• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.01.2018

11:44

PORAŽAVAJUĆI PODACI! U Srbiji svakoga dana četiri žene obole i jedna umre od raka grlića materice!

Društvo

PORAŽAVAJUĆI PODACI! U Srbiji svakoga dana četiri žene obole i jedna umre od raka grlića materice!

Podeli vest

U Srbiji svakoga dana četiri žene obole i jedna umre od raka grlića materice, bolesti koja ukoliko se otkrije na vreme može efikasno da se leči

U cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije od 28. januara do 3. februara 2018. godine obeležava se dvanaesta Evropska nedelja prevencije raka grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da se ova maligna bolest može sprečiti i zato je ove godine slogan kampanje "STOP raku grlića materice".

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) i Evropske mreže registara za rak (ENCR), Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. 

Kada je reč o obolevanju, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, a po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na trećem mestu u Evropi, odmah posle Rumunije i Moldavije.


Glavni uzročnik nastanka raka grlića materice je infekcija humanim papiloma virusom (HPV), a najvažnije mere prevencije su redovni preventivni ginekološki pregledi, zaštićeni seksualni odnosi i imunizacija. 

U Srbiji je u 2016. godini samo 10 odsto žena starijih od 15 godina iskoristilo svoje pravo i obavilo redovan ginekološki pregled. 

Važno je istaći da od trenutka dobijanja infekcije pa do razvoja maligne bolesti protekne osam do deset godina. Kako bi se na vreme otrile promene koje mogu da ukažu na mogućnost razvoja bolesti, neophodno je da svaka žena obavi ginekološki pregled jednom godišnje. 

Srbija je 2012. godine započela postepeno uvođenje organizovanog skrining programa za rano otkrivanje raka grlića materice, koji je dostupan svim ženama starosti od 25 do 64 godine. 


Trenutno smo u trećoj godini drugog trogodišnjeg ciklusa skrininga koji će trajati do kraja 2018. godine. 

Prema podacima prvog ciklusa sprovođenja ovog programa na teritoriji 17 opština u Srbiji, na pregled su pozvane 334.242 žene, što čini 56,1 odsto ciljne populacije u tim opštinama. 

Papanikolau test (PAP test) je urađen kod 190.906 žena (32 odsto). Od svih pregledanih žena 11.740 je bilo sa pozitivnim nalazima PAP testa.

Kolposkopija je urađena kod 31.473 žene, a potom 2.465 biopsija kojima je patohistološki potvrđeno 112 karcinoma. Premaligne promene su uklonjene, a maligne ušle u proces lečenja.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje širom Srbije organizovaće tokom ove nedelje brojne aktivnosti u cilju promocije dostupnih mera prevencije raka grlića materice i značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija