• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbijadanas.com

09.01.2018

14:56

 GDE JE SRBA, TU JE I OPANAK: Ništa slično ne postoji na svetu, UNESKO da zaštiti našu čuvenu obuću, MNOGO STARIJU OD SAD!

Društvo

GDE JE SRBA, TU JE I OPANAK: Ništa slično ne postoji na svetu, UNESKO da zaštiti našu čuvenu obuću, MNOGO STARIJU OD SAD!

Podeli vest

Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva "Sacen international" kandidovao je srpski opanak za kulturnu turističku baštinu Uneska kao naš nacionalni turistički suvenir

Predsednik Međunarodnog centra za razvoj turizma i ugostiteljstva Dragan Gligorijević očekuje da će već tokom 2018. godine stići lepe vesti iz Uneska.

- Opanak nas je pratio kroz celu našu istoriju i direktno je vezan za opstanak Srba. Ne smemo zaboraviti da smo u opancima preživeli sve krize kroz vekove i oslobađali naše zemlje. Gde god je bilo Srba, tu je bio i opanak - kaže Gligorijević za portal Srbija Danas.

Kandidatura opanka za svetsku kulturnu turističku baštinu, prema njegovim rečima, pažljivo je pripremljena i potkrpljena argumentima jer Unesko pre svega vrednuje izvornost i originalnost:

- Nijedna slična obuća od kože i sa takvim detaljima ne postoji na svetu. Mnogo toga su nam prisvojile države iz regiona ali opanak jednostavno ne mogu. 

Gligorijević smatra i da se danas naši ljudi pomalo stide opanaka.

- Prosto je neverovatno da se mladi danas stide opanka. Ali ja se recimo ponosim činjenicom da je opanak mnogo stariji od američke države - kaže Gligorijević.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija