21.07.2018.
KO BUDE VARAO NA BUREKU, PLAĆAĆE PAPRENE KAZNE! Čak dva zakona određivaće kako će izgledati pekarski proizvodi Tanjug
M.M.D. - N.S. | 21.01.2018. | 21:37

KO BUDE VARAO NA BUREKU, PLAĆAĆE PAPRENE KAZNE! Čak dva zakona određivaće kako će izgledati pekarski proizvodi

Društvo         1

Pekari koji prave falš burek i hleb ubuduće će plaćati novčane kazne od 5.000 do čak dva miliona dinara! Ovo predviđa novi pravilnik za pekarsku industriju koji je stupio na snagu 1. januara i obavezuje na minimum kvaliteta koji proizvođač mora da ispuni


Nemarni pekari kazne će plaćati na osnovu dva propisa. Prvi je Zakon o bezbednosti hrane koji predviđa sankcije od 5.000 do milion dinara, a drugi je Zakon o zaštiti potrošača za čiji prekršaj prete kazne od 300.000 do čak dva miliona dinara.

Uvođenje reda

Brojne nepravilnosti
Pecivo se ne priprema kako treba, često se pravi u nehigijenskim uslovima, a ima i dosta lažnih deklaracija na proizvodima
Goran Papović, NOPS

Ti propisi određuju da burek mora da sadrži bar 20 odsto nadeva da bi se mogao prodavati pod tim imenom. Hleb proizveden od određenih vrsta žita u prodaju se mora stavljati pod tačnim nazivom brašna od kog je pravljen (ražani, heljdin, kukuruzni, speltin...). Osim toga, pravilnikom je predviđeno da svaki proizvod u pekari mora imati specifikaciju sa tačnim sastojcima koje sadrži.

Stručnjaci kažu da će na ovaj način stati ukraj brojnim pekarskim prevarama na domaćem tržištu, kao što je prodaja bureka bez dovoljno mesa ili sira. Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže za Informer da je pravilnik stupio na snagu 1. januara i da se nada da će kontrole biti opsežne.

- Nadamo se da će kontrole biti česte i da će pekarska industrija raditi u skladu sa novim propisima. Pozivamo i potrošače da nam se jave ako imaju pritužbe na neki proizvod. U Srbiji ima registrovanih 7.000 pekara, a nepravilnosti su brojne. Pecivo se ne priprema kako treba, često se pravi u nehigijenskim uslovima, a ima i dosta lažnih deklaracija na proizvodima. Krajnje je vreme da se uozbilji proizvodnja hleba i peciva i da građani ne strahuju da li te namirnice imaju kvalitet - kaže Papović.

Burek sa nutelom, sarmom, slaninom

Zoran Pralica kaže da pekari treba da vode računa da burek sadrži najmanje 20 odsto nadeva, odnosno sira, mesa, šunke.
- Danas pekari prave inovacije sa pica burekom, onim sa sarmom, slaninom, nutelom... Vrlo je važno da ovaj pekarski proizvod sadrži najmanje 20 odsto nadeva iz naziva, jer to zakon jasno propisuje. Pekari se uglavnom ovog pravila i pridržavaju jer im upravo taj fil doprinosi popularnosti proizvoda i donosi zaradu - dodaje Pralica.

On navodi da, primera radi, ako neko hoće da hleb nazove ražanim, potrebno je da ima najmanje 70 odsto ražanog brašna.

- Pored toga, kukuruzni hleb mora da sadrži 60 odsto kukuruznog brašna, dok heljdin hleb treba da ima 30 odsto heljde. Naši građani dosta jedu hleb i godišnja proizvodnja iznosi oko 650.000 tona. To znači da je hleb namirnica koja se najviše troši, i baš zbog toga je neophodno voditi više računa o njegovoj ispravnosti - ističe Goran Papović.

Sve crno na belo

Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, kaže da će pekari koji prave hleb i peciva od sada morati da poštuju ove propise jer su kazne rigorozne.

Informer

- Ovaj pravilnik se najviše odnosi na veliku industriju, jer se pekarama ne isplati proizvodnja hleba. Jedna vekna po receptu mora da ima 370 do 390 grama brašna, dva odsto soli, malo kvasca i vode. Obavezno se stavlja aditiv koji služi za održavanje svežine. Od sada svaki taj dodatak mora da piše na deklaraciji jer će se sve to proveravati - kaže on.


KOMENTARI (1)

Avatar placeholder

XXL

22.01.2018. | 09:42

Dakle i dalje će se burek od juče prodavati - podgrejan.

OSTAVI KOMENTAR

Ime*

Komentar
Koliko je tri plus pet?
Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]

 Vreme
Beograd 30°  
clear sky
30°C
Beograd
  • Beograd
    30°
    clear sky
  • Novi Sad
    30°
    clear sky
  • Niš
    30°
    clear sky
  • Subotica
    30°
    clear sky
  • Zrenjanin
    30°
    clear sky
  • Klek
    30°
    clear sky
  • Kula
    29°
    clear sky
  • Sombor
    29°
    clear sky
  • Vrbas
    29°
    clear sky
  • Vranje
    32°
    clear sky
  • Prokuplje
    30°
    clear sky
  • Leskovac
    30°
    clear sky
  • Arilje
    27°
    clear sky
  • Kraljevo
    29°
    clear sky
  • Apatin
    29°
    clear sky
  • Vlasotince
    30°
    clear sky
  • Pirot
    30°
    clear sky
  • Inđija
    30°
    clear sky
  • Loznica
    27°
    few clouds
  • Grocka
    30°
    clear sky
  • Kovin
    30°
    few clouds
  • Ruma
    30°
    clear sky
  • Kladovo
    24°
    clear sky
  • Novi Pazar
    17°
    light rain
  • Jagodina
    29°
    clear sky
  • Ivanjica
    26°
    clear sky
  • Titel
    30°
    clear sky
  • Ub
    28°
    clear sky
  • Bor
    25°
    few clouds
  • Nikinci
    30°
    clear sky
  • Batajnica
    30°
    clear sky
  • Surdulica
    20°
    clear sky
  • Ralja
    30°
    clear sky
  • Zlatibor
    24°
    clear sky
  • Popinci
    30°
    clear sky
  • Kosjeric
    27°
    clear sky

Štampano izdanje

Anketa

Šta vi mislite, zašto roditelji ne plaćaju redovno vrtiće?