• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Sekulić - M. M. Duduković

28.01.2018

12:38

BIVŠI ŠEF CIA PLAĆA KAZNU 17.900.000 EVRA? Država Srbija češlja poslovanje kompanije američkog generala!

Društvo

BIVŠI ŠEF CIA PLAĆA KAZNU 17.900.000 EVRA? Država Srbija češlja poslovanje kompanije američkog generala!

Podeli vest

Komisija za zaštitu konkurencije sumnja da je SBB, čiji je vlasnik Dejvid Petreus, nezakonito povećavao cene usluga kablovske televizije. Prete mu kaznom od deset odsto godišnjih prihoda, koji su u 2016. iznosili 179 miliona evra

Kablovskom operateru SBB, čiji je vlasnik bivši šef CIA Dejvid Petreus, preti kazna od čak 17,9 miliona evra jer je početkom godine nezakonito povećavao cene usluga, saznaje ekskluzivno Informer.

Petreusova kompanija nalazi se pod istragom Komisije za zaštitu konkurencije i ako se posle detaljne analize utvrdi da je zloupotrebljavajući dominantan položaj kršila propise, platiće kaznu od deset odsto godišnjih prihoda, koji su u 2016. godini iznosili 179 miliona evra. Inače, Petreus je vlasnik SBB preko svog investicionog fonda KKR, koji u Srbiji drži čitavu medijsku imperiju.

Podigli cene

Kako saznaje Informer, Komisija sada ispituje zbog čega je tačno SBB, nakon prošlogodišnjeg preuzimanja operatera 'Ikom', odlučio da korisnicima od 1. januara 2018. poveća cene usluga. SBB je, naime, od Nove godine za po 100 dinara podigao cene naknade za mesečno održavanje i praćenje kablovske televizije, kao i cenu D3i Start paketa. Međutim, Komisija sumnja da SBB nije imao nijedan opravdani razlog za ovo povećanje cena. Kako su za Informer potvrdili u Komisiji za zaštitu konkurencije, oni sada ozbiljno ispituju ceo slučaj.

U Beogradu drže 80% tržišta

Komisija za zaštitu konkurencije zaključila je i da se "maloprodajno tržište pružanja usluge distribucije medijskih sadržaja u Beogradu nalazi pod dominacijom jednog operatera".
- Na ovom tržištu, nakon preuzimanja "Ikoma", SBB ima između 70 i 80 odsto. Prvi sledeći je "Telekom" sa do 20 odsto tržišta - kažu u Komisiji.

- Komisija je odobrila SBB-u da kupi operatera "Ikom" u martu 2017. godine, čime je stekla dominantan položaj na tržištu. SBB je zato dužan da u naredne dve godine Komisiju za zaštitu konkurencije redovno obaveštava o promenama cena paketa svojih usluga i da to adekvatno obrazloži. Ako Komisija utvrdi da je došlo do zloupotrebe dominantnog položaja od strane SBB tako što su nezakonito i neosnovano povećane cene usluga, kazne prema Zakonu o zaštiti konkurencije mogu biti do 10 odsto ukupnog prihoda ove kompanije iz prethodne godine - kažu u toj komisiji.

ŠOLAK LAŽNO PRIKAZUJE DA JE SBB NA GUBITKU: Medijski tajkun na sve načine pokušava DA PREVARI DRŽAVU!


Kada se na sajtu APR-a pogledaju poslednji dostupni poslovni rezultati SBB-a, vidi se da je ta kompanija u 2016. godini ostvarila prihod od 179 miliona evra. To znači da bi Komisija, ukoliko utvrdi ove nepravilnosti, SBB mogla da kazni sa čak 17,9 miliona evra (izračunato prema prosečnom kursu od 123,12 iz 2016. godine)! S druge strane, u kompaniji SBB juče nisu našli vremena da odgovore na Informerova pitanja o čitavom slučaju.

Informer

Obmanjuju građane

Stručnjaci kažu da SBB ima dominantan položaj u odnosu na druge operatere u Srbiji i da svoju poslovnu politiku ne sme da zasniva samo na jurenju profita. Ekonomista Ljubodrag Savić kaže da se SBB inače ponaša na antitržišni način jer pravi ugovore na 24 meseca, u kojima građani ni ne znaju šta su zapravo potpisali.
- Oni sebi daju ekskluzivno pravo da mogu da menjaju programsku šemu, povećavaju cenu usluga i to rade bez ikakve saglasnosti korisnika. Sve ovo nije po zakonu jer se obligacioni ugovor, kakvi su i ovi između operatera i potrošača, ne može menjati bez saglasnosti i volje obe strane - kaže Savić.

On dodaje da je nekorektno i to što ukoliko korisnik želi da raskine ugovor pre isteka roka, SBB mu bukvalno otima pare iz džepa jer i to mora da plati. 
- Njihova cela poslovna politika se zapravo svodi na to da narod nešto potpisuje i tako daje mandat i odrešene ruke operateru da radi šta hoće. Zbog toga je, prema mom mišljenju, vest da će Komisija za zaštitu konkurencije da sankcioniše ovakvo ponašanje izuzetno dobra i jako me raduje. To znači i da je RATEL počeo da radi svoj posao i da će ovaj, ali i drugi, manji kablovski operateri morati da vode računa o svojim korisnicima, a ne samo o svom profitu - kaže Savić.

MALTEŠKE MUĆKE! ŠOLAK I ĐILAS IZBEGAVAJU POREZ: Ovo je priča, koju niko osim Informera, NE SME DA OBJAVI!

Spasić: SBB krši zakone, oni su kao hobotnica

Public

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije, kaže da SBB krši zakone o konkurenciji i zaštiti potrošača.

- SBB je kao hobotnica pustio pipke na srpsko tržište i tu situaciju na najgori način koristi da profitira od svojih korisnika. I laik može da zaključi da SBB ima dominantan položaj među kablovskim operaterima i kazna koja im preti jeste adekvatna. Oni ni u ovoj godini nisu preduzeli mere da smanje monopol već su se i proširili. Zbog toga bi trebalo da se razmotri i ukidanje dozvole ovog operatera - kaže Spasić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija