• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.D. - N.S.

21.01.2018

21:37

KO BUDE VARAO NA BUREKU, PLAĆAĆE PAPRENE KAZNE! Čak dva zakona određivaće kako će izgledati pekarski proizvodi

Društvo

KO BUDE VARAO NA BUREKU, PLAĆAĆE PAPRENE KAZNE! Čak dva zakona određivaće kako će izgledati pekarski proizvodi

Podeli vest

Pekari koji prave falš burek i hleb ubuduće će plaćati novčane kazne od 5.000 do čak dva miliona dinara! Ovo predviđa novi pravilnik za pekarsku industriju koji je stupio na snagu 1. januara i obavezuje na minimum kvaliteta koji proizvođač mora da ispuni

Nemarni pekari kazne će plaćati na osnovu dva propisa. Prvi je Zakon o bezbednosti hrane koji predviđa sankcije od 5.000 do milion dinara, a drugi je Zakon o zaštiti potrošača za čiji prekršaj prete kazne od 300.000 do čak dva miliona dinara.

Uvođenje reda

Brojne nepravilnosti
Pecivo se ne priprema kako treba, često se pravi u nehigijenskim uslovima, a ima i dosta lažnih deklaracija na proizvodima
Goran Papović, NOPS

Ti propisi određuju da burek mora da sadrži bar 20 odsto nadeva da bi se mogao prodavati pod tim imenom. Hleb proizveden od određenih vrsta žita u prodaju se mora stavljati pod tačnim nazivom brašna od kog je pravljen (ražani, heljdin, kukuruzni, speltin...). Osim toga, pravilnikom je predviđeno da svaki proizvod u pekari mora imati specifikaciju sa tačnim sastojcima koje sadrži.

Stručnjaci kažu da će na ovaj način stati ukraj brojnim pekarskim prevarama na domaćem tržištu, kao što je prodaja bureka bez dovoljno mesa ili sira. Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže za Informer da je pravilnik stupio na snagu 1. januara i da se nada da će kontrole biti opsežne.

- Nadamo se da će kontrole biti česte i da će pekarska industrija raditi u skladu sa novim propisima. Pozivamo i potrošače da nam se jave ako imaju pritužbe na neki proizvod. U Srbiji ima registrovanih 7.000 pekara, a nepravilnosti su brojne. Pecivo se ne priprema kako treba, često se pravi u nehigijenskim uslovima, a ima i dosta lažnih deklaracija na proizvodima. Krajnje je vreme da se uozbilji proizvodnja hleba i peciva i da građani ne strahuju da li te namirnice imaju kvalitet - kaže Papović.

Burek sa nutelom, sarmom, slaninom

Zoran Pralica kaže da pekari treba da vode računa da burek sadrži najmanje 20 odsto nadeva, odnosno sira, mesa, šunke.
- Danas pekari prave inovacije sa pica burekom, onim sa sarmom, slaninom, nutelom... Vrlo je važno da ovaj pekarski proizvod sadrži najmanje 20 odsto nadeva iz naziva, jer to zakon jasno propisuje. Pekari se uglavnom ovog pravila i pridržavaju jer im upravo taj fil doprinosi popularnosti proizvoda i donosi zaradu - dodaje Pralica.

On navodi da, primera radi, ako neko hoće da hleb nazove ražanim, potrebno je da ima najmanje 70 odsto ražanog brašna.

- Pored toga, kukuruzni hleb mora da sadrži 60 odsto kukuruznog brašna, dok heljdin hleb treba da ima 30 odsto heljde. Naši građani dosta jedu hleb i godišnja proizvodnja iznosi oko 650.000 tona. To znači da je hleb namirnica koja se najviše troši, i baš zbog toga je neophodno voditi više računa o njegovoj ispravnosti - ističe Goran Papović.

Sve crno na belo

Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, kaže da će pekari koji prave hleb i peciva od sada morati da poštuju ove propise jer su kazne rigorozne.

Informer

- Ovaj pravilnik se najviše odnosi na veliku industriju, jer se pekarama ne isplati proizvodnja hleba. Jedna vekna po receptu mora da ima 370 do 390 grama brašna, dva odsto soli, malo kvasca i vode. Obavezno se stavlja aditiv koji služi za održavanje svežine. Od sada svaki taj dodatak mora da piše na deklaraciji jer će se sve to proveravati - kaže on.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
XXL

pre 6 godina

Dakle i dalje će se burek od juče prodavati - podgrejan.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija