• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Republika.rs

07.01.2018

08:10

MISTERIJA KOPLJA KOJIM JE PROBODEN ISUS! Da li donosi moć i sreću, ili PROKLETSTVO?!

Društvo

MISTERIJA KOPLJA KOJIM JE PROBODEN ISUS! Da li donosi moć i sreću, ili PROKLETSTVO?!

Podeli vest

"Nijedna kost mu se neće slomiti", piše u Jevanđelju po Jovanu i odnosi se na Hrista koji je razapet na krstu. Naime, razapinjanje je bio uobičajen način egzekucije u Starom Rimu i rimski vojnici koji su to radili imali su običaj da ubrzaju umiranje sužnjima tako što bi im polomili kosti

Međutim, sa Isusom se to nije desilo jer je centurion koji je bio zapovednik vojnicima na Golgoti (u pitanju je bio vod Garde hrama), zgrožen užasnim činom kasapljenja ljudi raspetih s leve i desne Hristove strane, dojahao do raspeća i probo Bogočoveka kopljem između četvrtog i petog rebra. 

Prema legendi, iz rane je krv poprskala centurionovo lice i on, koji je bio poluslep jer je bolovao od katarakte, iznenada je progledao. Centurion, koji je počinio taj akt milosti, zvao se Gaj Kasije Longin i hrišćansko predanje će ga kasnije prepoznati kao Longina Kopljonošu, Longina Stolpnika ili Apostola Hristove krvi. Tako je nastala legenda o Svetom koplju ili Koplju sudbine koja traje do dana današnjeg. A Sveti Longin se danas poštuje kao svetac i u katoličkoj i u pravoslavnoj crkvi.

printscreen

MISTIČNI PUT

Od tog trenutka koplje kreće na svoj mistični put kroz dva milenijuma ljudske istorije. Promeniće vlasnike i uticati svojim natprirodnim silama na istorijske procese, mnogi će ga tražiti, mnogi će polagati pravo na njega, a istovremeno, pojaviće se niz kopija za koje će svaki sopstvenik tvrditi da je to upravo ono koje je Longin stezao u svojoj moćnoj šaci na Golgoti. Stezaće ga u ruci dok bude umirao i Sveti Mauricijus, veteran mučeničke Tebanske legije, koga je na smrt zajedno sa njegovim legionarima osudio car Dioklecijan. Poslednje reči biće mu "Za Hrista umirem". Koplje će onda prigrliti i jedan rimski car, Konstantin Veliki, koji će ga proglasiti talismanom moći i neće se odvajati od njega. Stezao ga je u trenutku kada je u bici kod Milvijskog mosta porazio uzurpatora Maksencija i kada je na Prvom vaseljenskom saboru obznanio princip Svetog Trojstva, a sebe proglasio trinaestim apostolom.

Nakon Konstantinove smrti, koplje ide iz ruke u ruku, imaće ga Teodosije, Alarik Smeli, Vizigot Teodorik i veliki reformator i zakonodavac, vizantijski vasilevs Justinijan. Nakon toga, Sveto koplje putuje kroz legende i mitove pa tako mnogi vladari istovremeno tvrde da imaju koplje i da im ono daje moć i sreću. Karlo Veliki i Fridrih Barbarosa su neki od njih. U vezi sa ovim potonjim zanimljiva je legenda da je do koplja došao tako što mu ga je poklonio Stefan Nemanja prilikom njegovog boravka u Nišu, ali to je malo verovatno.

CARSKA RIZNICA

Najpoznatija verzija Svetog koplja pohranjena je u Beču, u carskoj riznici Hofburske palate. Tvrdi se da je to isto ono koplje do koga je došao nemački kralj Oto Veliki (912-937) i koje se kasnije koristilo u verskim ceremonijama. 

Vekovima kasnije, nakon anšlusa Austrije, Hitler dolazi u Beč da preuzme koplje. Kolika je njegova fascinacija ovim svetim predmetom bila govori i ova njegova izjava: "Odmah sam znao da je ovo bio važan trenutak u mom životu, ali ipak nisam mogao da kažem zašto je jedan hrišćanski simbol ostavio takav utisak na mene. Stajao sam tako i nekoliko minuta netremice zurio u njega potpuno nesvestan zbivanja oko sebe. Izgleda da je nosio neko skriveno unutarnje značenje koje sam osećao u sebi, znam, a ipak nisam mogao da ga prizovem u svest".

GENERAL PATON

Ipak, koplje neće doneti germanskom fireru pobedu u ratu i formiranje hiljadugodišnjeg Rajha. Koplje će u Austriju vratiti trupe koje je predvodio američki general Paton, čovek koji je i sam bio opsednut mističnim i natprirodnim, toliko da je verovao da je reinkarnacija Hanibala. Njegova smrt u saobraćajnoj nesreći neposredno nakon toga i danas se smatra nedovoljno razjašnjenim događajem.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Petar Golemi

pre 6 godina

Ufatio je Paton laznu repliku Svetog Longinovog Koplja itj. ovatio je PAton PAtku i yato je poginuo......US kauboji....A jos se zvao George tj. Djordje i hteo je da on probode azdahu.....

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija