Wikimedia Commons

23:52 Društvo 4

Tanjug | 01. 02. 2018.

OBORENI SVI REKORDI: Više od 100 kandidata za članstvo u SANU

Broj pred­lo­že­nih kan­di­da­ta za no­ve čla­no­ve Srp­ske aka­de­mi­je na­u­ka i umet­no­sti pre­ma­šio je sve re­kor­de, jer je na adre­su ove usta­no­ve ovo­ga pu­ta sti­glo vi­še od sto no­mi­na­ci­ja, dok je u do­sa­da­šnjim iz­bor­nim ci­klu­si­ma taj broj iz­no­sio obič­no iz­me­đu tri­de­set i če­tr­de­set, piše "Politika"

Iako je rok za do­sta­vlja­nje pred­lo­ga, ko­je su mo­gli pod­ne­ti tri čla­na SA­NU, od­bor SA­NU i usta­no­va van SA­NU, is­te­kao 31. ja­nu­a­ra, ta­čan broj pri­ja­va zna­će se to­kom na­red­ne ne­de­lje ka­da pri­stig­nu i pred­lo­zi ko­ji su po­sla­ti po­štom za­ključ­no sa po­me­nu­tim da­tu­mom. 
Iz­bor­na skup­šti­na SA­NU, za­ka­za­na za 8. no­vem­bar ove go­di­ne, bi­će me­sto na ko­jem će bi­ti do­ne­ta de­fi­ni­tiv­na od­lu­ka ko­ja su to no­va ime­na za­slu­ži­la da se na­đu me­đu srp­skim aka­de­mi­ci­ma, od­no­sno da bu­du u do­pi­snom član­stvu.

U javnosti su se do sada pojavile informacije o nekima od predloženih, pa se tako na spisku nalaze: Dragoljub Mićunović, Borka Pavićević, Ljubomir Madžar, Dragan Simeunović, Miroljub Jeftić, Pavle Petrović, Marija Bogdanović, Dragor Hiber, Zagorka Golubović, Latinka Perović, Nada Popović Perišić, Miloš Arsenijević, Milena Dragićević Šešić i drugi.
Predsedništvo SANU 5. juna utvrđuje konačnu listu kandidata a od 31. avgusta do 20. septembra Predsedništvo obaveštava javnost o odlukama i referate i mišljenja stavlja javnosti na uvid, koji ne može trajati kraće od 20 dana. 

Od 21. do 28. septembra, ustanove, udruženja i građani mogu u pisanoj formi da podnesu prigovore na referate, koje razmatra Komisija za praćenje izbora SANU, a Predsedništvo obaveštava Izbornu skupštinu i daje mišljenja o njima na osnovu predloga Komisije.
Tokom oktobra održava se jedna ili više konferencija članova SANU na kojima se podnose izveštaji i donose zaključci. Predlozi za izbor novih članova pojedinačno dostavljaju se svakom članu SANU najmanje 21 dan pre Izborne skupštine.srpce

03.02.2018. 08:38

Koja je motivacija biti član SANU? Da li članovi dobijaju odredjena novčana sredstva ili neke druge privilegije?


branko1

02.02.2018. 01:02

Kao I većina stvari koja se kod nas dešavaju I ovo je ,kad čovek pogleda predložena imena I broj kandidata,jedan veliki circus I zajebancija..


Nikola

02.02.2018. 06:06

Da ti se kosa od uzasa najezi od nekih imena, ko se sve prijavio za SANU. Mnogi od tih navedenih su grobari Srbije


Lala iz Banata

02.02.2018. 07:19

Сви би леба - без мотике...!


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]