• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. M. D.

07.02.2018

18:28

ZIME U SRBIJI ĆE BITI SVE TOPLIJE, SUŠNIJE I KRAĆE: Evo šta nas očekuje i kako će se menjati klima sve do 2050. godine!

Društvo

ZIME U SRBIJI ĆE BITI SVE TOPLIJE, SUŠNIJE I KRAĆE: Evo šta nas očekuje i kako će se menjati klima sve do 2050. godine!

Podeli vest

Zime u Srbiji će narednih godina zbog globalnog zagrevanja biti sve toplije, sušnije i kraće, pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ)

Blaga zima kao što je ova samo je priprema za ono što nas čeka do 2050. godine i dalje, pošto se predviđa da će prosečne temperature od decembra do marta narednih decenija porasti za 2,5 stepeni, dok će se količina padavina smanjiti za deset odsto

Klimatolozi predviđaju i da nas u budućnosti čekaju periodi "ekstremnog" vremena, u kom će se naglo smenjivati jake suše i obilne poplave.

Opšte zagrevanje

Šef Odseka za klimatske analize i prognoze RHMZ Jasminka Smailagić kaže da je Srbija, kao i veći deo sveta, žrtva globalnog otopljavanja, koje uzrokuje rast prosečnih temperatura i nagle prelaze iz zime u leto.

- Analizirajući podatke od 1951. do 2017. godine, primetan je rast temperature kad je najhladnije godišnje doba u pitanju. Od petnaest najtop

Statistika sve govori

Od petnaest najtoplijih zima u istoriji u Srbiji, čak 11 je zabeleženo u 21. veku

Jasminka Smailagić, RHMZ

lijih zima u istoriji, čak 11 je zabeleženo u 21. veku, a rekorder je ona 2006/2007. godine, kada je prosečna temperatura bila čak četiri stepena. Prognoze kažu da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti, tako da možemo očekivati da do 2050. godine prosečna temperatura poraste za 2,5 stepeni, a do kraja veka za čak četiri stepena. Količina padavina će se, sa druge strane, smanjiti za deset odsto. Dakle, zime će nam u budućnosti biti toplije i sušnije. Takođe, u velikom padu je iz godine u godinu i količina snega tokom marta i aprila, što znači da će nam najhladnije godišnje doba trajati sve kraće - kaže Jasmina Smailagić, i dodaje da je gotovo isključivi razlog ovih promena globalno otopljavanje.

- Primetno je da se Mediteran i Crno more mnogo brže zagrevaju, a da se toplotne klimatske zone pomeraju ka severu i prema većim nadmorskim visinama. Sve to utiče na promenu klime.

Prema rečima naše sagovornice, Srbija će zbog svega ovoga u budućnosti biti na udaru ekstremnih vremenskih prilika.

- Imaćemo nagle prelaze iz jakih suša u velike poplave

Iz zime u leto

Više nemamo proleća i jeseni, već samo nagle prelaze iz zime u leto i obrnuto

Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2Umbrella"

. Srbija promenom klime postaje i pogodno tlo za toplotne talase, šumske požare, elementarne nepogode...

Nagli prelazi

Sa njom je saglasan i meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić. Prema njegovim rečima, primetan je trend porasta srednjih merenja u zimskom periodu.

- Već decenijama zbog naglih klimatskih promena u Srbiji imamo "naopaka" godišnja doba. Ne postoji sredina, već idemo u ekstremnu statistiku, bilo da je u pitanju leto ili zima. Iako smo do sada imali više toplih leta nego zima, u poslednje vreme ta situacija se menja. Dolazi do naglih prelazaka iz veoma toplih u veoma hladne periode, pa se negde izgubilo ono pravo jesenje i prolećno vreme. Teško je precizirati kakve će nam biti zime u budućnosti, ali je sigurno da će biti mnogo više blagih nego izrazito ledenih zimskih perioda u "debelom" minusu - smatra Đurić.

Najtoplije zime

godina              prosečne temperature1950/1951.       3,8
2006/2007      . 4 do 6
2015/2016.       2 do 5,3

Najhladnije zime

godina               prosečne temperature1954.                 -4,7
1963                . -3,5
1985.                 -3,4
*izvor RHMZ




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija