• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/srednja.hr

04.02.2018

00:08

(VIDEO) MRAČNA TAJNA "CRNE KATICE"! Lokomotiva kojom je se ponosi Zagreb, vozila Srbe u LOGORE SMRTI!

Društvo

(VIDEO) MRAČNA TAJNA "CRNE KATICE"! Lokomotiva kojom je se ponosi Zagreb, vozila Srbe u LOGORE SMRTI!

Podeli vest

Putovanje vozom do Zagreba svakako će vas dovesti na Glavnu zagrebački železničku stanicu. Po izlasku iz voza verovatno ćete ugledati staru crnu parnu lokomotivu, pored koje ćete se i fotografisati, sasvim nesvesni mračne tajne koju krije

Ali na mestu gde se nalazi, o parnoj lokomotivi nećete saznati baš ništa. U tom neznanju nećete biti usamljeni. 

Naime, retki su i stanovnici Zagreba koji poznaju priču ove lokomotive, pa je troje studenata novinarstva Fakulteta političkih nauka tu nepravdu odlučilo da ispravi.

Snimili su kratak dokumentarac i otkrili mračnu tajnu lokomotive poznate i kao Crna Katica.

Studenti Zlata Cetina Terzić, Nika Mokos i Ivan Gundić, su za televiziju fakulteta TV Student snimili zanimljiv i poučan kratki dokumentarac. 

Podstaknuti zadatkom, ali i svojom znatiželjom, upustili su se u zadatak da otkriju priču koja stoji iza stare parne lokomotive koja stoji kao svojevrsni eksponat na zagrebačkoj Glavnoj železničkoj stanici.

O samoj lokomotivi mogu se saznati samo njene tehničke specifikacije.

Ipak, kako su otkrili studenti u svom dokumentarcu, radi se o Crnoj Katici, lokomotivi koja je tokom ustaškog režima prevozila prve logoraše NDH u ustaški logor Danica kod Koprivnice.

Šta je Crna Katica i kakvu tajnu zapravo krije?

Radi se o parnoj lokomotivi proizvodnog broja 125-052, koji je i danas moguće videti na samoj lokomotivi u centru Zagreba. 

Prevozila je logoraše tzv. Nezavisne Države Hrvatske iz stanice u Koprivnici u sam krug logora Danica. 

Lokomotiva je proizvedena početkom 20. veka 1900. godine u mađarskim državnim železnicama, a tokom svog "staža" u NDH prevezla je 4818 zatvorenika od Koprivnice do Danice.

Sve to otkrili su studenti u 15-minutnom dokumentarcu, u kojem su razgovarali s kustosom muzeja u Koprivnici, istoričarima umetnosti i umetnicima. Svi oni u dokumentarcu govore i o tome kako je Crna Katica 1992. godine ‘ispod radara’ premeštena sa Spomen područja Danica na prometnu lokaciju zagrebačke Glavne železničke stanice, a sve pod lažnim izgovorom i spletom novih ideoloških okolnosti.

Naime, na tom je mestu zamenila tzv. plavu lokomotivu koja je Josipa Broza Tita tokom života i nakon smrti vozila širom Jugoslavije.

Pogledajte dokumentarac troje zagrebačkih studenata.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17