• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs

07.01.2018

19:33

ZA BITKOIN SU SVI ČULI, ali ove kriptovalute takođe mogu da vas učine BOGATIMA

Društvo

ZA BITKOIN SU SVI ČULI, ali ove kriptovalute takođe mogu da vas učine BOGATIMA

Podeli vest

Bitkoin je samo jedna od 1.381 različitih kriptovaluta koje se mogu pronaći na internetu. Tržište kriptovaluta trenutno iznosi 770 milijardi dolara, od čega polovinu drži desetak najpoznatijih digitalnih valuta

Zbog "buma" bitkoina u javnosti su zanemarene druge kriptovalute, koje su prošle godine bile uspešnije nego takozvano digitalno zlato.

Riple

Kriptovaluta riple često se naziva naslednikom bitkoina, a 2017. postigla je najbolji rezultat. Ta digitalna valuta prošle godine je porasla za čak 36.018 posto. Ko je 1. januara 2017. u bitkoin uložio 1.000 dolara, na kraju godine to ulaganje popelo bi se na 13.180 dolara. Tolika investicija u riple iznosila bi krajem 2017. vrtoglavih 360.018 dolara. Platforma Riple pokrenuta je 2012. godine kako bi se omogućile sigurne globalne financijske transakcije, trenutno i bez naknade. Riple sve više koriste banke i platne mreže, a među najpoznatijim korisnicima su švajcarski UBS, Bank of America i španska banka Santander. Trenutno je u opticaju 38,7 milijardi riple novčića, a izdato ih je gotovo 100 milijardi. Cena ove kriptovalute porasla je sa 0,006 dolara na više od 3 dolara početkom 2018. godine.

Eter

Valuta pod nazivom eter porasla je u sklopu mrežnog protokola Eterium baziranog na blokčein tehnologiji. Eterium je 2013. osmislio tada 19-godišnji Vitalik Buterin, mladi kanadski programer ruskog porekla, s ciljem stvaranja takozvanog svetskog računara za izvršavanje pametnih ugovora. Buterin je u tu svrhu sa svojim partnerima pokrenuo i kampanju kojom je prikupljeno 18 miliona dolara, dok je sistem zajedno sa pripadajućom valutom u rad pušten sredinom 2015. godine. Početkom 2017. cena mu je iznosila oko osam dolara te je prošle godine ostvario rast od 9,162 posto.

Bitkoin keš

Bitkoin keš ili gotovinski bitkoin jedna je od najnovijih digitalnih valuta, nastala razdvajanjem od bitkoina u avgustu 2017. Naime, deo vlasnika bitkoina tražilo je da se nadogradi kod te kriptovalute kako bi se transakcije izvodile brže i uz nižu naknadu. Kada je većina vlasnika bitkoina odbila tu ideju, navedeni entuzijasti nastavili su sa svojom idejom i stvorili bitkoin keš. Obe kriptovalute u međuvremenu su našle svoje mesto pod suncem. Suosnivač stranice "Bitcoin.com" Emil Oldenberg nedavno je izjavio da više ne veruje u bitkoin, rasprodao je svoj udeo u toj valuti i prebacio se upravo na bitkoin keš. Limitiran je na 21 milion jedinica, početkom 2017. godine iznosio je oko 300 dolara te je do kraja godine rastao za 513 posto.

Kardano

Ovaj decentralizovani open sors blokčein projekat aktualan je još od 2015. godine. Kardano je najpoznatiji po svom istraživačkom filozofskom pristupu koji predvodi globalni tim naučnika i akademika koji su pomno proučavali blokčein tehnologiju. Često se naziva i japanskim eteriumom jer je 95 posto učesnika inicijalne ponude novčića bilo iz Japana. Kardano je službeno počeo da radi u avgustu 2017. i sa rastom od 2.782 posto probio među top 10 kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji.

Printscreen You Tube


Litkoin

Dok je bitkoin zlato, litkoin je srebro među digitalnim valutama. Stvorio ga je 2011. godine Čarli Li, bivši radnik Gugla, kao alternativu bitkoinu. Li ga je stvorio kako bi smanjio vreme potrebno za potvrđivanje novih transakcija i poboljšao način rudarenja kriptovalutama. "Moja vizija je da ljudi svakodnevno koriste Litkoin kako bi njime kupovali stvari", naveo je Lee jednom prilikom. Ukupno će u promet biti pušteno 84 miliona litkoina, od kojih je trenutno u opticaju 54 miliona. Početkom 2017. iznosio je oko 230 dolara i rastao je oko 5046 posto.

Stelar

Stelar je open sors protokol za razmenu vrednosti koji je osnovan početkom 2014. godine. Pri lansiranju, Stelar se temeljio na Riple protokolu, a nakon što je napravio nekoliko većih kodnih izmena, odvojio se u zasebnu mrežu koja može da procesuira i preko 1.000 transakcija u sekundi. Krajem 2017. tehnološki div IBM najavio je ulazak u tržište kriptovaluta kroz saradnju s ovim startapom. Stelar izdaje digitalnu imovinu u obliku takozvane lumensa, kojih trenutno u opticaju ima oko 17,8 milijardi. Izdaće ukupno čak 103,5 milijardi lumensa. Sve do aprila 2017. cena mu je iznosila 0,002 dolara, skok je napravio krajem godine i ukupno je rastao 14.441 posto.

Nem

Nem je kriptovaluta i blokčein platforma pokrenuta početkom 2015. godine, najpoznatija u Japanu. Osim u svojoj javnoj platformi, nem se koristiti i u privatnoj platformi namijenjenoj stranim finansijskim institucijama i privatnim kompanijama. Cilj mu je da smanji bankarske troškove za 90 posto. Nem je prva blokčein platforma za pametnu imovinu. Krajem januara 2017. cena mu je iznosila 0,005 dolara, a najveći rast dogodio mu se krajem godine, za 29.842 posto.

Jota

Jota se fokusira na to da postane temelj za plaćanje na tržištu Interneta stvari, a jedinstvena je po tome što je prva kriptovaluta koja se ne temelji na blokčenu, nego na novoj tehnologiji nazvanoj Tangle, kojom je svaki korisnik i rudar i običan korisnik. Jota nema provizija, sva su plaćanja trenutna, a brzina mreže raste sa brojem korisnika. Razvio ju je tim poduzetnika, matematičara i programera, a na tržište je stigla pre pola godine. Na tržištu cirkuliše maksimalnih 2,7 milijardi jota, a veliki rast ostvarila je krajem godine kada je Majkrosoft najavio moguću saradnju s njenom grupacijom. Rasla je prošle godine za 501 posto.

Daš

Digitalna valuta daš namenjena je brzim i privatnim transakcijama. Lansirao ju je Amerikanac Evan Dafild 2014. godine. U početku je delovala pod nazivom ikskoin, potom i darkkoin. Trenutno je u optjecaju oko 7,8 miliona novčića, dok će ukupno biti pušteno gotovo 18,9 miliona jedinica. Rastao je prošle godine za 9.265 posto, a početkom godine vredeo je jedva desetak dolara.

Monero

Monero je kriptovaluta koju je sredinom 2014. godine kreirao korisnik Bitkoin foruma koji se skriva pod nazivom "tenkful_for_tudej". Monero je zanimljiv jer se detalji svake njegove transakcije evidentiraju u svojevrsnoj javnoj knjizi, ali ih je nemoguće pratiti. Ako koristite monero, u teoriji, ne može vam se ući u trag. Ova kriptovaluta počela je da raste u poslednja dva meseca, a "Blumberg" je objavio kako su težak nadzor nad trgovinom ove kriptovalute iskoristili hakeri, ali i kriminalci koji tim putem peru novac. Trenutno cirkuliše oko 15,5 miliona monera.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija