• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.02.2018

14:02

BEBO, DOBRO DOŠLA! Elektronska prijava za roditeljski dodatak i u Loznici!

Društvo

BEBO, DOBRO DOŠLA! Elektronska prijava za roditeljski dodatak i u Loznici!

Podeli vest

Majke novorođenčadi u Loznici od juče, za roditeljski dodatak mogu da se prijave u potpunosti elektronski iz porodilišta

Ova nova funkcionalnost informacionog sistema "Bebo, dobro došla na svet", koji već omogućava upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem – bez odlaska na šaltere različitih državnih institucija, startovala je po prvi put pre samo četiri dana u opštini Zrenjanin, dok je od decembra meseca dostupna i u Leskovcu.

U narednom periodu ova usluga biće omogućena u Beogradu i Smederevu, a do kraja septembra i u preostalim lokalnim samoupravama u Srbiji. 

Druga faza ovog projekta deo je strategije razvoja elektronske uprave i projekta Stop birokratiji čiji je cilj smanjenje birokratksih procedura, koji su bili i ostali prioritet ministarke, a sada predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. 

Procenjuje se da će je koristiti oko 80 odsto roditelja, kojima će uštedeti dodatnih 150.000 sati. Prva faza informacionog sistema "Bebo, dobro došla na svet", roditeljima je već uštedela 400.000 sati, što zajedno donosi 550.000 sati uštede godišnje. Usluga je besplatna i namenjena je roditeljima tek rođenih beba, kojima je vreme posebno važno.

Sama prijava za roditeljski dodatak u okviru informacionog sistema "Bebo, dobro došla na svet", veoma je jednostavna i zahteva svega nekoliko minuta. Nakon što se majka, državljanka Republike Srbije sa prebivalištem u Loznici, Leskovcu ili Zrenjaninu, u ovoj fazi projekta, u porodilištu izjasni da želi svoje dete da prijavi elektronskim putem, zdravstveni radnik u sistem unosi podatke roditelja i one koji se odnose na ime, prebivalište i zdravstveno osiguranje novorođenčeta. Zahtev za roditeljski dodatak podnosi se istovremeno. Ime deteta moguće je uneti i na jezicima manjina. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija