• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

16.01.2018

14:15

DECA GUBE SLUH ZBOG SLUŠALICA I GLASNE MUZIKE! Lekari ozbiljno upozoravaju roditelje tinejdžera u srbiji

Društvo

DECA GUBE SLUH ZBOG SLUŠALICA I GLASNE MUZIKE! Lekari ozbiljno upozoravaju roditelje tinejdžera u srbiji

Podeli vest

Sve više mladih u Srbiji žali se na oštećenje sluha zbog svakodnevnog višesatnog slušanja muzike ili igranja igrica preko "bubica" u ušima. Najpre osete zujanja u ušima, pa začepljenje i potom gubitak sluha, kažu lekari

Sve više tinejdžera u Srbiji žali se na ozbiljne probleme sa sluhom zbog svakodnevnog, gotovo neprekidnog korišćenja slušalica za uživanje u muzici i igricama, upozoravaju lekari. Većina dece ne vadi iz ušiju "bubice", preko kojih obično odvrnu muziku do daske i tako direktno oštećuju bubne opne i unutrašnje uho.

Prema rečima lekara, prvi simptomi ovog problema su zujanje u ušima i začepljenje ušnog kanala, a potom i gubitak sluha. Najgore je što je ovakvo oštećenje sluha trajno i što se ne može izlečiti vremenom, već predstavlja uvod u niz drugih problema i oboljenja.

Trajni problem

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu higijenolog dr Goran Belojević kaže da su problemi sa sluhom zbog preteranog korišćenja slušalica novi medicinski fenomen, jer je primetno da sve više mladih ima ovu lošu naviku.

Simptomi oštećenja sluha:
* zujanje u ušima
* zaglušenost
* začepljenje
* bol u ušima
* gubitak sluha

Uzoroci gubitka sluha:
* nervoza
* otežano spavanje
* loše učenje
* depresivno raspoloženje
* trajno oštećenje uha

- Današnji tinejdžeri masovno koriste male slušalice, "bubice", koje skoro u potpunosti gurnu u ušni kanal i onda pomoću njih veoma glasno i veoma dugo slušaju muziku i igraju igrice. Ova navika može da bude pogubna po sluh, jer oštećenja koja na taj način nastaju obično su trajna i ne mogu se kasnije izlečiti. Slušalice se drže u spoljnom ušnom kanalu tako da za unutrašnje uho tu nema nikakve odbrane, pošto je reč o direktnom izlaganju prejakom zvuku. Zbog toga dolazi do simptoma zujanja u ušima ili slabljenja sluha, koji su alarmantne tegobe i za njih je potrebna stručna pomoć. Sve to vodi u delimični ili potpuni gubitak sluha, koji sa sobom nosi druge probleme, poput nesanice, slabe koncentracije, pa čak i depresije - upozorava profesor Belojević.

On objašnjava da je ovaj nimalo naivan trend ustanovljen prilikom istraživanja među srednjoškolcima.
- Istraživanje koje je objavljeno još pre tri godine i može se primeniti na Srbiju pokazalo je da veliki procenat dece koja koriste slušalice ima neku vrstu oštećenja sluha. Ova pojava je rasprostranjenija među devojčicama nego među dečacima. Zato savetujem mladima da i u slušanju muzike mora da postoji umerenost. Preporučuje se da u muzici i igricama preko slušalica uživaju najviše sat vremena dnevno, i to na pola maksimalne snage zvuka - dodaje naš sagovornik.

Shutterstock

Teško lečenje

I pedijatar dr Saša Milićević potvrđuje da je sve više dece koja dolaze sa tegobama nastalim prilikom oštećenja uha, ali da je pored preglasne muzike, vodeći uzrok i igranje igrica pomoću slušalica.

Pogubno i neizlečivo
Ova navika može da bude pogubna po sluh, jer oštećenja koja na taj način nastaju obično su trajna i ne mogu se kasnije izlečiti Dr Goran Belojević, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu

- Mladi ljudi, uglavnom tinejdžeri, imaju potrebu da jačinu zvuka podese na maksimum, jer što im je zvuk preko slušalica jači, oni više uživaju u muzici ili igricama, ne misleći o kasnijim posledicama. Oni ne shvataju da naš slušni aparat nije sposoban da primi toliko jake talase, pa svakodnevnim slušanjem dolazi do oštećenja ušnog kanala, bubne opne, a onda i samog sluha, što je najteža posledica - naglašava dr Milićević.
Prema njegovim rečima, u situacijama kada se pojave neki od pomenutih simptoma, odmah se treba javiti lekaru.

- Ukoliko se na vreme utvrdi uzrok oštećenja sluha, počinje se sa terapijom u vidu lekova i svakodnevnim ispiranjem uha, kako bi se obnovila elastičnost bubne opne. Međutim, ukoliko deca i roditelji zanemaruju sve te simptome i kasno se jave lekaru, u većini slučajeva bude kasno, pa može doći do trajnog gubitka sluha koji se više ne može povratiti - naglašava naš sagovornik.

Štetna i preglasna muzika u klubovima

Stručnjaci istovremeno upozoravaju i da na zujanje u uhu i oštećenje sluha utiče i preglasna muzika kojoj smo izloženi u noćnom provodu.
- Pored slušalica, na oštećenje slušnog aparata i nerava deluje i muzika koju slušamo u kafanama, klubovima, pa čak i na proslavama, a koja prevazilazi sve dozvoljene granice jačine. Pa kada u takvom okruženju provedete po nekoliko sati, pa još i pokušavate da se dovikujete i nadjačate muziku, rizikujete da dođe do nekih poremećaja - priča dr Saša Milićević.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija