• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.01.2018

14:56

BORBA ZA PRAVA ŽRTAVA! P​aunović se sastala sa podsekretarom UN Adamom Diengom

Društvo

BORBA ZA PRAVA ŽRTAVA! P​aunović se sastala sa podsekretarom UN Adamom Diengom

Podeli vest

Suzana  Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska sastala se danas sa Adamom Diengom, podsekretarom i specijalnim savetnikom generalnog sekretara UN za prevenciju genocida

Politika Srbije je usmerena na regionalnu saradnju, a poruke i konkretne aktivnosti koje dolaze od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića vode kastabilnosti odnosa u regionu - rekla je danas Suzana  Paunović. 

Paunović je istakla da brojni susreti i aktivnosti na inicijativu Srbije dovode do pozitivnih rezultata na planu pomirenja i izgradnje zajedničke budućnosti u ovom delu Balkana. Paunović je specijalnog savetnika generalnog sekretara UN za prevenciju genocida Adama Dienga upoznala da je Vlada Republike Srbije u  februaru  2016. godine usvojila Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina do 2020. godine.

Pripremljen  je radni tekst Tužilačke strategije za istragu i gonjenje ratnih zločina u Srbiji, do 2026. godine,i  u pogledu prava žrtava na kompenzaciju planira se izrada Nacionalne strategije sa ciljem unapređenja prava žrtava krivičnih dela, dodala je Paunović.  

Paunović je istakla da je Republika Srbija pokazala nedvosmislenu volju  za utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine, koja je manifestovana i kroz uspešnu saradnju sa  Međunarodnim  krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i   kroz postupke pred domaćim organima. Direktorka Kancelarije je upoznala Dienga da je 24. januara u Ženevi predstavljen izveštaj Srbije za treći ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda i da će naša zemlja posvećeno raditi na ispunjavanju preuzetih  obaveza. U nastavku razgovora, Paunović je naglasila da Srbija sprovodi svoje obaveze iz 8 osnovnih ugovora o ljudskim pravima koje je ratifikovala. Srbija je  tokom prošle godine odgovorila na preko 300 zahteva tematskih procedura UN, naglasila je Paunović.

Dieng je pohvalio Srbiju na odlično obavljenom poslu u kontekstu UPR-a, i naveo da uspostavljanje vladinog Saveta za UN može poslužiti kao primer dobre prakse drugim zemljama u regionu, a i šire. Podsekretar je istakao i značaj povezivanja preporuka UN sa ciljevima održivog razvoja, propisanih Agendom UN 2030. Adam Dieng je istakao da je razlog njegove posete Srbiji i regionu da pomogne uprocesu saradnje   i  pomirenja i pohvalio Srbiju u oblasti vladavine prava i pravnoj zaštiti stanovništva u procesu pridruživanja EU.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija