• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.02.2018

19:20

SLOVENCI BI DA OPLJAČKAJU SRBIJU: Traže da im predamo 313 umetničkih dela i filmova, ČAK I PORTRET NADEŽDE PETROVIĆ!

Društvo

SLOVENCI BI DA OPLJAČKAJU SRBIJU: Traže da im predamo 313 umetničkih dela i filmova, ČAK I PORTRET NADEŽDE PETROVIĆ!

Podeli vest

Slovenija od Srbije traži da joj preda 313 umetničkih dela uključujići i čuveni portret Nadežde Petrović, ali i filmove kao što su "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića, "Zadah tela" Živojina Pavlovića

Zahtev Slovenije da joj Srbija vrati 313 umetničkih dela nema utemeljenje u realnim okolnostima u kojima su ti artefakti nastajali, tvrde sagovornici Tanjuga, Nikola Kusovac, Milan Vlajčić i Boban Jevtić.

Taj zahtev, koji je predočen i tokom posete premijerke Ane Brnabić Ljubljani, Slovenija je istakla još 2015. godine, kada je tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova Ambasadi Srbije poslalo spisak sa 313 predmeta iz srpskih muzeja, državnih ustanova i rezidencija, na koje smatraju da polažu pravo.

Slovenci zahtevaju slike i skulpture slovenačkih umetnika Božidara Jakca, Gojmira Antona Kosa, Avgusta Černigoja, Riharda Jakopiča, Lojzea Dolinara, Zdenka Kalina, Marija Pregelja i mnogih drugih, čak i nepoznatih autora.

U ovoj grupi radova je i portret čuvene srpske slikarke Nadežde Petrović, koji je izradio slovenački slikar Ivan Grohar.

Istoričar umetnosti i višedecenijski kustos Narodnog muzeja u Beogradu Nikola Kusovac napominje da je zahtev Slovenije apsurdan, jer je većina umetničkih dela koja se nalaze u Srbiji regularno otkupljena.

- Taj čuveni portret Nadežde Petrović, na primer, autor je poklonio svojoj tadašnjoj najboljoj prijateljici. Svaki ozbiljniji istoričar umetnosti to zna. Grohar je slikao Nadeždu sa idejom da joj pokloni to platno. Svi najvažniji slovenački impresionisti Jakopič, Grohar, Jama, Sternen slikali su u Sićevu, u okviri slikarske kolonije, koju je organizovala upravo Nadežda Petrović - kaže Kusovac.

- Naravno da su ta dela vlasništvo Srbije kada su nastala u Sićevu. Naš Narodni muzej i ostale institucije imaju urednu dokumentaciju o otkupu umetnina koje imaju u vlasništvu - kazao je Kusovac.

Slovenija od Srbije potražuje i filmove kao što su "Kekec" Jožea Galea, "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića, "Zadah tela" Živojina Pavlovića… Ukupno 19 ostvarenja su na spisku za povraćaj u Sloveniju.

Tanjug

Za Kusovca nema dileme da su takvi zahtevi nedolični, jer su filmovi koje Slovenija traži nazad adekvatno skladišteni i čuvani u Jugoslovenskoj kinoteci.

- Jugoslovenska kinoteka je ozbiljna institucija, koja na vrlo profesionalan način brine o filmskom blagu. To košta, a Slovenci ne pomišljaju da bi održavanje tih filmova mogli da plate pre nego što istaknu bilo kakav zahtev o povrćaju tih ostvarenja - jasan je on.

PREMIJER SLOVENIJE CERAR: Nećemo pristati na nove pregovore o granici SA HRVATSKOM!

 
Dugogodišnji filmski kritičar Milan Vlajčić kaže da je jako teško odrediti ko je vlasnik filmova u procesu sukcesije SFRJ.

- Učestvovali su slovenački producenti u najstajanju nekih filmova, koje je kao reditelj potpisao Živojin Pavlović. Svi ti filmovi su nastajali u jugoslovenskom prostoru i vrlo je teško odrediti ih u produkcijskom okviru. Realno, sve su to jugoslovenska ostvarenja i tako bi trebalo da ostane. Ni mi nikada ne bi smeli da prisvajamo neke filmove i da govorimo da su nastali u srpskoj kinematografiji. Posle raspada Jugoslavije možemo da govorimo o srpskoj kinematografiji - navodi Vlajčić.

DRAMATIČNO UPOZORENJE RUSKE SLUŽBE BEZBEDNOSTI! Putin: CIA pali Srbiju!

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, napominje da je jedan od razloga zbog kojeg je Jugoslovenska kinoteka zadržala to ime posle raspada velike zemlje upravo bila ideja da se stara o svim ostvarenjima nastalim u SFRJ.

- Materijali, odnosno negativi moraju da se čuvaju tamo gde su za to najbolji uslovi. Restauracija i digitalizacija se vrlo uspešno mogu odraditi u Beogradu. Nikom, makar da ja znam nije do sada palo napamet da 'Kekec' naziva srpskim filmom. Naravno da je taj film nastao u Jugoslaviji - kazao je Jevtić.

Beta

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić je polovinom januara precizirao da menadžment te ustanove već duže vreme razgovara sa svojim slovenačkim kolegama po pitanju negativa nastalih u potpunoj produkciji slovenačkih filmskih preduzeća „Triglav film" ili Viba film".

- Svaki film je priča za sebe. Činjenica je da je Slovenački državni arhiv, neposredno pred osamostaljenje Slovenije, odneo iz Beograda većinu filmskog fonda koji su u potpunosti proizvela filmska preduzeća iz te bivše jugoslovenske republike. Ostali su negativi nekih filmova i slovenačka strana je pokušala da locira gde se oni nalaze, kao i filmovi koji su nastali samo malim učešćem slovenačkih filmskih preduzeća neretko u koprodukciji sa srpskim preduzećima i preduzećima iz drugih republika - rekao je Pantelić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mica

pre 6 godina

Trazit ce i deo Beograda posto je bio glavni grad Jugoslavije. Ne znam zasto im ovi nasi lizu d..e. Nedaj Boze da granicimo sa njim. Ljigav narod.

vasilije

pre 6 godina

Oprostena im je ratna odsteta iz Prvog svetskog rata,veliki broj slovenaca je Drugi svetski rat proveo u Srbiji a nakon toga nastala je pljacka Srbije od istih pa je TAM fabrika kamiona iz Zemuna odneta u Maribor i jos mnogo toga.U SFRJ stalno su drzali kljucna mesta u ekonomiji,pa je Tehnostroj imao jedini dozvolu SIVa za uvoz CF menjaca i delova za njih iako su ugradivani u FAP kamione i IMT traktore a cenu su formirali sa dodavanjem jedne nule ilijedne cifre ispred.Navikli da je Srbija krava muzara pa sad bezorazno traze i ono sto je i budali jasno da im ne pripada.Jedan taksista u LJubljani mi je kasnih sedamdesetih prostodusno rekao posto je cuo da sam iz Srbije"Mi slovenci imamo i mamu i tatu a vi srbi nemate ni macehu".Pa mi je objasnio da im je tata Broz a mama Kardelj.Pred raspad SFRJ u Sloveniji su se devize kupovale u bankama i na kredit a ja u Srbiji nisam mogao ni koliko hocu ni kad ocu iako mi je supruga radila u banci.Na kraju price na one nesretne vojnike na tu decu pucali su i ubijali kao glinene golubove i tako prvi zapoceli krvoprolice.O zlodelima njihovih izaslanika u BIH na Kosovu i Metohiji i svuda gde su bili prisutni ne vredi govoriti.E sad kad se proces evrointegracija Srbije ubrzava treba uceniti Srbiju i oteti jos ponesto.Pametnom dosta!

vj

pre 6 godina

Prvo rok za ta potrazvanja je davno istekao,drugo neka oni nama vrate nase,trece sve je to uredno platila Srbija,da kazem otkupila,I najvaznije da vrate fabrike koje su nam oteli posle 1945,sa pripadajucom kamatom,da kralju vraate imovinu i da se donses zakon kojim se zabranjuje da Srbi vise ikada spasavaju Slovence kao sto su radile kad ih je Hitler proterao iz slovenije ili bar da dezela slovenija plati boravak i otstetu srbima sto su ih cuvali sve vreme rata.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija