• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.01.2018

14:37

BRAVO! ​Savremena terapija za 60 pacijenata obolelih od raka pluća!

Društvo

BRAVO! ​Savremena terapija za 60 pacijenata obolelih od raka pluća!

Podeli vest

Karcinom pluća je među najčešćim i najsmrtonosnijim karcinomima, a zahvaljujući donaciji od šest miliona evra, 60 pacijenata u Srbiji imaće mogućnost da se leče najsavremenijom imunoterapijom u naredne dve godine

U Srbiji godišnje od karcinoma pluća oboli oko 5.000 ljudi,a ovaj karcinom za koji je najodgovornije pušenje, se češće javlja kod muškaraca nego kod žena.
Bolest se obično dijagnostikuje u odmakloj fazi, kada nije moguće operativno lečenje te su i izgledi za ozdravljenje ograničeni. 

Donacija najsavremenije terapije obezbeđena je za 60 pacijenata u četiri onkološka centra: Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, Kliničkom centru Srbije, Institutu za plućne bolesti Kamenica i KC Niš.
U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) u naredne dve godine savremenom imuno terapijom biće lečeno 10 pacijenata.

Direktor Klinike za medikalnu onkologiju IORS dr Davorin Radosavljević kaže da su pacijentima obolelim od karcinoma pluća trenutno dostupne u lečenju klasična hemo terapija, kao i da je uvedena moderna, molekularna, ciljana terapija.
- Što se tiče imunološke terapije kao treće, najnovije i najoptimističnije terapije za sada nema lekova na pozitivnoj listi o trošku RFZO, kada je reč o karcinomu pluća. Nedavno je jedan takav imunološki lek ušao na pozitivnu listu za melanom - pojašnjava Radosavljević za Tanjug.

Upitan kako će od brojnih pacijenata koji boluju od karcinoma i leče se u njihovoj ustanovi izabrati 10, on je rekao da će prethodno raditi testiranja koji od pacijenata bi mogao da ima najbolji odgovor na tu terapiju, pa će oni biti uključeni u program.
- U raspodeli smo dobili 10 pacijenata koji mogu da dobiju terapiju. Prethodno će biti urađeno ispitivanje bioomarkera iz tumora i ako je PD-L1 prisutan lek bi mogao biti efikasan - kaže Radosavljević.

Pojašnjava da je u onkologiji svako povećanje preživljavanja značajno i da je kod nelečenog karcinoma pluća preživljavanje u proseku oko šest meseci, sa hemoterapijom osam do 12 meseci.
- Ako pacijenti poseduju posebne receptore za molekularnu terapiju,a njih je 10 do 15 odsto, oni mogu prosečno da žive duže od 20 meseci. Sa imunološkom terapijom preživljavanja je u proseku 30 meseci - priča Radosavljević.

Imunološka terapija namenjena je pacijentima kojima je bolest u odmakloj fazi , gde nije moguća operacija. 
Imunoterapija je do sada pacijentima u Srbiji bila dostupna samo kroz učešće u kliničkim studijama, a u jednoj takvoj studiji učestvuje i Ljubica Gašić koja je na imuno terapiji osam meseci.

Karcinom pluća joj je slučajno otkriven, nakon što se lekaru požalila na umor, ali drugih specifičnih simptoma za tu opaku bolest poput kašlja, bolova u grudim, krvavog ispljuvka nije bilo.
- Sreća u nesreći je što sam odmah uključena u program i počela da primam imuno terapiju. Sada se odlično osećam radim sve kucne poslove, igram se sa unučićima - priča Ljubica.

Ona kaže da joj kvalitet života nije narušen, da radio sve što je radila dok je bila zdrava, nema bolova i da odlazi samo na redovne kontrole. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija