• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

08.02.2018

18:58

RODITELJI PAŽNJA! ČAK 4.000 NAPADA NA DECU PREKO INTERNETA: Najmlađi nam nisu sigurni dok su za telefonom i kompjuterom!

Društvo

RODITELJI PAŽNJA! ČAK 4.000 NAPADA NA DECU PREKO INTERNETA: Najmlađi nam nisu sigurni dok su za telefonom i kompjuterom!

Podeli vest

Više od 4.000 dece u Srbiji je u prethodnih godinu dana bilo žrtva napada na internetu od strane pedofila i nasilnika ili je dobijalo različite pretnje i uvrede, otkrila je za Informer državna sekretarka Ministarstva telekomunikacija Tatjana Matić

Od ove brojke, 91 slučaj spada u primer teškog pedofilskog napada i istražuju ga policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

I deca prijavljuju

Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, objasnila je za naš list da je tokom 2017. godine Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece dobio 4.000 prijava za uznemiravanje najmlađih na internetu.

- U prva tri meseca Nacionalnom kontakt centru su se javljali samo zabrinuti roditelji i babe i dede, a sada su se osnažila i deca. Ovih 4.000 slučajeva obuhvata veoma širok dijapazon načina uznemiravanja dece - od zloupotrebe fotografija i krađe identiteta do teških slučajeva pedofilije, predatorstva i vršnjačkog nasilja. Ovi teži slučajevi podrazumevaju krivičnu odgovornost i zbog toga ih odmah prosleđujemo Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije, tužilaštvu i Ministarstvu pravde - objasnila nam je Matićeva.

Sa njom se slaže i tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković, koji je za Informer potvrdio da su u prethodnoj godini od Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu dobili veliki broj prijava i da će svi odgovorni snositi krivične sankcije. Uz to on je i napomenuo da zbog nepotpunih prijava tužilaštvo ima velike probleme u radu i pokretanju postupaka.

- Do sada smo primili veliki broj obaveštenja od strane Nacionaln

Razni napadi i pretnje

Susretali smo se sa slučajevima zloupotrebe fotografija, krađe identiteta, pa sve do teških oblika vršnjačkog nasilja i pedofilije

Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva telekomunikacija

og kontakt centra za bezbednost dece na internetu i oni događaji koji mogu imati krivičnopravnu posledicu se obrađuju tužilaštvu. Ipak, u najvećem broju slučajeva susrećemo se sa velikom preprekom u našem radu i postupanju, a to je anonimnost osoba koje prijavljuju događaje i nedovoljna određenost činjenica na koje ukazuju. Zbog svega toga smo sprečeni da kvalitetno vodimo postupak - objasnio nam je Stamenković.

Ostavljaju tragove

IT stručnjak Dragan Varagić smatra da Služba za visokotehnološki kriminal veoma lako može ući u trag pedofilima i predatorima jer su neoprezni i ne razumeju se previše u internet.

- Pedofili uglavnom deluju preko interneta, jer im on pruža anonimnost i mogućnost da pošalju poruku kakvu god žele. Zloupotrebljavaju dečju naivnost, ali i njihovu nedovoljnu obučenost za internet. Ipak, neoprezni su i nije ih teško otkriti. Problem je samo kada se dete upeca i pristane na susret u "realnom životu". Sve ovakve slučajeve treba prijaviti Službi za visokotehnološki kriminal, koja će veoma lako ući u trag takvim ljudima - jasan je Varagić.

Od "kako je u školi" do "hoćeš seks?"

Pedofili uglavnom deluju skriveni iza lažnih profila, a kontakt sa maloletnom osobom ostvaruju postepeno. Počinje sa znatiželjom, lepim rečima i pohvalama, nastavi se sa izjavama simpatija i ljubavi, a na kraju se pominje i seks. O tome govori i slučaj roditelja čija je ćerka bila žrtva pedofilskog napada na internetu.

- Moja ćerka, dvanaestogodišnja devojčica, dopisivala se sa osobom koja se krila iza slike privlačnog mladića od dvadesetak godina. Očigledno je predator ocenio da će takvom slikom najlakše privući pažnju ženskog deteta koje tek ulazi u pubertet. Za nekoliko dana razmenili su više od stotinak poruka... Počelo je sa ispitivanjem o školi, drugovima i drugaricama, brzo se prešlo na pitanja kakve dečake voli, da bi, kada je dopisivanje odmaklo, pedofil počeo da joj se ulaguje, govori joj kako je lepa i kako mu se sviđa - kaže naša sagovornica i dodaje da su stvari vrlo brzo otišle predaleko:

- U jednoj poruci predložio joj je da se vide i pomenuo je i reč "seks". Tada se moja ćerka uplašila i sve mi je prijavila, a slučaj smo prijavili policiji.

UNICEF: Internet pun pedofilije

Ambasador UNICEF u Srbiji Mišel Sen Lo naveo je da digitalno doba utiče na decu i mlade više nego na bilo koju drugu starosnu grupu i da deca ne treba samo da se nauče kako da koriste kompjuter već i kako da se zaštite.

- Svedoci smo zlostavljanja dece i pornografije na internetu, mobinga i vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama. Nacionalni kontakt centar odlično radi svoj posao i uči decu kako da ovladaju veštinama kako bi na internetu kliknuli pametno i bezbedno - istakao je Sen Lo.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija