• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Sekulić - M. M. Duduković

02.02.2018

12:56

MATIJEVIĆ ODUSTAO! VRATIO HOTEL 'SLAVIJA', dobio nazad svojih 6,5 miliona evra!

Društvo

MATIJEVIĆ ODUSTAO! VRATIO HOTEL 'SLAVIJA', dobio nazad svojih 6,5 miliona evra!

Podeli vest

Za mene je priča o kupovini "Slavije luks" završena! Čim sam video da je Privredni sud u Beogradu osporio odluku izvršitelja da proda hotel, ja sam odustao od cele priče, kaže Matijević

Definitivno odustajem od kupovine beogradskog hotela "Slavija luks" i juče mi je izvršitelj vratio mojih 6,5 miliona evra koliko sam platio za taj objekat, kaže za Informer biznismen Petar Matijević, vlasnik novosadske industrije mesa "Matijević".

Matijević je poznati prestonički državni hotel kupio na licitaciji 16. januara, ali je Privredni sud u Beogradu u sredu osporio ovu transakciju. Presuđeno je, naime, da izvršitelj Marko Vukićević nije smeo da prodaje "Slaviju" sve dok se ne utvrdi da li hotel zaista ima dugovanja prema austrijskoj firmi "Fil Šar" u iznosu od dva miliona evra! Matijević je zbog toga sada izlašao iz ovog posla, jer ne želi da godinama čeka sudsku odluku o sudbini "Slavije".

Neću da čekam
Nemam vremena da čekam duge sudske sporove koji bi nastali posle najnovije odlukePetar Matijević, biznismen
* 9,4 miliona evra procenjena vrednost hotela* 6,53 miliona evra početna cena po kojoj je hotel prodat na licitaciji 16. januara* 2 miliona evra navodni dug "Slavije luks" prema austrijskoj firmi "Fil Šar", koji datira još od 1988. godine

Poznati biznismen podseća da je na licitaciji za hotel bio jedini ponuđač i da je "Slaviju" platio 6,5 miliona evra.

- Za mene je priča o kupovini hotela "Slavija luks" završena! Čim sam video da je Privredni sud u Beogradu osporio odluku izvršitelja da proda "Slaviju", ja sam odlučio da odustanem od cele priče. Činjenica jeste da sam bio upoznat sa tim da hotel zapravo kupujem "uslovno", odnosno sve dok sud ne odluči da li je licitacija zakazana zakonito. Sud je sada odlučio da izvršitelj nije smeo ni da prodaje hotel dok se ne utvrdi ima li "Slavija" dugovanja prema toj austrijskoj firmi - kaže Matijević i objašnjava šta bi ga čekalo ako bi ostao u priči oko kupovine "Slavije":

- Postupak dokazivanja da li postoje dugovanja "Slavije" prema toj nekoj firmi iz Austrije verovatno će trajati godinama i to mi nikako ne odgovara. Ja sam hotel platio 6,5 miliona evra, ali tražio sam a mi izvršitelj vrati moj novac jer nisam više zainteresovan za hotel i o tome sam ga obavestio.

Kole i ja kao Stanija i Soraja
O meni i Miodragu Kostiću se toliko piše kao da smo starlete Stanija i SorajaPetar Matijević

Matijević kaže da se sada istinski kaje što je uopšte učestvovao na ovoj licitaciji.

- Imao sam samo dobre namere, da kupim hotel, kvalitetno ga obnovim i zaposlim ljude. Sada se kajem što sam se prijavio na licitaciju za "Slaviju". Bio sam jedini ponuđač i činilo mi se da je cena prihvatljiva i da ću sa svojim iskustvom u hotelijerstvu napraviti od "Slavije" još bolji hotel. Hteo sam da uložim oko tri miliona evra u obnovu soba i zaposlim više od 50 ljudi. I pošto ova kupovina nije uspela, sad će verovatno ponovo da me razvlače mediji i pišu sve i svašta. O meni i biznismenu Miodragu Kostiću se toliko piše kao da smo starlete Stanija i Soraja! Ne izbijamo iz novina, a stvarno nema potrebe za tim - smatra Matijević.

Novac već vraćen
Prema saznanjima Informera, odmah pošto je juče Petar Matijević odustao od kupovine "Slavije", sav novac koji je dao za ovaj hotel vraćen je na njegov račun. 

Podsetimo, Privredni sud u Beogradu odlučio je da beogradski hotel "Slavija luks" nije mogao da bude prodat pre nego se pravosnažno utvrdi da li ima dug prema austrijskoj firmi "Fil Šar" u iznosu od dva miliona evra. Time se zapravo ukida rešenje javnog izvršitelja Marka Vukičevića na osnovu kojeg je održao licitaciju i prodao hotel u centru Beograda firmi "Mat real estate" u vlasništvu Petra Matijevića.

Direktor hotela "Slavija" Veselin Jovićević kaže za Informer da je Privredni sud u Beogradu postupio po njihovom prigovoru i doneo dobru odluku kojom ukida rešenja javnog izvršitelja.

- U trenutku zakazivanja javne prodaje izvršitelj još uvek nije rešio u celosti naš zahtev za odlaganje licitacije koji je "Slavija" podnela još u junu 2017. godine. Prema tome nije bilo ni uslova da izvršitelj proda hotel i zakazuje licitaciju. Mi ćemo po stoti put ponoviti da "Slavija" nema nikakva dugovanja prema austrijskoj firmi "Fil Šar" - kaže Jovićević i dodaje da se sada čeka konačno rešenje javnog izvršitelja da hotel nije ni prodat, jer ni licitacija nije urađena po zakonu.

HRONOLOGIJA PRODAJE "SLAVIJE"

Informer

* 1988: Austrijska firma "Fil Šar" ulaže u kockarnicu u hotelu "Slavija luks", koji joj navodno ostaje dužan za taj posao
* 2011: "Fil Šar" tuži državu, koja je vlasnik hotela, zbog pomenutog duga, ali gubi spor pred Privrednim sudom, koji utvrđuje da je dug zastareo
* 2011. i 2015: "Fil Šar" se u dva navrata žali Arbitražnoj komisiji
* 2017: Arbitraža utvrđuje da dug od dva miliona evra sa kamatama ipak postoji. Nalaže se prodaja hotela na licitaciji
* 2017: Uprava hotela podnela je krivične prijave protiv članova Arbitražne komisije Višem javnom tužilaštvu i zahtev za poništenje arbitraže, ali to nije sprečilo licitaciju
* 16. januar 2018: Hotel prodaje izvršitelj na licitaciji, a kupuje ga Matijević kao jedini ponuđač
* 31. januar 2018: Privredni sud u Beogradu odlučio je da beogradski hotel "Slavija luks" nije mogao da bude prodat pre nego se pravosnažno utvrdi da li ima dug prema austrijskoj firmi "Fil Šar" od dva miliona evra




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mile

pre 6 godina

Kada je stigao Matijevic u Novi Sad vozio je golfa keca,a sada..../lopovi...

djordje1953

pre 6 godina

hoceli javni izvrsitelj da odgovara sto je protiv zakonito prodavao hotel i to po damping ceni jer je takav dogovor odgovarao i kupcu a i izvrsitelju oboje patriote za svoj interes

Djuradj

pre 6 godina

Izvrsitelja poslati u Padijak jedno tri godine da guli krompir a imovinu mu staviti na licitaciju da se namire sudski sporovi.

dr

pre 6 godina

Кажете својих милионе евра, небих се сложио са тим све је то госн. Матијевић отео од ових људи, али нажалост нема правде уместо да је у затвору и да народу врати отето он се хвали са милионома евра.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija