najradosniji hrišćanski praznik treba da ispuni naša srca i domove, a da svetu i našoj zemlji donese mir i slogu, mir koji je, kako kaže, Hristos doneo svojim rođenjem.

21.10 - Badnjak je paljen i na Čukarici ispred crkve Svetog Đorđa.

21:05 - Po dugogodisnjoj tradiciji u centru Sremskih Karlovaca ispred cesme Cetiri lava na badnji dan zapaljen je badnjak posle vecernje sluzbe koju je sluzio episkop sremski Vasilije sa svestenstvom

Tanjug

19:07 - Badnje vece obelezeno je molitvom i paljenjem badnjaka u porti Manastira Bešenovo na Fruskoj gori.

Tanjug

18:30 - Paljenje badnjaka u crkvi "Sveta Petka Paraskeva".Nekoliko hiljada vernika Jagodine i okolnih sela prisustovalo je veceras liturgijama u Sabornoj crkvi "Sveti apostoli Petar i Pavle", "Sveti arhangel Mihailo" i "Sveta Petka Paraskeva" u ovom gradu i ceremoniji paljenja badnjaka u portama ovih crtkava. 

Veoma svečano je bilo i u crkvama srednjovekovih manastira Ravanica kod Chuprije, Manasija kod Despotovca, Kalenić kod Rekovca, Miljkov manastir kod Svilajnca.

Tanjug

17:40 - U prisustvu brojnih građana, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej je osveštao i blagosiljao badnjake izrazivši zadovoljstvo što su vernici i ove godine okupljeni i složni ispred velike zavetne svetinje.

Tanjug

On je rekao i da je badnjak sveto drvo koje je simbol života, da predstavlja "tradiciju i očuvanje vere otaca naših" a da se po običaju prilaže uoči Božića.

Irinej je čestitao Badnji dan i Božić vernicima sa željom da u otadžbini i svetu zavladaju mir i sloga.

Tanjug

- Srećan Badnji dan i blagosloven najradosniji praznik Božić - rekao je Irinej.

On je u prigodnoj besedi pozdravio i sve majke koje, kako je rekao, ispunjavanju zapovest božju: "Rađajte se i množite"

Tanjug

- Moramo sa ovog svetog mesta da pozdravimo sve naše majke  koje ispunjavaju zapovest božju rađajte i množite se... to nije  samo dužnost već i velika čast da se materama nazivaju - rekao je Irinej. 

Tanjug

Posle paljenje badnjaka ispred male crkve Svetog Save, patrijarh Irinej je služio svečano bdenje u kripti Hrama dok je, po tradiciji, u ponoć služena Sveta liturgija.

PRAVOSLAVNI VERNICI U REGIONU PROSLAVILI BADNJE VEČE

Paljenjem badnjaka i večernjim liturgijama pravoslavni vernici koji Badnji dan i Božić obeležavaju po Julijanskom kalendaru, u svim crkvama u regionu obeležili su Badnje veče.
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije održao je večernje bogosluženje hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, tokom kojeg je naglasio da je Bog na današnji dan darovao čoveku smisao života, koji je moguće ostvariti jedino kroz zajednicu, te pozvao pravoslavne vernike da se ne boje da budu ono što jesu.

Porfirije palio badnjak u Zagrebu

Porfirije je rekao da niko od nas nije birao gđe će biti rođen, u kojem narodu i veroispovesti, ali nam je Bog omogućio da budemo jedan narod. To, međutim, zavisi od nas, kazao je Porfirije i kritikovao mnoge da dopuštaju sebi da mrze susede ili bilo koga ko se nalazi negde na drugom kraju planete, te da su mnogi naučili mirno slušati kako se vrši nasilje nad pojedincima i narodima.
Postalo nam je normalno da slušamo vesti o tome kako neko može započeti nuklearni rat, i navijamo za jednu ili drugu stranu, kazao je on.

Tanjug


Pravi smo ljudi ako smo neustrašivi protiv mržnje koju nosimo u sebi, pravi smo hrišćani kad se radujemo za one druge, kazao je Porfirije i upozorio da je traženje krivice u drugome siguran put u poraz.- Veliki je ovo dan, ne bojmo se da budemo to što jesmo. Blagoslov je biti Hrvat, Mađar, Italijan, Rom, Rumun i pripadnik svakog naroda, ali je blagoslov biti pravoslavni hrišćanin Srbin- kazao je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

- Zato braćo i sestre, posebno večeras vas molim da se ne bojite da budete ono što jeste, a moje je iskustvo da postoji strah u vama. Ne ulazim u to koliko je opravdan, ali sam siguran da od vas zavisi da li ćete biti hrabri i postojani- kazao je.

Badnjaci su zapaljeni i u dvorištima pravoslavnih hramova u Vukovarsko-sremskoj županiji, kao i u Gornjokarlovačkoj eparhiji, prenosi Hina.

Badnjaci paljeni u Republici srpskoj i Sarajevu

Pravoslavni vernici večeras su u dvorištu Stare pravoslavne crkve u Sarajevu zapalili badnjak i time obeležili početak proslave Badnje večeri. 
Tradicionalnom paljenju badnjaka prethodila je služba bdenja u crkvi kojoj je, između ostalih, prisustvovao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je prethodno večernje bogosluženje u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu. 

U hramovima širom Republike Srpske večeras su služene liturgije, a Badnje veče obeleženo je nalaganjem badnjaka.

Tanjug


Večernje bogosluženje u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio je episkop banjalučki Jefrem i poručio da je ovo praznik porodice, te da radošću treba da ispunimo svoje srce i domove.

Bogosluženju su prisustvovali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.


U Crnoj Gori dva badnjaka!

Pravoslavni vernici u Crnoj Gori i ovaj Božić dočekali su podeljeni na one koji poštuju Srpsku pravoslavnu crkvu i one koji su se priklonili nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Godinama unazad već kanonska SPC i nepriznata CPC odvojeno pale badnjake. 

Vernici Mitropolije crnogorsko-primorska nalagali su badnjake ispred Cetinjskog manastira, a badnjake je osveštao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je rekao da je važno da se podigne crkva na Lovćenu i saborni hram na Cetinju, prenosi RTCG. 

Tanjug


"Uputio sam pismo i premijeru Markoviću za podizanje hrama katedralnog posvećenom Bogu ljubavi Svetoj Trojici da priziva i naše bližnje i daljnje, da ljubav objedinjuje i da pomiri nas nažalost zavađene Crnogorce, prvo nas ovđe na Cetinju", rekao je mitropolit Amfilohije.

Sa druge strane, vernici CPC badnjak su naložili ispred Dvora kralja Nikole, na Cetinju, a osveštao ga je samozvani mitropolit CPC Mihailo.

I pravoslavni u Makedoniji podeljeni su na one koji su odani nekanonskoj makedonskoj pravoslavnoj crkvi i one koji poštuju SPC.

U Skoplju badnjak paljen ispred crkve Sv. Kliment Ohridski
U Skoplju Badnji dan je obeležen donošenjem badnjaka nepriznate MPC na plato ispred crkve "Sv. Kliment Ohridski "u organizaciji Udruženja građanskih odbora za proslavu Božića. 

Arhiepiskop Ohridski i Makedonije Stefan poručio da je svakom građaninu neophodno da ima mir s Bogom i mir u sebi i sa drugima, mir u radu i u životu.

Tanjug, arhiva

- Tamo gde nema mira, rađaju se nesporazumi među ljudima, ratovi i sukobi između naroda i država, nastaju moralne i socijalne krize niču sva zla koja, nažalost, obiluje u današnjem svetu- poručio je arhiepiskop Stefan.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija