• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.

11.01.2018

18:36

SRBIJI NEDOSTAJE BAR 3.000 KAMIONDŽIJA: Već godinama naša zemlja kuburi sa nedostatkom KVALIFIKOVANIH VOZAČA!

Društvo

SRBIJI NEDOSTAJE BAR 3.000 KAMIONDŽIJA: Već godinama naša zemlja kuburi sa nedostatkom KVALIFIKOVANIH VOZAČA!

Podeli vest

Vozači kamiona među najdeficitarnijim zanimanjima u Srbiji, svake godine ima ih sve manje. Razlog su skupi i teški ispiti, loš obrazovni sistem i odlazak vozača u inostranstvo

Srbija već godinama kuburi sa nedostatkom profesionalnih kamiondžija, u ovom trenutku imamo ih bar 3.000 manje nego što je potrebno za najosnovnije funkcionisanje transportnih preduzeća, upozoravaju stručnjaci.

51 hiljada kamiondžija radi u Srbiji

Razlog za to su skupi i teški ispiti, loš obrazovni sistem i sve češći odlazak vozača u inostranstvo. Na 46.000 kamiona dođe tek 17.000 vozača u međunarodnom transportu i oko 34.000 u domaćem, što prema mišljenju zaposlenih u ovoj oblasti nije ni približno dovoljan broj.

Informer


Teška situacija

Predsednik udruženja "Međunarodni transport" Dušan Nikolić kaže da je situacija već sada i više nego alarmantna, ali da će u narednom periodu biti i gora, ukoliko se nešto hitno ne preduzme.

Sve nas je manje Svake godine, zbog rasta privrede, imamo potrebu za bar 1.000-1.500 novih vozača, a nas je sve manje Dušan Nikolić, predsednik udruženja "Međunarodni transport"

- Da bismo mogli da ispratimo odlazak kamiondžija u penziju ili u inostranstvo i rast privrede, mi moramo svake godine na tržište da izbacimo bar 1.000-1.500 novih vozača kamiona, a nas je sve manje. Procena je da u ovom trenutku nedostaje oko 3.000 vozača kamiona da bi transport mogao normalno da funkcioniše. Razlog za to nije samo što nam vozači zbog većih plata odlaze na Zapad, već i neatraktivnost zanimanja, teško dolaženje do vozačke dozvole i što nam obrazovni sistem nije prilagođen potrebama ovog dela tržišta. I koliko god smo pokušavali, kad je školstvo u pitanju, da pregovaramo sa državom, rezultata nije bilo - kaže na početku razgovora za Informer Dušan Nikolić.

Kamiondžije beže zbog boljih uslova

Dušan Nikolić kaže da niko ne raspolaže podacima koliko godišnje kamiondžija ode u inostranstvo, ali da taj broj svakodnevno raste.
- Nije tu samo u pitanju visina plate, već i bolji uslovi rada. Kamiondžije su plaćene po pređenim kilometrima svuda u svetu, a maksimalno mesečno mogu da pređu 15.000 kilometara. Kamiondžija u Srbiji ne može nikako da dođe do te cifre jer gubi vreme na granicama. Oni nekada na granici provedu po nekoliko dana, a to im se ne plaća ili im se minimalno plaća. Kad radite u nekoj od zemalja EU, taj problem nemate, jer tamo granice nema - kaže Nikolić.

Zato on i njegove kolege razmišljaju da sami organizuju i finansiraju obuku budućih vozača, kako za nekoliko godina ne bi došli u situaciju da nema ko da im radi.

- Sada se dovijamo, a za par godina, ako se ovako nastavi, nećemo moći ni to. Zato smo i došli na ideju da ljudima platimo polaganje koje sad košta 700 evra, a onda i dodatnu obuku za one koji će voziti u inostranstvu, pa da im to kasnije odbijamo od plate - ističe Nikolić.

Velika potražnja

Miroslav Nikolić, predsednik Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju pri PKS, kaže da Srbija nema samo problem sa manjkom vozača kamiona već da nam nedostaju vozači svih profila.

- Prema nekim računicama, samo Beogradu nedostaje bar 5.000 vozača svih profila. Ja ne znam nijedno preduzeće u prestonici koje se bavi transportom i prevozom robe i ljudi da nema problem sa manjkom vozača. Mi smo državi predlagali da po ugledu na Mađarsku i Češku sprovede Nacionalni program za obuku vozača. I ove države su imale problem kao i mi, ali su to dobrim delom rešile tako što su na vojnim poligonima organizovali besplatno polaganje vozačkih ispita, kao i dodatnu obuku budućih vozača. Jednostavno, kod nas je vozački skup i sve teže se dolazi do dozvole - kaže Nikolić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija