• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

29.01.2018

10:43

(FOTO/VIDEO) SKORO POLOVINA SRBA NA KIM ŽIVI OD PROSVETE! Šarčević: Kvalitet obrazovanja mora biti isti kao u ostatku Srbije​

Društvo

(FOTO/VIDEO) SKORO POLOVINA SRBA NA KIM ŽIVI OD PROSVETE! Šarčević: Kvalitet obrazovanja mora biti isti kao u ostatku Srbije​

Podeli vest

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je tokom njegovog boravka na KiM dogovoreno obnavljanje škole i gimnazije u Orhovcu i da škole na KiM uglavnom dele slične probleme kao škole u ostatku Srbije samo št su tamo ti problemi izraženiji

- Osim pažnje, nemaju ono što nedostaje svim školama, nemaju dovoljno kompjutera, stari je nameštaj. S obzirom da su u nekim delovima čitave zgrade građene sedamdesetih godina kao mešovite, uzurpirane su od strane Albanaca, pa su Srbi samoposlugu pretvorili u školu, nema dvorišta, sale i male su prostorije - rekao je Šarčević za Pink TV.

Kako je istakao, skoro polovina Srba na KiM živi od prosvete, i svi oni koji rade u vrtićima, školama i drugim ustanovama, najvećim delom primaju plate iz budžeta Srbije. 

Zaposleni na KiM, kaže Šarčević, imaju slične probleme kao i zaposleni u ostalim delovima Srbije, ali su kod njih ti problemi složeniji.

Youtube printscreen

- To je manje izraženo na severu jer su oni više vezani za Srbiju, dok oni izolovani delovi, naročito enklave u Metohiji više osete - dodao je on.

Resorni ministar je najavio da će krajem februara posetiti istočni deo KiM, Gnjialane, Kosovsku Kamenicu, Šilovo istakaši da Srbima na KiM najvise nedostaju pažnja i toplina i osećaj da jesu deo Srbije.

Prema njegovim rečima pozitivno je što se na KiM povećava natalitet u sredinama u kojima žive Srbi.

Youtube printscreen

- Porodice dobijaju četvrto ili peto dete i to nas ohrabruje, tamo treba posvetiti maksimalnu pažnju - ekao je Šarčević. 

Upitan kako se odvija svakodnevni život Srba na KiM nakon ubistva Olivera Ivanovića, ministar je naveo da su među građanima zavladali strah i nesigurnost.

- Razgovarao sam sa običnim građanima u Orahovcu, bili smo u isto vreme kada i Haradinaj, ali se nismo sreli. Zavladali su neki strah i nesigurnost. Juče popodne su razbijena stakla na školi, opet se dešavaju negativne stvari - naveo je ministar.

Kako kaže, važno je da su srpske institucije preko Srpske liste počele da funkcionišu i ispunjavaju obaveze koje ima administracija u Prištini.

Youtube printscreen

- Dogovorili smo obnovu gimnazije i osnovne škole u Orahovcu od pokrajinskih para - kaže Šarčević.

Kako je istakao, javilo se i mnogo građan koji su spremni da pomognu donacijama.

Kako kaže, za donatorsku večeru koja će sutra biti održana kako bi se pomoglo narodu na KiM, ideju su mu dali upravo građani koji su se javljali da daju pomoć.

SVETOSAVSKA AKADEMIJA U NARODNOM POZORIŠTU: Šarčević: Bez razvoja obrazovanja i nauke nema ni razvijene države!

ŠARČEVIĆ NA OBELEŽAVANJU ŠKOLSKE SLAVE SVETI SAVA: Uhvatili smo korak sa svetom




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija